[Çözüldü] 9.04 İçin Xampp Yada Alternatif Program ve Kurulumu?

Başlatan CodErode, 07 Haziran 2009 - 10:34:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CodErode

Arkadaşlar xammp anlatımı yapılan yerde yazdığım kodda nu such file directory gibi hata alıyorum. Detaylı anlatım şeklinde de wiki'de var ama orada da 8.sürüme kadar geçerli olduğu söylenilmiş..

Sizlerden ricam xammp kurulumu anlatabilirmisiniz, yada xampp'a alternatif program varsa söylermisiniz?

raspacı

xampp ı indirdikten sonra bulunduğu klasördeyken konsolda:
sudo tar xvfz xampp-linux-1.7.1.tar.gz -C /opt
Komutunu ver kurulum tamamlanmış olur. Yada sıkıştırılmış dosyayı opt dizinine getir (nautilusu root olarak açmalısın) sağ tıkla buraya çıkar de ve xampp kurulsun)
sudo /opt/lampp/lampp start komutuyla başlar apache mysql sunucuları. Kodlarını ise htdocs klasörü içine yazmalısın. Bu klasöre dosya vs kaydetmek için yine nautilusu root olarak açmalısın;
sudo nautilus
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

AbkHaZiaN

xampp ile aynı dizinde olduğunuzdan emin misiniz ?

CodErode

tar: xampp-linux-1.7.1.tar.gz: open olanaksız: No such file or directory
tar: Hata kurtarılabilir değil: şimdilik çıkılıyor
tar: Child returned status 2
tar: Hata çıkışı önceki hatalardan dolayı gecikti

Hatalarını aldım. Masaüstünde bir klasör açıp oradayken uçbirimde yazdım dediğiniz kodu.

Bu arada nautilus nedir?

raspacı

Masaüstündeyken cd Masaüstü komutuyla önce masaüstüne gelip dener misin? Nautilus dosya yönetici programıdır. konsolda sudo nautilus ile root olarak nautilusu çalıştırırsan açılacaktır. Normalde bir klasöre tıklayıp açılınca gördüğün şeyde nautilustur. Bu arada sıkıştırılmış xampp dosyasını direk masaüstüne koy, bir klasör içinde olmasın. Eğer klasör içindeyse
cd Masaüstü/klasör ismi
ile bu klasöre girmelisin.

xwes

verilen sudo tar xvfz xampp-linux-1.7.1.tar.gz -C /opt komutunda gordugunuz uzere dosyanin ismi yani  "xampp-linux-1.7.1.tar.gz" geçiyor. Eger sizin indirdiginiz dosyanin ismi farkli ise bu komutu ona gore degiştirip uygulayin. Çunku indirdiginiz surum farkli olabilir. Onun dişinda kurulum rehberini takip edebilirsiniz. Xampp ubuntu 9.04'te de tabii ki sorunsuz çalişiyor. Ben kullaniyorum. Xampp gayet basit ve kullanişli bir program şahsen alternatif aramiyorum.

CodErode

http://img218.imageshack.us/img218/8528/ekrangrntsiwb.png

Arkadaşlar sanırım tamamdır.?

Bu arada xampp'ı her defasında;
sudo /opt/lampp/lampp start

ile başlatmakmı zorundayım?

raspacı

Evet çalışmış. Xamppı her seferinde başlatman gerekiyor. Bence bu iyi php kodlamadığın zaman boşuna apache mysql çalışmamış olur. tasksel ile lamp-server kursaydın açılışta otomatik mysql ve apache çalışacaktı. oda
tasksel install lamp-server ile kuruluyor. Ama bence xampp daha kolay; özellikle  geliştirme aşamasında başarılı diyebiliriz.

CodErode

htdocs klasörünün yazma izni yok sanırım bunu nasıl çözebilirm? Ve htdocsu masaüstünde kısayol oluşturmam gerek?

raspacı

sudo nautilus
bu şekilde açılan dosya yöneticisiyle htdocs içine gidersen yazma hakkın olur.
Şu sayfada xamppı başlangıçta menuye yerleştirmek için bir yöntem var.
http://linuxogrenmekistiyorum.com/2009/04/
Kısayol için yine nautilus ta root iken htdocs sağtıklayıp bağlantı oluşturu seç. Oluşan kısayolu masaüstüne sürükleyip bırak.

xwes

izin degiştirmeyi soyle yapmalisiniz;sudo chmod 777 /dosyanin/yolu

AbkHaZiaN

@xwes benden hızlı :) gerekli izinleri vermezssen sadece olduğu kısayol olarak kalacaktır. Her seferinde root olup bağlanmana gerek kalmaz ve daha güvenli veya orada anlatıldığı gibi bir dizin daha oluşturup bağlayabilirsin.

CodErode

İzin için tşk ederim arkadaşlar. Fakat diğer sorunumu anlatamadım. Bir kısayol oluşturup htdocs'a gitmesini nasıl sağlarım?

xwes

Şoyle;
ln -s /opt/lampp/htdocs/ /kullanici/ismi/klasor/

raspacı

Yukardaki mesajımda  anlatmıştım aslında xwes  te bir yöntem yazmış.

CodErode

Dikkat etmemişim teşekkür ederim arkadaşlar bu iş de tamam :D

xwes

CodErode