[Çözüldü] Windows ile Ubuntu

Başlatan ibrahimhalil, 26 Nisan 2009 - 15:07:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ibrahimhalil

slm arkadaşlar.
windows kullanıyorum.daha önce pardus kullanmıştım windows ile birlikte..şimdi ise ubuntuya geçmek istiyorum.ancak bir sorunum var;
160 gb. HDD var ... C D E olarak diskler var.C windows , D ve E ise özel diskler...şimdi D diskinde yer var bunu belirteyim..
pardusta olduğu gibi D den bir bölüm patrition ext3 kessem yeni bölüm uygulasam.ubuntuyu da kursam bunun üzerine grub olur mu yine pardustaki gibi...ya da acaba kurulum anında yanlış * bir şey yapar mıyım o bölümü görebilir miyim falan çok karmaşık sorular arkadaşlar yardımcı olur musunuz?

ihtiyar said

Ubuntu'yu kurduğunuzda grub olacaktır, eğer windows'u grub ekranında göremezseniz ufak bir ekleme ile bunu çözebilirsiniz. Forumda birçok defa konusu geçti. D'ye kurarken bir bölümünü ex3/ex4 olarak kesebilirsiniz ama risk vardır, önemli bir bilgi bırakmayın içinde.

ibrahimhalil

kardeşim risk vardır dedin beni bitirdin :) D de özel dosyalarım var onlara birşey olursa olmaz ya..şimdi napayım anlamadım vallahi :(

sebastian

windows kurulu nasıl olsa, windows üzerinden;
disk bölme parçalama birleştirme programları vasıtası ile D üzerinde istediğin alanı oluştur
sonra ubuntu cd sinden boot edip oluşturduğun alana kur windows zaten kurulu olduğu için ubuntu windows u algılıyacaktır her açılışta ubuntu mu? windows mu diye soracaktır

By_Mihni

Gparted ile D diskinin yarısını bölersin böldüğün yere ubuntu kurarsın.Grub ise ubuntu kurulumunda oluyor ihtiyar Said dediği gibi grub menüsünde windows yoksa kurulumdan sonra grub menüsüne ekleme yapabilir.

ibrahimhalil

tamam anladım arkadaşlar.D yi bölüyorum ext3 olarak.ubuntuyu kuruyorum ancak kurma ekranında ext3 olan yeri direk görecek değil mi yanlış bir yerin üzerine kurmayayım inşallah.bir de 10 gb. yeterli olur mu...pardus gibi windows dosyalarına erişim olabilir mi?

ihtiyar said

Alıntı yapılan: ibrahimhalil - 26 Nisan 2009 - 15:24:09
kardeşim risk vardır dedin beni bitirdin :) D de özel dosyalarım var onlara * bir şey olursa olmaz ya..şimdi napayım anlamadım vallahi :(

Windows programları ile bile bölsen risk hep vardır. ;)

Ben şimdiye kadar sorun yaşadım mı? Hayır. İhtimal var mıdır? Evet. Bu yüzden ne olur, ne olmaz diyerek yedekleme yap. ;)

ibrahimhalil

tamam said kardeş teşekkür ederim artık olacağı varsa olacak :P

ihtiyar said

Alıntı yapılan: ibrahimhalil - 26 Nisan 2009 - 15:40:08
tamam said kardeş teşekkür ederim artık olacağı varsa olacak :P

Rica ederim. :) Kolay gelsin. ;)

bytan

Kurulum esnasında, diğer bölümleri /media altına bağlarsan, kurulumdan sonra bağlamak için uğraşmak zorunda kalmazsın.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

ibrahimhalil

Alıntı yapılan: bytan - 26 Nisan 2009 - 15:51:42
Kurulum esnasında, diğer bölümleri /media altına bağlarsan, kurulumdan sonra bağlamak için uğraşmak zorunda kalmazsın.

biraz daha açar mısınız olayı kardeş...

bytan

Disk bölümlendirme ekranında iken, bağlamak istediğiniz win bölümlerini seçip bağlantı noktası olarak /media/win, /media/depo gibi değerler verirseniz bağlantı ayarlarını kendisi yapar.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

ibrahimhalil

anladım kurulum ekranında karşıma çıkacak yani bağlantı olarak C D E olarak media/isim vererek bağlantı oluşturacağım.kurulumun hangi adımında karşıma çıkacak acaba?

ibrahimhalil

bu bölüm demek istiyorsunuz sanırım http://wiki.ubuntu-tr.net/images/f/f8/Kurulum11.png ama yeni bölüm oluşturma yeri bu. sanırım kurulumda herşeyi berbat edeceğim :(

bytan

Bölümleme tablosu geldiğinde yapacaksınız. Orada da gördüğünüz gibi bağlama noktasını soracak ve yine belirttiğim gibi yazacaksınız. Fakat yeni bölüm oluştur butonuna değil, bölümü düzenle butonuna tıklayacaksınız. Format kutucuğunu işaretlemediğiniz sürece de hiç bir şekilde o bölüm biçimlendirilmez.

PF @ ST

ibrahimhalil

Alıntı yapılan: bytan - 26 Nisan 2009 - 16:12:55
Bölümleme tablosu geldiğinde yapacaksınız. Orada da gördüğünüz gibi bağlama noktasını soracak ve yine belirttiğim gibi yazacaksınız. Fakat yeni bölüm oluştur butonuna değil, bölümü düzenle butonuna tıklayacaksınız. Format kutucuğunu işaretlemediğiniz sürece de hiç bir şekilde o bölüm biçimlendirilmez.

tamam arkadaşım çok sağol aynen dediğin gibi yaptım şuan ubuntu kuruldu ve ordan yazıyorum.ne güzel ya donanımlarımı hatta usb modem ağını bile tanıtmama gerek kalmadan otomatik gördü...windows dosyalarını da görebiliyorum yönetebiliyorum.
ancak bir sorunumuz var sanırım.internet indirme hızı saniyede 10.5 kb./sn :(   ilginç gerçekten modemi de resledim ama yine aynı.windowsa geçince 100 kb. normal seyrediyor.sorun ne olabilir arkadaşlar?

bytan

İnternet hızınla ilgili forumda biraz arama yapabilirsiniz. Çözüm olmazsa aramalarınız, konu açabilirsiniz. Her başlıkta tek bir konuyu konuşmaya ce çözüme ulaştırmaya özen gösteriyoruz. Bu yüzden, bu konunun açılmasına vesile olan sorun çözüldüğü için konuyu kapatıyorum.

PF @ ST