Linux Diye Bir İşletim Sistemi

Başlatan xhektor, 10 Ağustos 2008 - 13:16:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xhektor

İlk linux'la tanışmam sanırım 1998 veya 1999'du ve ben bilgisayar kullanmayı daha yeni öğreniyordum. Bir bilgisayar dergisi ''Corel Linux bedava işletim sistemi'' diye CD'nin üstüne yazmıştı. Nasıl yaptım bilmiyorum ama bunu bilgisayarıma yüklemeyi başardım. ( Yüklemeyi başardığımı daha sonra çalıştığım iş yerinin IT departmanından öğrenecektim.) karşımda bir ekran duruyordu ama ismimi yazmama rağmen giriş yapmıyordu. Meğer Root yazmalıymışım ve şifremi girmeliymişim. Birkaç ay sonra o ekranıda geçmeyi başardım ve ne yaptığımı bilmeden mavi ile siyah renklerin birbirine karıştığı ekran görüntüsüne bakakaldım. İçimde başarmış olmanın sevinci vardı. Tabi o an için hiç kullanışlı değildi ve ben hiçbir şey bilmiyordum. Windows kullanmayı hızla öğrenince ve hatta video dosyalarıyla oynamaya başlayınca kendime güvenim arttı ve bilgisayar dergilerinin verdiği Mandrake Linux sürümlerini bilgisayarıma yüklemeye başladım. Film izlemeye çalışırken bile KDE çöktü diye bir mesaj geliyordu. En önemli sorunlardan biride video formatlarını tanımıyordu ve çalışacagı proğramı sizin göstermeniz gerekiyordu. Olmadı. Bir türlü öğrenemedim kullanmayı. ATİ'nin ekran kartını yüklemek için kendimi tam anlamıyla paraladım ama olmadı. Make – Make install ama olmuyor. Hep birşeyler eksik ve benim bunu indirmem için net bağlantısı lazım. Net'e bağlanmam içinde ( nereden indireceğimi de bilmiyorum zati ) modemimi sistemin tanıması gerekli; oda yok. Benim modem soft modemmiş, hard modemleri tanıyormuş. (Tarayıcıyı tanıtmam için kodları ODTÜ'den biri yazarak yardım etmişti. Sağolsun. Birde yazıcıdan ilk aldığım sınama sayfası varki sormayın. Birkaç yıl bu çıktıyı sakladım.)   Tek umudum Suse Linux. Netten bulduğum bir siteden telefonla sipariş veriyorum banka hesabına para yatırıyorum oda bana CD'leri gönderiyor. Tabi ekran kartını yüklememin mümkünü yok. Bu böylece sürüp gitti. Pes ettiğim zamanlar oldu. En son geçen yıl (Ubuntu ismini çok duymuştum) Ubuntu'yu indirdim. Yeni aldığım dizüstü bilgisayarının wirelles ve  ethernet kartını tanımayınca daha fazla sinirlenmemek için Ubuntu'yu bir çırpıda sildim.
Nette sürekli linux ile ilgili formları okumaya devam ettim. En son Bilim Teknik dergisi (buraya doğru Linux dağıtımı aklıma gelince yazacam) veriyormuş. ( daha önceki sürümlerinide alıp denemiştim) büyük bir hevesle alıp yükledim. Ses kartını tanımış gibi yapıyor ama ses vermiyor. Üstelik çok ağır çalışıyor. Net bağlantısını denemedim bile hemen sildim. Bir umut diyerek Ubuntu'nun yeni sürümünü netten indirdim. Gözlerime inanamadım. Ethernet ve wirelles kartlarını tanıyor. Ekle-kaldır kısmına yöneldim hemen. Birkaç denemeden sonra benden şifre istedi ve gerekli video kodekleri kendi sitesinden indirdi. Sesde sorun yok. Ekran kartlarını yüklemeyi zati hiç becerememiştim ama ekle-kaldır kısmından bir deneyim dedim.( konsol denilen kısımı zati becermem mümkün değil) Umutsuzca bilgisayarı kapatıp açtım. Ekran görüntüsü düzelmişti inanamadım. Şimdiye kadar hiç sorun yok. Msn çalışıyor. Netten flash eklentisini sorunsuzca yükledi. Hemen hp tarayıcımı ve canon yazıcıımı denedim. Yok valla çalışıyor! Compiz uygulamasını bile yükledim. Proğram yüklemek meğer Ubuntu ile ne kadar kolaymış!? Net bağlantısının olması yetiyor. Kendi sitesinden yükle gitsin. (Kino; sony kameramı tanımadı ama olsun) tek sorunu kameramda yaşadım. Zaten bunun için Windows'u kullanmam şart. Doc, Docx, xls, pdf bütün belgelerimi açabiliyorum. ( birde zip'lerde sorun çıkarmasa iyi olurdu.) İnanın çok mutluyum. Gülmeyin ama işte şimdiye kadar olan Linux maceram böyle. Sizlerle paylaşmak istedim.


heartsmagic

Gülmeyiz teşekkür ederiz. Son zamanlarda Linux dağıtımlarını kurup kullanmak neredeyse çocuk oyuncağı haline geldi. Yaklaşık 10 sene öncesinden çok daha farklı bir noktadayız.

Zip sorunu nedir? Gerçi soru başlığı değil ancak Ubuntu altında Zip sorunu olmaması lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

xhektor

ilginiz için teşekkür ederim. zip sorunu zannediyorumki bir kaç kez ziplenmiş dosyaları açmıyor. bu çok önemli değil. eger kamera konusunda yardımcı olursanız sevinirim. sony trv 355 kino da görünmüyor. indirmem gereken herhangi bir paket varsa ve iletirseniz sevinirim. hazır sizi yakalamışken:) coreldraw benzeri bir program var mı? photoshop'un hangi sürümü wine ile çalışır? ulead video studio ( kino dışında ) benzeri bir program var mı?
ilginiz, alakanız ve vereceginiz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

heartsmagic

Yakalamışken yağmur gibi gelmiş sorular :)
Aslında bir çoğu forumda mevcut. Muadil programlar sayfası var, Photoshop için yanlış bilmiyorsam bilgiler var vs. Kamera konusunu da buraya değil de yeni bir başlığa yazarsan çok güzel olur. Ne yazık ki kamera sahibi değilim o nedenle doğrudan yardımcı olamam ancak kamerası olan arkadaşlar yardım etmeye çalışacaklardır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Fırat

ben de yeni başladım ubuntu ya.Abim ilerde ona çok taşekkür edeğimi sölüyordu.Ben ona şimdiden teşekkür ediyorum :D

munirekinci

#5
Alıntı yapılan: abbas-dehmen - 10 Ağustos 2008 - 15:58:17
ilginiz için teşekkür ederim. zip sorunu zannediyorumki bir kaç kez ziplenmiş dosyaları açmıyor. bu çok önemli değil. eger kamera konusunda yardımcı olursanız sevinirim. sony trv 355 kino da görünmüyor. indirmem gereken herhangi bir paket varsa ve iletirseniz sevinirim. hazır sizi yakalamışken:) coreldraw benzeri bir program var mı? photoshop'un hangi sürümü wine ile çalışır? ulead video studio ( kino dışında ) benzeri bir program var mı?
ilginiz, alakanız ve vereceginiz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=10.0
Ayrıca;
Macromedia Freehand, Corel Draw, Adobe Illustrator alternatifi için Inkscape
Adobe Photoshop, Corel Paintshop Pro alternatifi için Gimp'i öneririm.

erginemr

#6
Öncelikle Linux için göstermiş olduğunuz inanılmaz sadakat ve sebat için sizi can-ı gönülden tebrik ederim. Ben de geçmişte Mandrake, SuSE, Knoppix, vd. dağıtımlarla haşır neşir olmama, ve günümüzde Arch, Slackware, Sabayon, ZenWalk, vb. hızlı ve cazip alternatifleri olmasına rağmen, Ubuntu'nun öyle bir büyüsü var ki vazgeçemiyorum. Sanırım bunda, arkasındaki güçlü şirket ve topluluk desteğinin yanısıra, Ubuntu'nun başarılı donanım tanıma becerisi ve genel anlamda kararlı ve güvenilir bir işletim sistemi olmasının büyük etkisi var.

- Coreldraw alternatifi: inkscape, xaraxl

- Photoshop alternatifi: gimp

- Kamera için: kino, avidemux, kdenlive

- Zip için: file-roller (varsayılan olarak yüklü), xarchiver

Bütün yazılımlar Menü>> Sistem >> Yönetim >> Synaptic'te mevcut. Synaptic'te, Ekle-Kaldır'dan daha çok program ve bileşen bulunuyor. Ayrıca rar desteği için "rar" ve 7-zip desteği için "p7zip-full" paketlerini de yüklemenizi tavsiye ederim.

Eren

Uygun fiyatlı (28 dolardı en son) ve Linux desteği olan Pixel Image Express ile Photo Shop da yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz çünkü Pixel Image, Photo Shop ile neredeyse aynı olan bir yazılım. Ayrıca Pixel Image uzun süredir Linux desteği veriyor.

Eğer profesyonel çalışmalar yapacaksanız Pixel Image'ı öneririm.

dogubuntu

linuxun son yıllarda popülerliği arttı

dr.birol

Evet arkadaşlar gerçektende ubuntunun tadı bir başka.Bende yeniyim 2 işletim sistemi olarak kurdum bilgisayarıma.Linux'u ise arkadaşlarıma tavsiye çalışmalarına devam ediyorum.Hatta Ubuntu Cd isteğinde bulundum.gelince arkadaşlara vereceğim.Malum benim de kullanma maceram bu şekilde başladı.Ümit ediyorum ki (gerçi birazda emin olma duygusu da hakim  :)  ) onlarda ubuntu ile mutlu mesut olup vazgeçemeyeceklerdir.
Biz gelmedik kavga için,
Bizler geldik sevgi için,
Dostun evi gönüllerdir,
Gönüller yapmaya geldik...

coni

bende ilk linuxlan tanışmamı pcnetin ozamanın parasıylan 10 milyona verdiği suse liunx paketinlen tanışmıştım 5 cd bir dvd şeklindeydi. paket birde almança kitapları mevcuttu içinde ama benim bir işime yaramadı tabi :D. bu dediklerim sanırım 2001-2002 yıllarında oldu şimdi bendede leptop var ve benim içinde en önemli şey wlan katını tanıması. kablosuz iletişim artık herşey son denemelerimde hep kablosuz kartımda sorun vardı. şu anda bilmiyorum sanalda kullanıyorum ubuntuyu ama en kısa zamanda direk hdd ye kurucam bakalım sorun giderilmişmi acaba.

erginemr

Alıntı yapılan: coni - 22 Mart 2009 - 17:06:11
bende ilk linuxlan tanışmamı pcnetin ozamanın parasıylan 10 milyona verdiği suse liunx paketinlen tanışmıştım 5 cd bir dvd şeklindeydi. paket birde almança kitapları mevcuttu içinde ama benim bir işime yaramadı tabi :D. bu dediklerim sanırım 2001-2002 yıllarında oldu şimdi bendede leptop var ve benim içinde en önemli şey wlan katını tanıması. kablosuz iletişim artık * her şey son denemelerimde hep kablosuz kartımda sorun vardı. şu anda bilmiyorum sanalda kullanıyorum ubuntuyu ama en kısa zamanda direk hdd ye kurucam bakalım sorun giderilmişmi acaba.

PCNet'in verdiği o seti hatırlıyorum. Ben de o gazla SuSE kurmuştum. Ama sonra Türkçe karakter problemleri canıma okumuştu. :)

Kabosuz ağ kartınızın tanınıp tanımadığını Ubuntu Çalışan CD'yi kullanarak da deneyebilirsiniz.

coni

Alıntı yapılan: erginemr - 22 Mart 2009 - 23:10:40
Alıntı yapılan: coni - 22 Mart 2009 - 17:06:11
bende ilk linuxlan tanışmamı pcnetin ozamanın parasıylan 10 milyona verdiği suse liunx paketinlen tanışmıştım 5 cd bir dvd şeklindeydi. paket birde almança kitapları mevcuttu içinde ama benim bir işime yaramadı tabi :D. bu dediklerim sanırım 2001-2002 yıllarında oldu şimdi bendede leptop var ve benim içinde en önemli şey wlan katını tanıması. kablosuz iletişim artık * her şey son denemelerimde hep kablosuz kartımda sorun vardı. şu anda bilmiyorum sanalda kullanıyorum ubuntuyu ama en kısa zamanda direk hdd ye kurucam bakalım sorun giderilmişmi acaba.

PCNet'in verdiği o seti hatırlıyorum. Ben de o gazla SuSE kurmuştum. Ama sonra Türkçe karakter problemleri canıma okumuştu. :)

Kabosuz ağ kartınızın tanı
nıp tanımadığını Ubuntu Çalışan CD'yi kullanarak da deneyebilirsiniz.


ben ekran kartını falan tanıtamamıştım zaten sadece baka kalmıştım ekrana biraz kurcaladım birşey yapamadım hatta kurcalarken konsola düştüm ve kde yi yeniden açamadım sonra sildim pc den mecburen

live cd işen kontrol ede bildiğimizi bilmiyordum öyle deniyeyim ozaman boşuna kasmama gerek kalmaz teşekürler

garafatma

Alıntı yapılan: erginemr - 22 Mart 2009 - 23:10:40
Alıntı yapılan: coni - 22 Mart 2009 - 17:06:11
bende ilk linuxlan tanışmamı pcnetin ozamanın parasıylan 10 milyona verdiği suse liunx paketinlen tanışmıştım 5 cd bir dvd şeklindeydi. paket birde almança kitapları mevcuttu içinde ama benim bir işime yaramadı tabi :D. bu dediklerim sanırım 2001-2002 yıllarında oldu şimdi bendede leptop var ve benim içinde en önemli şey wlan katını tanıması. kablosuz iletişim artık * her şey son denemelerimde hep kablosuz kartımda sorun vardı. şu anda bilmiyorum sanalda kullanıyorum ubuntuyu ama en kısa zamanda direk hdd ye kurucam bakalım sorun giderilmişmi acaba.

PCNet'in verdiği o seti hatırlıyorum. Ben de o gazla SuSE kurmuştum. Ama sonra Türkçe karakter problemleri canıma okumuştu. :)

Kabosuz ağ kartınızın tanınıp tanımadığını Ubuntu Çalışan CD'yi kullanarak da deneyebilirsiniz.

Çok üzülmüştüm o sayıyı kaçırdığım için, ama sonra elde etmiştim birşekilde :) azimle duvar ilişkisi :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

canosayan

hım. herhalde pcnet in büyük katkıları olmuş linux a.
gerçi son verdikleri pardus 2008 çalışmamıştı.

ben pardus ile tanışmıştım ilk. yükler yüklemez masaüstü çöktü uyarısı almış sinirlenmiştim.
Chmod bizim işimiz.

atomkarinca

Ne garip, benim de Linux'la ilk tanışmam PCNet dergisinin verdiği SuSE ile olmuştu. 1997 yılında SuSE Linux 5.1 vermişlerdi. Eğer biraz kurcalasam sanırım bulabilirim o CD'yi.

erginemr

Reklam yapmak istemiyorum ama PCNet dergisinin Linux'e katkıları yadsınamaz. Hatta bir ara LinuxNET dergisini de çıkarmaya başlamışlardı ama ne yazık ki tutmadı.

Bu açıdan PCNet'i, her ay aynı Windows ipuçlarını pişirip pişirip önümüze koyan diğer (muhtemelen) MS destekli dergilerden daha çok seviyorum.

canosayan

pcneti hala takip ediyor musunuz bilmiyorum.
ben ediyorum. hatta uzun bir zamandır forumlarında insanların sorun çözmesine yardımcı olmaya çalışıyorum. fakat eski çevikliği pek kalmadı.
hala iyi işler var fakat sanki o windows ipauçları mantığına yönelim başladı. eskiden daha güçlü programlama makaleleri olurdu
Chmod bizim işimiz.

Gimp Uzmanı

Öncelikle linux kullanmaya başladığınız için sizi tebrik ederim. Benzer maceralar birçok kişinin başından geçmiştir.

GIMP profesyonel bir resim editörüdür. Resim işleme konusunda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.
Inkscape Corel Draw benzeri vektörel tasarım aracıdır. Daha önce Corel Draw kullanmışsanız size hiç yabancı gelmeyecektir.

garafatma

Alıntı yapılan: erginemr - 23 Mart 2009 - 07:07:35
Reklam yapmak istemiyorum ama PCNet dergisinin Linux'e katkıları yadsınamaz. Hatta bir ara LinuxNET dergisini de çıkarmaya başlamışlardı ama ne yazık ki tutmadı.

Bu açıdan PCNet'i, her ay aynı Windows ipuçlarını pişirip pişirip önümüze koyan diğer (muhtemelen) MS destekli dergilerden daha çok seviyorum.

Linux net sayılarını saklardım son zamanlara kadar, gerçekten iyi bir desteği vardı ancak son zamanlarda bakınıyorum, artık MS'e yönelmiş gibi PCNet.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Linuxman.

Benimde benzer bir maceram oldu.Ubuntudan önce Fedora,Opensuse,Pardus denedim.Fakat ya beceriksizliğimden dolayı :D,ya da başka bir sebepten dolayı ağ ayarlarını yapamamıştım. ::)
Ayrıca ekran kartı tam olarak yüklenmediği için Fedora ve Opensuse yeterli derecede hızlı çalışmıyordu.
Bide Ubuntudan önce yüklediklerim KDE masaüstü kullandığından dolayı beni pek fazla sarmamıştım.
Şuan için kullandıklarımın arasında en iyisi Ubuntu.Fakat Ubuntuda (bana göre) %100 iyi değil.
Bazen yavaş çalışabiliyor.Ama Ubuntu gelişmekte olan bir sistem.İnanıyorum ki,
tüm sorunları ortadan kalkacaktır.
Forever Linux....
In theory,there is no difference between theory
and practice.In practice,there is !

coni

uzun zamandır pc net almıyorum eskiden yıllık aboneydim. şu anda türkiyeye geldikçe chip dergisini tercih ediyorum. programlama dillerimnde iyi eğitim setleri veriyorlar güzel yazılar ola biliyor ama linux ile ilgili bir bölüm malesef yok keşki bir köşe olsa.

veterdem

Ya bu pcnetin verdiği linuxu ben aldım bir tane bulmuştum tesadüfen neydi o günler bea ama ben 4-5 defa uğraşmıştım kuracam diye sonunda da başardım kde yi falan kurmuştum diğer cdlerden de oyun program falan yüklemiştim kurulumda ama sonra kullanamamıştım çok üzülmüştüm ne hayallerle aldım o seti hala duruyo olması lazım içinden çıkan çıkartmalarvardı hala duruyo monitörün kenarında :D
Erdem