Windows'tan Linux a Geçişte bir sorum var ?

Başlatan s7e7v7e7n, 16 Mart 2009 - 12:40:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

s7e7v7e7n

merhaba konu başlığını nasıl yazmam gerektigini pek bilmiyordum ama burda izah edeyim ben
şimdi ben format atıp Ubuntu 8.10 sürümü bilgisayarıma kurmak istiyorum
fakat linux da windows da olduğu gibi C ve D diye sürücüler varmı yokmu bilmiyorum
ben şunu öğrenmek istiyorum Ubuntuyu C ye kurucam ve benim bu D ne olacak acaba bir bütün olarak mı cıkacak yoksa nasıl olacak yoksa komple bicimlendirmek zorunda mı kalacağım D yi ? burda verilerimi saklıyorum ve yedek alamam malesef 100 GB lık veri dolu icinde.
ben şimdi nasıl ubuntu kurup geciş yapacağım acaba ?  :-[
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

btermeli

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5?title=Kurulum#5._Ad.C4.B1m

Adım 7'de "elle" kısmını işaretleyip, C kısmının dosya sistemini ext3 yapıp "/" olarak işaretleyeceksin, bir de Swap alanı yaratacaksın.  D' ye kesinlikle dokunmayacaksın, yoksa dosyalarını kaybedersin.
Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

btermeli

Wikideki dosyayının tamamını okumadan kurulum yapma :)

s7e7v7e7n

teşekkür ederim .. ext3 ve Swap  ne olduğu söylermisiniz ona göre gerekli yerleri acayim C ve D gibi * bir şey mi oluyor ?

takas alanını kaç gb yer ayırmam iyi olur resimli anlatıma ve yazılana bakarsan 2 katı söyleniyor ve ram'im 1gb olduğuna göre 3 gb yada 4gb yapmak mantıklı sanırım ?

btermeli

Windows NTFS dosya sistemini kullanıyor ve sadece NTFS, FAT ve FAT32 biçimine yazıp okuyabilir.
Linux EXT3 dosya sistemini kullanır ve EXT3,NTFS, FAT ve FAT32 biçimine yazıp okuyabilir.

Sen 7. adımda "Elle" seçeneğini seçtiğinde, otomatik olarak karşına bölünmüş diskin cıkacak. Ubuntu kuracagın kısım ( C )  NTFS formatında olacak, bunun formatını "EXT3" olarak değiştireceksin.
SWAP, ram'in yetmediği durumlarda hafıza yazılıp,silinen kısım. max 1 gb yer bırak. Ram'in yüksekse benim gibi 400-500 mb yer bırakabilirsin.

btermeli

Simdi kontrol ettim, 1,5 GB ramim var ve 933 mb Swap alanı bırakmısım. Simdiye kadar hiç Swap alanına ihtiyac duymadı.

zeitgeist

@tweety,

@btermeli'nin verdiği linkte ve forum içeriğinde sorduğun soruların yanıtı var. Yukarıda verilen linkte kurulum esnasındaki elle yapılandırma resimlerle ve açıklamalı anlatılmış. Swap alanı ve kurulum ile ilgili bilgiler zaten temel bilgilerdir dolayısıyla tüm ayrıntılarıyla dökümanlarını forumda bulabilirsin.

Not:Mesajlarında Türkçe'yi layıkıyla kullanman hepimizin yararına olacak.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

s7e7v7e7n

bende bu takas alanı cıkmadı henüz  bir yerde yanlış mı yapıyorum anlamadım
bende 4 tane aygıt buldu sıralamak gerekirse

/dev/sda    boş burası
/dev/sda1  50gb C burası
/dev/sda5  100gb D burası
boş alan    8mb hiç kullanılmıyor

şimdi burda ben  /dev/sda1   ext3 yaptım ve bicimlendirme yi seçtim  ve "/" slac koydum tamam dedim
ama bana daha takas alanı sorulmadı buralarda bir yanlış mı yapıyorum ilk defa kuruyorum D ye birşey olmasın diye tedbirli hareket etmek istiyorum D çok önemli benim için

resimli anlatımlara bakıyorum inceliyorum ama resimlide sadece  bu gözüküyor /dev/sda   ama bende ise yukarıda yazdıklarımda var ondan kafam karıştı malesef..bunu kurmak baya zor olacak gibime geliyor

btermeli

dev/sda dedigi butun diskin, onunla işimiz yok.

/dev/sda1'i once biçimlenmemiş alan yap, sonra yeni kesit olustur ile 1 gb kadar alan olustur, swap alanı olarak isaretle. ( "/" secenegini sectigin yerde SWAP secenegi de olmalı)

SWAP'ı olusturduktan sonra, yine /dev/sda1'i yaptıgın gibi EXT3 Secip "/" isaretle. AMA kesinlikle /dev/sda5  100gb üstünde işlem yapma.

s7e7v7e7n

özür dilerim ama dediklerini tam anlamı ile anlıyamıyorum tekrar kusura bakmayın ama 50gb olan sda1 i  1024 MB takas alanı oluşturmak için galiba sda1 deki alanı yani 52427 bunu 1024 MB eksik yazmam gerekiyor sanırım ki takas alanı oluşması icin
sda1 ayarlamarı yaparken yani ext3 vs yaparken yeni kesit oluştur ne önce ne sonra dan aktif olmuyor ki 1gb alan oluştura bileyim ?

not : 1gb eksik yazıncada bu disk bicimlenecek ve geriye dönüşü olmayacak diyor o yüzden yanlış şeyler yapıp dönüşü olmayan bir işe girmek istemiyorum o yüzden sürekli sorarak yapmak istiyorum  :'( :(

btermeli

herseyi 50 gblik sda1de yaptıgına dikkat et yeter.

sda1'e gidiyoruz, sağ tık, kesiti siliyoruz. Kesiti silmeden yeni kesit yarat secenekleri etkinleşmez.

Sonra "yeni bölüm olustur"  1024 mb takas alanı (SWAP)

Sonra yeniden "yeni bölüm oluştur" kalan 51403 mb   "/"  alanı, formatı da EXT3 olacak.

Anlamadıgın yer olursa, sormaktan cekinme. Sonucta biçimlendiriyorsun, bilgiler gitmesin.
Uyarıyı ntfs biçiminden ext3'e gececegi icin veriyor.

s7e7v7e7n

kuramayacağım ben bunu bir türlü  şimdi geriye aldım herşeyi ELLE ayarla secegine tıklıyorum ileri diyorum..
sda1 ntfs olarak gözüküyor sağ tıklıyorum ve karşıma cıkan secenekler şunlar bölüm düzenle,disk bölümünü sil diyor birde geriye al diyor şimdi burda bölüm düzenle dersem 50gb lık olan bölüm cıkıyor karşıma ve bunu 52427 yerine 1024 eksiğini yazacağım ve ext3 ü secip biçimlendirmeyi seçip "/" slaç koyup ileri diyeceğim ben böyle anladım çünkü 1gb takas alanı oluşturacağız bir türlü Yeni Dİsk Bölümü Aktif olmuyor
kesiti siliyoruz derken neyi kast ettin kesit isminde bir yazı göremedim ben çünkü :(

btermeli

Disk bölümünü sil, aynısı. Ben ingilizce kullandıgım için muhtemel cevirisini yazıyorum.

Disk bölümünü siliyorsun, sda1 bölümünü siliyor, sonra "yeni bölüm oluştur" deyip önce takas alanı ayarlıyorsun, sonra da ext3 alanı.

s7e7v7e7n

teşekkür ederim şimdi açıklayıcı oldu vede dediklerinizi yapınca işlem başarılı oldu ve şuanda kurulum başladı aynı andada sörf yapıyorum bu çok güzel * bir şey..

eğer başlığı kitlemezseniz hemen kurulumdan sonra herhangi bir sorun çıkarsa veya kurulum esnasında vb.. yine bu başlık altından dvm etmek isterim ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim tekrar dan.

birşey daha sormak istiyorum ben mesela ubuntu yu kaldırıcam ve yeniden windows xp kurucam ozaman bu takas alanı icin ayırdıgımız yer ve geriye kalan diğer C icin yerler windows kurulunca ne olacak tekrar format esnasında actıgımız disk bölümlerini silip tekrar C oluşturacağız değil mi ?

garafatma

Alıntı yapılan: tweety - 16 Mart 2009 - 15:36:40
teşekkür ederim şimdi açıklayıcı oldu vede dediklerinizi yapınca işlem başarılı oldu ve şuanda kurulum başladı aynı andada sörf yapıyorum bu çok güzel * bir şey..

eğer başlığı kitlemezseniz hemen kurulumdan sonra herhangi bir sorun çıkarsa veya kurulum esnasında vb.. yine bu başlık altından dvm etmek isterim ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim tekrar dan.

* bir şey daha sormak istiyorum ben mesela ubuntu yu kaldırıcam ve yeniden windows xp kurucam ozaman bu takas alanı icin ayırdıgımız yer ve geriye kalan diğer C icin yerler windows kurulunca ne olacak tekrar format esnasında actıgımız disk bölümlerini silip tekrar C oluşturacağız değil mi ?

Kurulum bittikten sonra mutlaka Bu başlığı okumanızı öneririz. Sorunlarınız için tabiki hiç çekinmeden soru sorabilirsiniz, ancak önce forumda arama yapmanızı öneririz.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

s7e7v7e7n

evet öyle yapacağım şuanda bir kaç başlık açtım onları inceliyorum kurulum yaparken bakalım bundan sonra yapmam gerekenler nelermiş öğreneyim umarım linux da başarılı olursam arkadaşlarımada ben yardımcı olurum böylelikle onları da ubuntu'cu yaparız :)

s7e7v7e7n

merhaba kurulum işlemi bitti bilgisayarı yeniden başlattım ve 268 tane güncelleme olduğunu söylüyor yükle diyorum güncellemeleri hata veriyor güncelleme yapmıyor ?

forum da arama yaptım güncelleme hakkında ama pek iyi sonuçlarla karşılaşmadım

garafatma

s7e7v7e7n

3 defa aynı hatayı verdi güncelleme gerçekleşemiyor diyor
404 Notice isminde uzun bir yazı vardı ama kapattım
ardından 3 4 kere daha denedim güncelleme yap diye
şuanda güncelleme yapıyor ama tek tek indiriyor sanırım sorun yok ?
ekran kartımı hallettim galiba tam emin değilim ama dosya yüklemek için paket yöneticisini aktif etmek gibi * bir şey yok sanırım

birde ubuntu da masaüstün'de hiç * bir şey yok mu boş moş mu
örnek belgelerim alınan dosyalar bilgisayarım ağ bağlantıları geri dönüşüm vb simgeler ?

268 tane güncellemeyi böyle yüklerse bu sabahı bulur  bu :)

garafatma

Tek tek yükleyecek bir sorun yok.

Herşey üstteki menulerde gizli ;)

s7e7v7e7n

sesi nasıl yükliyeceğim ekran kartını kendisi tanıdı ses kartını cd den mi yapacağım ?
müzik dinlemek istiyorum bir türlü ses gelmiyor birde D ye nasıl ulaşa bilirim ordan müziklerimi almak istiyorum ?

s7e7v7e7n

ben hallettim demek biraz kurcalamak lazımmış D ye giriş yaptım güncelleme yapmadanda müzik dinliyemiyorum güncellemenin bitmesini bekliyeceğim.

garafatma

Nasıl müzik dinleyebilirsiniz, film seyredebilirsiniz, verdiğim linkte, acemiler için... başlığında mevcut. incelemenizi öneririm.

s7e7v7e7n

Alıntı yapılan: keiser_soze - 16 Mart 2009 - 17:13:04
Nasıl müzik dinleyebilirsiniz, film seyredebilirsiniz, verdiğim linkte, acemiler için... başlığında mevcut. incelemenizi öneririm.

herkese yardımlarından dolayı teşekkür ederim.. güncelleme bitene kadar bekliyorum sanırım ozaman halledebilirim sorunlarımı konu başlıklarını okudum dosya yüklenmesi lazım yükliyeceğim ama güncelleme olduğu için aynı anda paket yöneticisi çalışmıyor beklemekten zarar çıkmak napalım :)