Pardus-Linux.org eDergi 5. Sayı Yayımlandı

Başlatan egitimist, 01 Şubat 2009 - 21:26:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

matafleur

Bu arada bilmem farkettinizmi çevirinin son kısmında büyük bir sorun var.Alıntılar ve cevaplar birbirine karışmış.

egitimist

Alıntı yapılan: matafleur - 07 Şubat 2009 - 01:50:02
Bu arada bilmem farkettinizmi çevirinin son kısmında büyük bir sorun var.Alıntılar ve cevaplar birbirine karışmış.

Son sayfadaki parantez içindeki alıntılardan mı bahsediyorsun? Onlar Stallman'ın bizim ona gönderdiğimiz yazıdan alıntılarıdır. Altında da cevap olarak kendi fikirlerini yazmış.

matafleur

Hayır.Son kısmın çevirisini ve orjinalini aynı anda incele.Detay * bir şey değil.Gözüne çarpacaktır.

QUAK3

Harika ubuntu bir yandan Pardus öteki, hepimiz için hayırlı olsun arkadaşlar emeği geçen herkezi kutlarım :D
Powered By SANCHEZ

Amd

Dergideki röportajı bende okudum. Benim anlamakta gçlük çektiğim yer Stallman açık kaynakla, özgürlüğü birbirinden farklı olarak düşünmesi. Mesela pardusa açık kaynaklı ama özgür olmayan diye ima etmesini anlayamıyorum. Kim Korkar LİNUX'TAN adlı kitapta özgür yazılım şu şekilde tanımlanmakta ' Bir yazılımı istediğiniz gibi kullanma, kopyalama ve dağıtma özgürlüğü. Bir yazılımı istediğiniz gibi değiştirme, geliştirme özgürlüğü. Geliştirilmiş yazılımı da istediğiniz gibi çoğaltma ve dağıtma özgürlüğü.' Aynı kitapta  özgürlükten kastedilen ürünün özgürce kullanılması özellikle kaynak kodunun serbestçe dağıtılması ve bu kaynak kod üzerinde serbestçe geliştirmelerde bulunulması' olarak tanımlanmakta. Pardus açık kaynaklı ve geliştirilebilir, özgür bir şekilde de dağıtılmakta. Ben bu şekilde biliyor ve görüyorum. Bence Stallman'nın Pardusa ve Türkiye'ye önyargılı bir şekilde bakıyor. Mesela pardus ekibi Stallman'a e-posta, skype veya herhangi bir yolla iletişim kurmayı önerirken Stallman'nın skype önerisine şiddetle karşı çıktığını hatta diline doladığını görüyorum. Halbuki pardus ekibi farklı alternatifler sunmakta. Bu öneriyle pardus ekibini özgür olmamakla itham ediyor. Alternatifleri sunmak bence özgürlüğün ta kendisidir. Pardus ekibinin de bunu yaptığını düşünüyorum. Ayrıca Stallman ubuntuya nasıl bakıyor? Acaba onu da açık kaynaklı ama özgür olamamakla suçluyor mu? Merak ettiğim başka bir husus Stallman hangi işletim sistemini kullanıyor?

egitimist

Alıntı yapılan: Amd - 08 Şubat 2009 - 12:13:19
Ayrıca Stallman ubuntuya nasıl bakıyor? Acaba onu da açık kaynaklı ama özgür olamamakla suçluyor mu? Merak ettiğim başka bir husus Stallman hangi işletim sistemini kullanıyor?

@Amd, bunlar benim de merak ettiğim sorular. Bu soruları kendisine yöneltmeleri için arkadaşlarıma göndereceğim. Eğer huysuzluk :) etmez de cevaplarsa merakımızı gideririz.

ns

pardus-linux.org da ki bir moderator aslinda senin sorularını cevaplamış.ben de geçenlerde stallmanı araştırırken okumuştum.

Alıntı Yap
Alıntı YapSerdarKacmaz yazdı:
Ubuntu gnome de ısrarcı..
Neden acaba merak ettim......


Çünkü Ubuntu "özgür yazılım" kavramına sıkı sıkıya bağlı dağıtımlardan biri. KDE'yi özgür yazılım olarak görmüyorlar arkasındaki C ve Qt nedeniyle. GNOME ise özgür bir yazılım olan GTK'yı kullanıyor. Daha sonra geliştirilmeye başlandığı için KDE kadar görselleşmiş olmaması da doğal.
Mesela bu konuda en iddalı dağıtım "gNewSense". Bunun özelliği "özgür olmayan" her türlü yazılımı (sürücilerden tutun da codec'lere kadar) reddetmesi. Richard Stallman da bunu kullanıyor.

Torvalds'ın GNU felsefesini reddetmesi de buradan geliyor, "özgür yazılım olmak zorunda değildir Linux" diyor.


konu biraz dağınık gibi alıntı yaptığım adres :

http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?f=25&t=18965&view=previous


yalnız bu cevap taa 2006 da verilmiş hala aynı mı bilmiyorum.


pardon yanlış yere bakmışım 2007 haziranda verilmiş.
Madem ki sen bensin, ben de senim, niceye şu senlik benlik...

matafleur

Alıntı yapılan: Amd - 08 Şubat 2009 - 12:13:19
Mesela pardusa açık kaynaklı ama özgür olmayan diye ima etmesini anlayamıyorum.

En basitinden sisteme gömülü olarak gelen(default) pardus logosunu herhangi bir projende kullanmayı dene.

Ne bileyim mesela sadece Xfce kullanan bir XPardus sürümü çıkar ve logosunu azıcık daha siyah tonlu Pardus logosu olarak kullan.Bakalım neler olacak (:

Kalan yerleri alıntı yapmadım.Söylediklerinin odak noktası burası.Deneyip sorduğun soruların tamamının cevabını dolgun bir avukatlık ücreti karşılığında öğrenebilirsin (:

atomkarinca

#58
@Amd, "özgür yazılım - açık kaynak yazılım" farkı çok uzun zamandır tartışılır ve ikisi ayrı kavramlardır. Skype diye bir alternatif sunmaya özgürlük değil -adı üzerinde- alternatif sunmak denir. Açık kaynaklı yazılımın sadece kaynağının açık olması yeterlidir. Özgür yazılımaysa -üretenin ismini andığınız sürece- istediğinizi yapabilirsiniz. Stallman'ın bu konudaki itirazı kendi felsefesine göre doğrudur, haklıdır, size göre olmayabilir. Buna fikir ayrılığı diyoruz.

Ayrıca burada asıl sorun Stallman'ın Skype programına verdiği tepki değildir, o tepkiyi neden verdiğidir. Skype özgür yazılım değil ve Stallman da bu yüzden kullanmak istediğini söylemiş. Buna eyvallah demek gerekir, sorun burada.

heartsmagic

Röportajı okudum şimdi ufak da olsa bir yorum yapabilirim. Şimdi, bazılarımız şaşırabilir ancak ben Stallman'ı bazı konularda "aşırı" bulmaktayım. GNU'ya bir diyeceğim yok, FSF'nin yaptıkları ve yapıyor oldukları da ortada bunlara da bir diyeceğim yok ancak bazı konular çok abartılıyor bence. Özgür yazılım, açık kaynak kodlu yazılım ayrımına katılıyorum, keşke tüm yazılımlar özgür olsa. Fakat ütopyalar vardır, bir de hayatın gerçekleri vardır. Hiçbir zaman tüm yazılımlar özgür olmayacaktır.

Benim takıldığım nokta bazı şeylerin üzerinde çok fazla duruluyor olması. Mesela Stallman'ın takıntı haline getirdiği "illa GNU/Linux" demelisiniz meselesi. Dense ne olacak denmese ne olacak şu durumda? Bu işin az bilincini kazanmış herkes zaten GNU'nun yadsınamaz katkısını biliyor. GNU olmasaydı Linux bu günlere gelemezdi. Fakat böyle ısrarcı ve bazen de kırıcı bir şekilde davranılmsı zaman zaman çok itici geliyor bana.

Röportajdaki tutumda yine bunu gördüm. "Pardus'un özgür olmayan yazılımlar içerdiğini duydum" demiş örneğin. Ne duymuş, hangi progamı görmüş hiç bilemiyorum fakat eğer her dağıtıma karşı tutumu böyle olacaksa işinin çok zor olduğunu söyleyebilirim. Kaldı ki bazen yerden yere vurduğu meseleler bizatihi GNU'nun daha fazla yaygınlaşmasına olanak sağlamıştır. Nasıl ki GNU olmadan Linux bu günlere gelemezdi diyebiliyorsak, Linux olmasaydı da GNU bugünlere bu kadar çabuk ve popüler olarak gelemezdi.

Stallman uç noktada düşünen bir adam, belki benim ufkum o kadar geniş değildir. Belki de bazı konularda daha esnek davranmak istiyorumdur. Sonuçta bunlar fikir ayrılıkları. Üzerinde durmak istediğim mevzuysa bazı şeyleri anlatırken insanları soğutmamamız gerektiği.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

matafleur

@Heartsmagic söylediklerinde büyük ölçüde haklısın ancak şöyle bir durum da var.Adamın linux ile doğrudan bir bağlantısı yok.GNU üzerinden var.Ve cevap postasında gözden kaçan ufak bir nokta var."Bu söyleşiyi yayınlarsanız belki daha çok insan GNU nun sitesinden çeviri yapmak ister" diye.Söyledikten sonra girdim inceledim ve durum gerçekten vahim.

Birazcık da adamın penceresinden bakmak lazım.Ne verdik ki ne istiyoruz?

heartsmagic

Mesele Linux ile olan ilişkisi değil zaten. O yönde yorum yapmadım. Eğer sen röportaj yapılma isteği ve sorulan/sorulacak sorular için söylüyorsan sanırım cevap sahibi ben değilim :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

matafleur

Yok ben anlatamadım söylemek istediğimi.Konuşmak yerine yazmak zorunda kalınca ve tembelliğin üzerindeyse uzun uzun yazmak için böyle oluyor (:

Mint

Sorulan sorular hosuma gitmedi icerik biraz sikici geldi birde sabit olarak her ay sudo gibi yayinlansa iyi olacak.