[Çözüldü] Fark Yedek

Başlatan ahmetkanar54, 10 Kasım 2013 - 03:03:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ahmetkanar54

Herkese merhaba arkadaşlar biraz ilginç bir istek olursa çok güzel *olacak.Şöyle bir konu arkadaşlar örneğin xxx adında bir klasör var.İçinde a b c diye bir dosya var diyelim root dizininde ben bunu " tar cvfz /root/xxx " komutu ile tar.gz olarak sıkıştırıyorum.Ve xxx klasöründe d e diye bir dosya daha ekliyorum.Şimdi bu sadece d e dosyasının yedeğini alabilirmiyim.Yani ilk sıkıştırmayla karşılaştırıp farklını farklı bir .tar.gz *yapacak bir durum olabilirmi.?

guopx

Ubuntu'da öntanımlı gelen Deja-dup yedekleme programı bunu çok güzel yapıyor. Farka dayalı yedekleme işinde daha başarılı bir yazlım denemedim ben :)
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

ahmetkanar54

bana komutla lazım hocam :)

heartsmagic

rsync

Fakat istediğini yapabilir mi bilmiyorum, arşivin içine bakıp fark alacak kadar özelleştirilmiş bir uygulama var mıdır onu da bilmiyorum. Yöntemini tekrar belirlemeyi düşünebilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

guopx

Duplicity paketi bunu sağlayabilir aslında.
sudo apt-get install duplicity
Şöyle ki
Ev dizininde xxx adında bir klasör var içinde a, b, c diye 3 dosya var dediğiniz gibi.
Şimdi yine ev dizinine yedekler adında bir klasör oluşturun ve
duplicity  --no-encryption /home/kullanıcı-adın/xxx file:///home/kullanıcı-adın/yedekler
komutunu verdiğinizde ~/yedekler içinde 3 dosya oluşacak .manifest, duplicity-full.difftar.gz, .sigtar.gz uzantılı.  Bunlardan .difftar.gz uzantılı olanı açtığınızda karşınıza a, b ve c dosyaları gelecek (direkt çift tıklayınca açılmıyor tabi arşiv içinde arşiv var ve  yedeklenen belgeler /snapshot adl klasörün altında bulunuyor)
Ardından xxx klasörüne d ve e belgelerini ekleyin ve tekrar
duplicity  --no-encryption /home/kullanıcı-adın/xxx file:///home/kullanıcı-adın/yedekler
Çalıştırın. ~/yedek altında 3 dosya daha oluşacak  ve onlardan duplicity-inc.difftar.gz olanına baktığınızda sadece d ve e'nin alındığını göreceksiniz.
Bu sefer full yedek alınmadı sadece d ve e arşivlenip ~/yedek altına atıldı.
Şimdi geri yüklemek için:
Dİyelim ki xxx'in içeriğini sildik biz
duplicity --no-encryption file:///home/kullanıcı-adı/yedekler /home/kullanıcı-adı/xxx ile alınan en son yedeği xxx içine tekrar yükleyebilirsiniz.
Umarım işinizi görür. Biraz karışık gibi ama en sağlam yöntem bu zira hash değerlerine göre yedekleme yapılıyor. Deja-dup zaten duplicity'nin grafik arayüzü.

ahmetkanar54

hocam güzel anlatmışın eline sağlık deniyecem.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 10 Kasım 2013 - 17:17:04

Alıntı yapılan: guopx - 10 Kasım 2013 - 11:56:29
Duplicity paketi bunu sağlayabilir aslında.
sudo apt-get install duplicity
Şöyle ki
Ev dizininde xxx adında bir klasör var içinde a, b, c diye 3 dosya var dediğiniz gibi.
Şimdi yine ev dizinine yedekler adında bir klasör oluşturun ve
komutunu verdiğinizde ~/yedekler içinde 3 dosya oluşacak .manifest, duplicity-full.difftar.gz, .sigtar.gz uzantılı.  Bunlardan .difftar.gz uzantılı olanı açtığınızda karşınıza a, b ve c dosyaları gelecek (direkt çift tıklayınca açılmıyor tabi arşiv içinde arşiv var ve  yedeklenen belgeler /snapshot adl klasörün altında bulunuyor)
Ardından xxx klasörüne d ve e belgelerini ekleyin ve tekrar
Çalıştırın. ~/yedek altında 3 dosya daha oluşacak  ve onlardan duplicity-inc.difftar.gz olanına baktığınızda sadece d ve e'nin alındığını göreceksiniz.
Bu sefer full yedek alınmadı sadece d ve e arşivlenip ~/yedek altına atıldı.
duplicity --no-encryption file:///home/kullanıcı-adı/yedekler /home/kullanıcı-adı/xxx ile alınan en son yedeği xxx içine tekrar yükleyebilirsiniz.
Umarım işinizi görür. Biraz karışık gibi ama en sağlam yöntem bu zira hash değerlerine göre yedekleme yapılıyor. Deja-dup zaten duplicity'nin grafik arayüzü.

peki hocam şöyle bişey mümkünmü diyelimki  a b c dosyalaının oluşturulma tarihi 10.11.2013 ben aynı gün için de bu abc dosylarında düzenlemeye yapıyorum.a b c dosyaları gene var ama ilk yedeğe göre değiştirilme tarihi değişti.Değişen bu dosyalarıda başka bir fark dediğimiz backup a yükleyebilirmiyiz komutla tabi ?

guopx

Siz
duplicity  --no-encryption /home/kullanıcı-adın/xxx file:///home/kullanıcı-adın/yedekler komutunu her verdiğinizde kaynak dizinde değişiklik olsun olmasın o 3 dosya yedek dizininde oluşturulur.
Duplicity sadece eklenen dosyaları değil değişen dosyaların da farkını alarak yedekler her seferinde.

ahmetkanar54

dosya uzantısı tar.gz mi oluyor peki hocam ?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 11 Kasım 2013 - 01:38:43

Alıntı yapılan: guopx - 10 Kasım 2013 - 22:08:13
Siz
duplicity  --no-encryption /home/kullanıcı-adın/xxx file:///home/kullanıcı-adın/yedekler komutunu her verdiğinizde kaynak dizinde değişiklik olsun olmasın o 3 dosya yedek dizininde oluşturulur.
Duplicity sadece eklenen dosyaları değil değişen dosyaların da farkını alarak yedekler her seferinde.

hocam tmm olduda peki bunları nasıl çıkartıcaz dosyadan yani unrar unzip gibi bir komutu varmı ?

arpia

ahmetkanar54

Alıntı yapılan: arpia - 11 Kasım 2013 - 08:21:32

hocam son soru ben yedeklerden vol1 vol2 vo3 vol4 .... diye çok dosya oluştu bunu tek dosya halinde yapmak için komut varmı

guopx

Her yedek alındığında 3 dosya oluşur yedek dizininde. Doğal alarak 4 yedek aldığınızda 12 dosya oluşur ama sizi ilgilendirenler difftar.gz uzantılı olanlar.
Daha basit bir yolu var mı en azından ben bilmiyorum.
@heartsmagic'in dediği gibi kendi bash betiğinizi oluşturmayı deneyebilirsiniz.

erkane

ahmetkanar54

Alıntı yapılan: erkane - 12 Kasım 2013 - 09:05:31
Merhaba ayrıca alternatif olarak Sudo 55. sayıda anlatılan rdiff-backup 'a da bakabilirsiniz.
http://sudo.ubuntu-tr.net/sayilar/ubuntu-7/
http://www.acikyontemler.net/yedekleme/rdiff-backup-kurulumu-ve-full-incremental-yedek-alma/

rdiff-back tam istediğimi yapıyor yardımlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.