[Nasıl] MacBook 5,2 Nesil ACPI=OFF komutsuz boot edebilmek

Başlatan hamuul, 14 Nisan 2010 - 00:44:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hamuul

[Nasıl] etiketi koysam mı diye düşündüm aslında ancak yönetimdeki arkadaşların gerek görmeleri halinde koymaları daha iyi olur, benim haddime düşmez diyerek vazgeçtim.

Konuya geçersek hemen arkadaşlar, Macbook 5,2 nesil kullanıcıları hatırlayacaklardır. Komut olarak acpi=off yazmadan bilgisayarımızı ne boot edebiliyoruz ne de kullanabiliyoruz ubuntu/kubuntu/xubuntu'da.

Araştırmalarım sonucunda ACPI=force komutu ile ACPI ve Dual core işlemcilerimizi çalıştırabildiğimiz bir GRUB-EFI modülünü bulmuştum. Ancak modülü yapması hem zahmetli, hem reFIT olmadan çalışmıyor, hemde her kernel güncellemesinde macos'taki efi klasörünün içinden grub.cfg'yi elle düzelttikten sonra boot edebiliyorduk.
Dipnot olarak şunu da belirteyim, tabii ki ekranın parlaklığını arttırıp azaltan düğmelerimiz de çalışmıyordu.

Bugun çok yeni bir çözüm buldum bu konu ile ilgili ve henüz değişik sürümlerde test etme şansım malesef olmadı. 10.04 ile birlikte sürekli güncellenen kernel, bu GRUB-EFI çözümünü benim için tam bir sıkıntı haline getirmişti, bende farklı bir yol aramaya başladım. Sonuçta da buldum.

Bahsedeceğim çözümün artı yönleri :

-EFI'ye müdehale etmeyip, boot sırasında "alt" tuşu ile linux'u boot edebilme
-Ekran parlaklığı tuşlarının işlevsel biçimde çalışması
-Ses kontrol düğmelerinin çalışması
-CD çıkarma düğmesinin çalışması
-Batarya durumunu görebilme, farklı batarya profilleri atayabilme ve kullanabilme
-Batarya ömründe profile bağlı olarak artış

Bahsedeceğim çözümün, acpi=off çözümünden farksız olan yanı :

-Hala dual core kullanamıyorsunuz. Single core üzerinden çalışacak ubuntu/kubuntu/xubuntu

Yönteme geçersek, grub'u düzenlememiz gerekli.
Isterseniz her boot sırasında, zor gelir ben bunu otomatik yapmak istiyorum derseniz root ile login olduktan sonra

sudo gedit /boot/grub/grub.cfg

yazdıktan sonra çıkan pencerede ;

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.32-20-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod ext2
set root='(hd0,4)'
search --no-floppy --fs-uuid --set 171ed2cc-fa38-4e11-8896-84385b5e7d53
linux /boot/vmlinuz-2.6.32-20-generic root=UUID=171ed2cc-fa38-4e11-8896-84385b5e7d53 ro   quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.32-20-generic
}

olan kodda bir değişiklik yapıyoruz

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.32-20-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod ext2
set root='(hd0,4)'
search --no-floppy --fs-uuid --set 171ed2cc-fa38-4e11-8896-84385b5e7d53
linux /boot/vmlinuz-2.6.32-20-generic root=UUID=171ed2cc-fa38-4e11-8896-84385b5e7d53 ro   quiet splash nosmp
initrd /boot/initrd.img-2.6.32-20-generic
}

kernel sürümünün yazdığı yerin sonuna quiet splash'tan sonra nosmp ekliyoruz.
geçmiş olsun :)

heartsmagic

@hamuul, haddinize düşmez diye bir şey kesinlikle söz konusu değil. Sen nasıl uygun görüyorsan öyle ekle başlıklarını. Sonuçta ilk karar merci sizlersiniz. Ancak bazen forumdaki düzen adına başlıkları düzeltip, yerlerini değiştirebiliyoruz. Tek müdahalemiz bu sadece.
Eline sağlık.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

maxxblade

Merhabalar,şimdi bu yöntemle ubuntu single core kullanarak mı çalışacak?