Ubuntuya basınca siyah ekranda kalıyor

Başlatan OkanArdal, 18 Mart 2022 - 10:43:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

OkanArdal

Merhaba, USB ile ubuntu kurulum yapıyordum ancak
Ubuntuya basınca siyah ekranda kalıyor
Bu sorunu nasıl düzeltebilirim?
Denediklerim:
İSOYU tekrar yazdırmak
İSO sha256 doğrulamak
safe for graphics e basmak
Sistem:
Laptop marka ASUS K53SJ
6 GB RAM
İNTEL CORE İ3-2310M 2.1 GHZ
NVIDIA GEFORCE GT 520M, İNTEL HD GRAPHİCS 3000,,,
2. DENEDİKLERİM:
Ubuntu, Xubuntu, Linux Mint XFCE, LMDE, Manjaro XFCE ISO'larını denedim. Hiçbirini kuramadım.
Windows üzerinde ISO dosyalarını Rufus ile birkaç kez MBR modunda ISO modunda da DD modunda da yazdırdım.
Bilgisayarımın BIOS'u son versiyon.
BIOS ayarlarından UEFI Boot'u kapattım.
Boot sıralamasında USB diskimi ilk sıraya aldım.
USB ile bilgisayar başlıyor. Başlangıç seçeneklerinde;
"Start Ubuntu"ya girince renkli bir ekranda kalıyor.
Seçeneklerde "nomodeset" ile de denedim ama sonuç değişmedi.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

nxjoseph

Merhaba. nomodeset de siyah bir ekran olarak görünüyorsa acpi = off ve nolapic'i de deneyebilirsiniz. UEFI yi kapatmadan denemis miydiniz?

OkanArdal

UEFI BOOT u kapatınca usb algılamıyor bios.
acpi off ve nolapic olmadı

nxjoseph

mbr olarak yazdirmayi denemistiniz, gpt olarak yazdirma sansiniz var mi? uefi modunu 2 turlu de (acik/kapali) deneyebilirsiniz bu islem icin.

OkanArdal

GPT olarak yazdırabilirim
ancak o uefi için diye biliyorum
Benim sistem uefi desteklermi bilmiyorum

nxjoseph

uefi boot secenegi oldugu icin uefiyi destekleyecegini dusunuyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Mart 2022 - 13:14:18

Bazi cozum onerileri;

Biostan grafik kartini degistirmeyi deneyin. Mesela nvidia ise intel, intel ise nvidia. Biosta adi "disable switchable video card setting" olabilir.
su secenekler butununu de deneyebilirsiniz: acpi=off noapic nolapic
Biostan secure boot'u kapatmayi deneyebilirsiniz.

OkanArdal

nxjoseph

:(. Son olarak bios ayarlarini fabrika ayarlarina getirip, hicbir komut uygulamadan (nomodeset vs.) dener misiniz?

OkanArdal

nxjoseph

Dell sitesinde boyle bir konu buldum: https://www.dell.com/support/kbdoc/tr-tr/000132211/ubuntu-18-04-%C3%B6ny%C3%BCkleme-yapam%C4%B1yor-ve-siyah-ekranda-tak%C4%B1l%C4%B1-kal%C4%B1yor

Bilgisayarinizin BIOS ayarlarindan hangi ekran kartini kullandigini ogrenebilir misiniz?
Alıntı YapMonitör ayrık bir GPU yerine yerleşik video bağlantı noktasına bağlıyken OOB (İlk Çalıştırma) kurulumu yapılırsa ya da işletim sistemi yeniden yüklenirse bu sorun meydana gelir.
SLN320383_tr__1icon Not: Bu sorun, hem yerleşik videoya hem de ayrık bir GPU'ya sahip kule sistemlerine özeldir.
Ayrik GPU(ekran karti) muhtemelen nvidia oluyor.
yerlesik gpu intel oluyor.

OkanArdal

nxjoseph

Ayari mi bulamadiniz, yoksa oyle bir ayar yok mu?

OkanArdal

Yok.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Mart 2022 - 18:59:43

@if @heartsmagic @hatas

hossohbetli

Diskinizde, geri yükleme otomasyonu olan bir Windows imajı olabilir.
Öncelikle BIOS ayarlarını fabrika ayarlarına getirip kaydedin. Gerekirse BIOS pilini çıkarıp resetleyebilirsiniz.
Eğer Windows'tan vazgeçebilirseniz diski söküp bir bilgisayarda tamamen silip deneyebilirsiniz.
Tabi bu durumda da sonuç alamama ihtimaline karşı isterseniz Windows'un imajını alıp bir USB belleğe yedekleyebilirsiniz. GNU/Linux kuramazsanız o imajı tekrar yüklersiniz.