İnternet tarayıcının ilk açılışı çok yavaş

Başlatan 0M42, 12 Ocak 2022 - 22:14:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

0M42

Merhaba sistem olarak lubuntu 20.05, tarayıcı olarak ise firefox kullanıyorum. Tarayıcının ilk açılışı çok uzun sürüyor yaklaşık 40 sn. Bir kez açıp kapatıp sonra tekrar açmak istediğimde ise hemen açılıyor. Açıldıktan sonra da sorun yok hızlı çalışıyor. Chromium denedim, Brave denedim aynı sorun var bu konuda bir şey yapılabilir mi? Sistem donanımı çift çekirdek 1 ghz. işlemci, 2gb. ddr2 ram, 256 mb. ekran kartı ve 4200rpm hdd bellek. Önerileriniz varsa yazarsanız çok sevinirim.

turkerataturk

''Mustafa Kemal ATATÜRK''

xhektor

Alıntı yapılan: turkerataturk - 18 Ocak 2022 - 18:34:28
Tek önerim var o da yeni bilgisayar alman.

Benim ki yeni bilgisayar ama bende de aynı sorun var. sadece tarayıcı değil programlarda geç açılıyor ama bir kere açıldımı sonra kapatsanız bile hızlı acılıyor. bu problemi facebook un linux sayfasında ben de dahil bir kaç kişi sormuştu. cevap olarak sabit diskin hdd bölümüne linux kurulu olduğu için bu sorun yaşandığı söylendi. bende de linux hdd kısmına kurulu. ssd bölümünde windows yüklü olduğu için 2. sabit disk kısmına yani hdd olan kısma kurmuştum. bu sorunun cözümünü bilen varsa ve paylaşırsa sevinirim.

nxjoseph

Boyle bir sey gormustum fakat denememistim. Firefox'u ram ile hizlandirma. Deneyebilirseniz sonucu paylasabilir misiniz? Calistigi distrolar: This guide will work all GNU/Linux Distributions like Ubuntu, Fedora, Debian, Arch Linux etc. etc.

Linux'ta RAM önbelleği ve tmpfs ile firefox'u hızlandırın
https://www.pcsuggest.com/speed-up-firefox-with-ram-cache-and-tmpfs-linux/

0M42

Linux u öğrenme aşamasındayım o yüzden eldeki imkan ile gidebildiğim kadar gitmek istiyorum bu gün orta halli bir bilgisayar alayım desem en az 5 bin tl. Zaruri olsa eyvallah ama dediğim gibi şimdilik bir hedef yok hobi olarak baktığım için o parayı vermek biraz zül geliyor. Ama başka platformlardan aldığım yardımlar ve kendi araştırmalarım sonucu edindiğim netice belleğin hdd olmasından ötürü olduğudur. Ssd bellek ile bu sorun büyük ölçüde azalacak yada kaybolacaktır diye düşünüyorum.

nxjoseph

HDD ve SSD arasinda hiz farki olusuyor evet. HDD yuzunden yavas aciliyor olabilir, fakat fazladan raminiz varsa birazini firefox icin vererek hizlandirmayi deneyebilirsiniz.

Yapilis videosu da var biraz eski olsa da. https://www.youtube.com/watch?v=gGUayOlnoh0

gecegezen

Harddisk kullandığınız için bir miktar fark edeceni düşündüğüm bir yöntem var "preload" isimli bir program var preload temelde yaptığı is sürekli kullanığınız yazılımların bilgisayar ilk açtığınızda ram'e yüklemek bu sayede daha hızlı açılmasını sağlamak ama bu yazılım bilgisayarın açılmasını bir tık geçiktirebilir. Çekincem ise ram'ınızde az olmasından dolayı çok ise yaramaması.

sudo apt install preload

[mention=657793]@xhektor[/mention] sizin durum daha da fena hdd disklerin sonuna doğru çok belirgin bir hız farkı oluşuyor. eskilerin bilgisayar doldukca yavaşlar deme sebebide genelde budur. Aynı yazılım sizinde isinize yarayabilir
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

xhektor

Sorunu çözdüm. Artık programlar çok hızlı açılıyor. bilgisayarımın 1. diski SSD idi ve orada Windows kurulu idi. Ubuntuyu 2. diskim olan HDD bölümüne kurmuştum ve çok geç açılıp programlar çok geç 20-30sn sonra açılıyordu. Bu gün SSD bölümündeki windowsu sildim ve ubuntu kurdum. şimdi hem bilgisayarım çok hızlı açılıyor hem programlar beklemeden açılıyor. aynı problemi yaşayanlara tavsiyem SSD disk almaları.