Grub error 2, 17, 24

Başlatan ombuki, 14 Temmuz 2009 - 20:30:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ombuki

Merhaba arkadaşlar;

Ubuntu'ya geçeli yaklaşık bir hafta kadar oldu. Bu bir hafta içerisinde Ubuntu'yu 7, 8 defa tekrar yüklemek zorunda kaldım. Ubuntu'yu sorunsuz yüklüyorum, güncellemelerimi yapıyorum ve ekran kartımı tanıtıyorum. Tam kullanmaya başlayacağım derken, bir anda menülerdeki ikonlar kayboluyor, bilgisayarım inanılmaz yavaşlıyor. Bilgisayarı açıp kapadığım zaman ise devamlı grub error ile karşılaşıyorum. İlk seferinde grub error 2 verdi, yeniden kurdum. Sonra error 17 verdi, yeniden kurdum. Bu sorunlarla karşılaştıktan sonra internette çözümlerini aradım fakat bir türlü bulamadım. Grub error 24 verdiğinde ise çözebildim. Diyeceğim şu ki ben bir haftadır inatla Ubuntu yükleyip kullanmaya çalışırken, her seferinde bilgisayar bana engel oluyor. Devamlı grub errorlerinin değişik versiyonları ile karşılaşıyorum. Bu arada Asus N50vc marka ve modeli dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Asus model bilgisayarların Ubuntu ile sorunsuz çalıştığını çok yerde okudum. Keza geçenlerde bu foruma sorunsuz çalışıyor dye mesaj yazmıştım :D

Bu sorunlarla ilgili bir kaç fikrim var, size de sormak ve danışmak istiyorum;

Ubuntu'yu IDE konfigürasyom 'compatible' iken yükledim. Sorun bununla alakalı olabilir mi? IDE konfigürasyonumu 'enhanced' olarak ayarlamam sorunumu çözebilir mi?

Yükleme esnasında swap alanı ayırmadım. Grub yüklenirken swap alanına ihtiyaç duyuyor mu? Belki duyduğu için devamlı hata veriyordur.

Ekran kartım NVIDIA 9300 GS, yüklediğim zaman sürüm 180 kullanıyorum. Bu kart herhangi bir çakışmaya sebebiyet veriyor olabilir mi yada açtığım çok fazla görsel efekt bir soruna yol açıyor olabilir mi?

Arkadaşlar, umarım derdimi anlatabilmişimdir. Umarım bana yardımcı olabilirsiniz. Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Umarım bütün bu sorunları aşabilir ve Ubuntu'yu bütün güzellikleriyle kullanabilirim.

3mr3

Swap alanı hiç vermemişsin ki her yüklediğinde mutlaka deneme yapsaydın. Swap alanı ram oranının 1.5-2 katı kadar vermeniz daha iyi olur.

Ekran kartın yüklenilmesi için eğer recommended yazarsa o sürümü yüklemelisiniz. Çakışma yapmaması için envy ve hardware drivers bölümünden yüklemeleri tek seferde yapmalısın.

IDE konusunda bişi bilemeyeceğim. Zaten bu konuda yardımcı arkadaşlar bildiklerini paylaşacaklarını umuyorum. Kolay gelsin.
Ben, seninle ben oldum. | Başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever...

sabian

Ekran kartın yeterince performans sağlıyordur o yüzden ekram kartının görsel efektler karşısında zorlanması şıkkını geçelıim derim, ama doğru sürücüyü yükledin mi? önemli olam bu. Maalesef donanım üreticileri Windows ve Mac eksenli çalıştıkları için Özgür yazılımları pek dikkate almıyorlar bu sebeple donanımla ilgili driver sıkıntısı çekilebiliyor bu özellikle Ati ekran kartlarında yaşanıyor. Nvidia ise kısıtlı sürücü desteği vermekle yetiniyor, kısıtlı demek özgür ve açık kodlu olmayan ve kaderi üreticinin elinde olan demektir. Bunun sorun olan kısmı Ubuntu yetkilileri ve gönüllüleri tarafından geliştirilmediği için bir garantisinin olmayışıdır. Ama Sistem>yönetim>Donanım Sürücüleri yoluyla "recommanded" ibaresini gördüğün sürücüyü yüklemen, gereken grafik desteğini alacağın anlamına gelir. Yani Ubuntu geliştiricileri tarafından test edilmiş olan ve tavsiye edilen sürücüyü kurmuş olacaksın..

Ram miktarın nedir? neden Swap ayırmadın? bu sorular da önemli bence :) 2 gb altı ram kullanıyorsan tavsiyem en az ram'in 2 katı alan ayırmandır, ama 2 gb ve üzeri ram varsa o kadarına gerek yok. Mesela benim 512 mb ram var ben 2 gb swap ayırdım ve bilgisayarda ne kasıntı ne bi tıkanıklık var, cillop gibi çalışıyor maaşallah :D:D:D darısı tüm yeni ubuntu'cuların başına ...
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

keylog

bir ihtimal donmalar yanlış ekran kartı driverından kaynaklanıyordur. bilgisayarı düzgün kapatmadıgın içinde partionlarda hatalarda oluşuyordur. envy ng aracını kurup ekran kartı driverini onunla kurup dener misin ?

sudo apt-get install envyng-gtk

ebubekirs

Bilgisayar açılırken swap alanına ihtiyaç duymaz, yani swap ayırmamış olmanız bu şekilde bir hataya sebebiyet vermez. IDE konfigürasyonu ile ilgili eski bir yazı hatırlıyorum asus forumlarında, enhanced değil de compatible modda olması gerektiği ile ilgiliydi. Ancak siz zaten compatible modu seçmişsiniz.

sudo fdisk -l

ile sürücülerinizi ve boyutlarını doğru algılayıp algılamadığını bir kontrol edin.

Nvidia ile ilgili olarak kullandığınız 180 sürücüsü henüz tüm testleri tamamlamış değil, 177 ya da 173 kullanmanız daha sorunsuz olur şu anda.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

sabian

benim ekran kartı için de önerilen seçenek 180'di, çalışmalar bitmeden ubuntu bunu önerebilir mi? Maden aynı ekran kartlarının sürücüleri başka sürümlerde mevcut!
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

ebubekirs

180 sürücüsü eski kartları desteklemiyor bildiğim kadarıyla, sizinki yeni model bir kartsa tavsiye edilen değişebilir. Sorunsuz kullanıyorsanız tabii ki değiştirmenize gerek yok, hatta eski sürücü bile olsa -sorunsuz çalışıyorsa eğer- yeni sürücüye geçmeye gerek yok. Forumda ben dahil çok kişi yaşamıştır bu yeni sürücüyle birlikte bilgisayarın açılmaması sorununu.

Sürücü versiyonlarının değişmesinin sebebi, yeni kartların çıkması, mevcut kartlarda ortaya çıkması muhtemel problemlerin (çakışma, bazı program ya da oyunlarla uyumsuzluk vs.) giderilmesi, desteklenmesi gereken yeni formatların ortaya çıkması vb.dir. Malesef ekran kartı üreticileri resmi olarak linux sürücülerini yazmadıkları için, bu iş gönüllü gruplara ve gönüllü test yapacak kişilere kalmıştır. Bu emekler sayesinde eskiye oranla ekran kartları artık linux altında çok daha sorunsuz çalışıyor
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

GAREZ

Alıntı yapılan: dewrim2 - 22 Temmuz 2009 - 02:59:22
Ekran kartın yeterince performans sağlıyordur o yüzden ekram kartının görsel efektler karşısında zorlanması şıkkını geçelıim derim, ama doğru sürücüyü yükledin mi? önemli olam bu. Maalesef donanım üreticileri Windows ve Mac eksenli çalıştıkları için Özgür yazılımları pek dikkate almıyorlar bu sebeple donanımla ilgili driver sıkıntısı çekilebiliyor bu özellikle Ati ekran kartlarında yaşanıyor. Nvidia ise kısıtlı sürücü desteği vermekle yetiniyor, kısıtlı demek özgür ve açık kodlu olmayan ve kaderi üreticinin elinde olan demektir. Bunun sorun olan kısmı Ubuntu yetkilileri ve gönüllüleri tarafından geliştirilmediği için bir garantisinin olmayışıdır. Ama Sistem>yönetim>Donanım Sürücüleri yoluyla "recommanded" ibaresini gördüğün sürücüyü yüklemen, gereken grafik desteğini alacağın anlamına gelir. Yani Ubuntu geliştiricileri tarafından test edilmiş olan ve tavsiye edilen sürücüyü kurmuş olacaksın..

Ram miktarın nedir? neden Swap ayırmadın? bu sorular da önemli bence :) 2 gb altı ram kullanıyorsan tavsiyem en az ram'in 2 katı alan ayırmandır, ama 2 gb ve üzeri ram varsa o kadarına gerek yok. Mesela benim 512 mb ram var ben 2 gb swap ayırdım ve bilgisayarda ne kasıntı ne bi tıkanıklık var, cillop gibi çalışıyor maaşallah :D:D:D darısı tüm yeni ubuntu'cuların başına ...
ben swap için bir şey yapmadım... 1GB ram ile vista'dan seri çalışıyor... belki HDD sorunlu yada grubu değiştirince grub göçüyor...