[Çözüldü] Geç Kapanma Sorunu

Başlatan Nwzarc, 25 Aralık 2021 - 00:42:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nwzarc

Merhabalar 
Linux mint 20.2 cinnamon kullanmaktayım ve geçenlerde eski bir çekirdek kullandığımı farkettim (5.4 kullanıyormuşum) ve çekirdek sürümünü güncelledim (5.13 versiyonuna) ama çekirdek güncellemesi sonrası bilgisayarı kapatırken gecikme oluyor. Bilgisayarı kapatıyorum Mint logosu çıkıyor 10-15 saniye sonra kapanıyor.Bunun sebebi nedir nasıl çözülür yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler...
NOT: Eski versiyon hâlâ kurulu gözüküyor silmedim ondan kaynaklanıyor olabilir mi?

nxjoseph

Eski versiyonun silinmemis olmasi muhtemelen etkilemez. Gec kapanmasinin sebebi bir servisi bekleyip kapatiyor olabilir, kendi bilgisayarimda karsilasmistim. servisi bularak eger isime yaramiyorsa durdurup, devredisi birakarak cozdum. bilgisayar kapanirken komutlari goruntulemek icin tty ekranina girmeniz gerek. ctrl + alt +f1,f2,f3 olabilir. Bu tty ekranina girdikten sonra orada OK yazip diger islemlere bakilir. eger hatali bir islem goruyorsaniz o islemi not alin ve bize bildirin.

serkan38

linux mint için 5.4 çekirdeği eski değil güncel ve uzun süreli destekli sürümdür (2025) hatta çıkacak olan 20.3 bile 5.4 sürümünü kullanmakta. bilgisayarınızda çalışmayan bir donanım yok ise 5.4 kullanmanız daha iyi olacaktır. 5.13 numaralı çekirdek linux mint için kısa süre desteklidir.(2022)

Nwzarc

[mention=657631]@serkan38[/mention]

Merhaba
Mantıken 5.13 versiyonu 5.4 den iyidir diye düşünerek güncellemiştim. Güncellememin sebebi de çıkan sorunlardı (ekran parlaklığı ayarlanamıyordu, touchpad de fare imleci kasıyordu ama mouse takınca böyle bir problem olmuyordu ve laptopun ekranını kapatıp uyku moduna alıyordum daha sonrasında ekranı açtığımda bilgisayar çalışıyordu fakat siyah ekranda kalıyordu) ve 5.13 versiyonuna geçince bu sorunlar ortadan kalktı o yüzden bu versiyonu kullanmaktayım

serkan38

ohalde 5.13 üzerinde #nxjoseph dediği gibi çalışan hizmetler kontrol edilmeli

Nwzarc

[mention=657630]@nxjoseph[/mention]
Merhaba
Dediğiniz gibi tty ekranına giremedim.(Biraz garip anlatacağım ama en iyi şekilde böyle anlatabilirim.)
Bilgisayarı kapatırken 1 saniye Mint logosu görünüyor sonrasında logo kayboluyor ve hemen tekrardan çıkıyor 10 saniye boyunca görünüp bilgisayar kendini kapatıyor.
Dediğiniz şekilde ctrl+alt+f2 denedim.Yukarıda bahsettiğim şekilde Mint logosu ilk göründüğü 1-2 saniye içerisinde  ctrl+alt+f2 yaparsam sol üstte bir şeyler yazıyor ama göremeyeceğim kadar kısa sürede bilgisayar kapanıyor.Dolayısıyla tty ekranına girip OK yazıp işlemlere bakamadım.
Eğer ki logonun ikinci kez görünmeye başladığı zamanda yani 3-4 saniye sonra ctrl+alt+f2 yaparsam herhangi bir şey olmuyor 10 saniye falan bekleyip kendiliğinden kapanıyor.
Umarım anlatabilmişimdir.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Aralık 2021 - 13:44:32

[mention=657634]@serkan38[/mention]
Yukarıda bahsettiğim gibi bir durum oldu başka bir şekilde kontrol etmenin imkanı var mı acaba

nxjoseph

Yavaş kapanmalar genellikle bazı işlemler veya işlemler kapatma sırasında sonlandırmayı reddettiğinde meydana gelir. Varsayılan olarak, systemd zorla öldürmeden önce bu tür her asılı işlemi 90 saniye bekler. Bunun makinenizde olup olmadığını şu şekilde öğrenebilirsiniz: kapatmayı seçtiniz ve Mint logosu görüntülenirken ESC tuşuna bir kez basın. Bu Mint logosunu ortadan kaldıracaktır. Ve kapatma mesajları görüntülenecektir. Bahse girerim, systemd'nin süreci beklediği süre ile birlikte bazı işlerin sona ermediğine dair yeniden ortaya çıkan bir mesaj olacaktır. Bu mesajı tanımlayabilir ve ne dedigini yazarsaniz yardımcı olabilir. systemd'nin ne söylediğini biliriz.

Nwzarc

[mention=657637]@nxjoseph[/mention]
Dediğinizi yaptım ve en altta çıkan hata mesajı vardı bundan mı bahsediyordunuz acaba ?

nxjoseph

Bu sorundan muzdarip bir reddit kullanicisi cozum aramis ve gelen yorumlar;

yorum 1: Sisteminizin kapatma prosedürü, sistemi kapatmadan önce kalan dosya sistemlerini eşitlemeye devam edeceğinden, bu çoğunlukla zararsızdır. Yine de, tamamen sökülmüş olmaları daha iyidir.

yorum 2: Bu görünüşe göre yaygın bir şey, birden fazla dağıtımda var. Bazı araştırmalar, hata raporlarının açık ve kapalı olduğunu ve birçok kez çözüldüğü iddia edildiğini gösteriyor, ancak devam ediyor. Her halükarda zararsızdır, bu yüzden çözüm yok, görmezden gelin.

https://www.reddit.com/r/linuxquestions/comments/kralec/can_someone_tell_me_what_this_means/

Nwzarc

[mention=657640]@nxjoseph[/mention]

Tamamdır o zaman ilginiz için çok teşekkür ediyorum.

nxjoseph

Rica ederim, iyi gunler.