GitHub

Başlatan CRYINGLoud, 15 Şubat 2021 - 23:36:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CRYINGLoud

Dostlar merhaba. Bir konu hakkında yardımınıza ihtiyaç duymaktayım. Pop!_OS işletim sistemi kullanıyorum ancak; GNOME'da istediğim estetik değişiklikleri yapamadığından dolayı farklı sistemleri de depodan indirdim. KDE, MATE vs XFCE 'yi denedim (internetten bulduğum kodları uçbirime yazarak indirdim tam olarak bereden buldum hatırlamıyorum ama nasıl olsa indirilecek şey kayıtlı depolardan ineceği için bir sorun çıkmaz diye düşündüm. Linux'un en sevdiğim yani windows'ta olduğu gibi sizi menü içerisinde bir şey bulamaya zorlamaması,  tek kodla bir şey yapabilme özgürlüğü çok güzel ve pratik bir şey) ve KDE 'de karar kıldım. KDE'yi özelleştirmek için kurcalarken widget'lar olduğunu farkettim ve internetten widget'lar indirmeyi sağlayan gömülü bir seçenek olduğunu gördüm ki muhtemelen bu KDE'de standarttır. Ancak; ben oradaki widgetların hepsinin güvenli olduğu varsayımında bulunmuştum ve bir widgeta denk geldim beni github'a yönlendirdi. Sonrasında internetten yaptığım araştırmalar sonucu github'ın hiç 'de güvenli bir site olmadığını duydum. Obsesif Kompulsif Bozukluğa sahip bir birey olduğumdan panik yaptım ve bilgisayarı formatlayıp Windows 10 kurdum. Ancak; benim merak ettiğim şey github gerçekten tehlikeli mi yoksa ben aşırı mı tepki verdim bilmek istiyorum. Windows'ta virüs bulaşırsa antivirüs programı ile silebiliyorsunuz lakin linuxte bu nasıl yapılacak bilmiyorum. Kendimi nasıl koruyacağım bilmiyorum. Bir de linux windows'tan farklı olarak tanrı modunda olmamıza izin verdiğinden enfekte olmuş bir linuxta yapılabilecek şeyler çok daha korkunç ve zarar verici olabilir diye düşünmekteyim. Formatlamadan once kopyasını aldığım dosyalarım enfekte olmuş mudur diye korkmaktayım. Bunları windows'ta comodo antivirüs ile taratsam içerisinde 'de linux virüsü varsa bunu tespit edebilir mi diye kendime sormaktayım. Linux kullanmayı gerçekten çok istiyorum ancak; bana bu konuda birileri yardım etmeli. Şu anda anksiyete atağı geçiriyorum ve içimden bilgisayarı açmak dahi gelmiyor. Bir de Ubuntu forumdan başka bir türkçe linux forumu var mı? Bu forum ilginç bir şekilde hareketsiz.

erenseymen

Github, insanların yazdıkları yazılımların kodlarını tuttukları ve paylaştıkları bir site. Github'da genelde zararlı yazılım olmaz, ama %100 güvenilir de değildir. Çünkü herkes istediği kodu koyup paylaşabilir.

Nispeten popüler bir widget yüklediyseniz, sorun olacağını zannetmiyorum.

Linux kullanıcıları antivirüs programlarını pek kullanmaz. Linux için virüsler vardır, fakat Windows için yazılan virüslere göre sayıları çok azdır. Denk gelme olasılığınız çok düşük. Ubuntu'nun resmi deposu dışından yüklediğiniz programlara dikkat etmeniz gerekir. Uygulama popüler ise, nispeten güvenebilirsiniz. Mesela Google Chrome'un deb paketini sitesinden indirip yüklediğinizde, Google'a güvenip programın virüslü olmadığını umabilirsiniz. Ama hiçbir sistemde (Windows, MacOS, Linux) internetten bulup indirdiğiniz uygulamaların güvenilirliğinden %100 emin olamazsınız. Eğer Linux'ta antivirüs kullanmak isterseniz, clamtk yükleyebilirsiniz. Veyahut indirdiğiniz kurulum dosyasını VirusTotal'de taratabilirsiniz.

"Bunları windows'ta comodo antivirüs ile taratsam içerisinde 'de linux virüsü varsa bunu tespit edebilir mi diye kendime sormaktayım."
Zannetmem.

Ubuntu forumu dışında, Pardus forumu aktif: https://forum.pardus.org.tr/