Ubuntu Kurdum Bazı Problemler Var Ne Yapacağım?

Başlatan IFeelGood, 15 Eylül 2020 - 22:14:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

IFeelGood

Selaamm
Bir cesaret ile Ubuntu kurdum. öncelikle söylemeliyim ki bayıldıım.. Daha önce sanal makina da kullandığım için aşinayım. İlk defa dual boot olarak kurdum. Ancak kafama takılan bir kaç sorun var. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Not: Bu problemler çok önemli mi? Değil. Isınma problemi hariç hepsini es geçebilirim. Ancak ben tamamen linux kullanmak istiyorum ancak bu bana aşağıda ki sebeplerden ötürü engel oluyor.

Bilgidayarım: https://www.monsternotebook.com.tr/tulpar/monster-tulpar-t5-v19-1/

Intel Coffee Lake Core i7-9750H
6GB GDDR6 Nvidia GTX1660Ti 192-Bit
15,6" FHD 1920x1080 IPS Mat LED Ekran
16GB (2x8GB) DDR4 2666MHz
256GB SAMSUNG PM981a M.2 SSD

1) Fan Kontrolü (Isınma Problemi)
Windows tarafında Monster Kontrol Merkezi kurulu ancak bütün ayarları normal, oynama yapadım. Ve ısınma konusunda sorunum yok. Makina normal seyirde oyuna falan girmedikçe normal sıcaklıkta. Ancak linux tarafında özellikle ekran kartı kısmında bayağı ısınma oluyor. Üstelik hiç bi işlem yapmadığım öyle durduğu halde. Mint kuruluyken daha fazla ısınma oluyordu, o yüzden ubuntu kurmuştum (mint sıkıntılıydı iyi ki ubuntu kurmuştum)

Acaba fanları kontrol etmenin bir yolu var mı linux üzerinde? Windows tarafında Monster Kontrol Merkezi bana bu imkanı sağlıyor. Linux da nasıl yapılır bilemedim, forumlarda genel olarak imkansız tarzı şeyler deniliyor.

2) RGB Klavye Kontrolü
Çok gerekli değil ama merak ettim, monster kontrol merkezi ile klavye renklerini kontrol edebiliyordum. Ancak ubuntu üzerinde maalesef yapamıyorum... Dediğim gibi çokta önemli değil.

3) Touchpad Problemi
Aktif olarak mouse kullanıyorum. O yüzden touchpad genelde kapalı oluyor bende. Windows üzerinde toucpadin sol üst kısmına çift tıklayarak kapatabiliyorum touchpadı. Ancak linux üzerinde bunu yapamıyorum. Önceleri hiç bir işlem yapamıyordum sonradan ayarlarını buldum tweek tool üzerinde. Şimdilik sadece fn + f5 yada touchpad üzerinden kilitleyebilsem yeter.

4) İnternet Yavaşlığı Problemi
Windows tarafında internetin çoook daha hızlı olduğunu söyleyebilirim. Linux kısmında yavaş ve ara ara nadirde olsa kesildiği oluyor. bunun nedeni ne olabilir?

5) Ses Problemi
Windows tarafında sound blaster kurulu. Ancak sound blaster kurulu değilken bile ses oldukça iyi. Ancak linux tarafında bazı videoları dinleyemiyorum bile. Genellikle kulaklı kullanıyorum ama uzaktan film izlerken ister istemez etkiliyor.

Yardımlarınız İçin Teşekkür Ederim.

karakartala

Her sorunuz için forumda ayrı kategoride ayrı konu açmanız gelecekte forumda arama yapanların işini kolaylaştıracaktır.

Bilgisayarınızın klavyesinin modelini internette bulamadım. Monster'a sorarak modelini öğrenebilirseniz şuradaki anlatımın Ubuntu'da da işe yarayacağı kanaatindeyim.

https://bitbucket.org/tuxedocomputers/clevo-xsm-wmi/downloads/ adresindeki sıkıştırılmış dosyayı(.zip) indirin.

Sıkıştırılmış dosyayı çıkartıp klasörün ismini kolay hatırlayacağınız bir isim verin. Örneğin bağlantıda klavyenin markası olan clevo adı verilmiş. Bu klasörü ev dizinine taşıdığınız takdirde şöyle bir dosya yolu elde edeceksiniz:
/home/kullanıcı_adınız/clevo

Bu dizinin içindeki module klasörüne girerek clevo-xsm-wmi.c dosyasını bir metin düzenleyici ile açın. Metin düzenleyicinin ayarlarından satır numaralarını göstermeyi açmak işinizi kolaylaştıracaktır. Satır numaralarını açtıktan sonra 1414.satırda klavye modelinin yazdığı kısmı göreceksiniz. .ident kısmını ve PRODUCT_NAME kısmını Monster'dan öğrendiğiniz  şekilde değiştirin.
   {
.ident = "Clevo P870DM",
.matches = {
DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "P870DM"),
},
.callback = clevo_xsm_dmi_matched,
.driver_data = &kb_full_color_with_extra_ops,
},

Örneğin bu rehberi hazırlayan şahıs şöyle değiştirmiş:
   {
.ident = "Clevo N850EK",
.matches = {
DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "N8xEJEK"),
},
.callback = clevo_xsm_dmi_matched,
.driver_data = &kb_full_color_ops,
},

Ardından uçbirimden ilgili dizine aşağıdaki komutla girin:
cd /home/kullanıcı_adınız/clevo/module/
Şu komutları sırasıyla çalıştırın:
make
sudo insmod clevo-xsm-wmi.ko
Bu işlemden sonra Fn + / tuşu ile farklı renk kalvye ışıkları arasında geçiş yapılabildiği, fn+ * ile açılıp kapatıldığı, fn + +, fn + - ile parlaklık artırıp azaltılabildiği yazılmış. Bilgisayar her açıldığında aynı şeyleri tekrar tekrar yapmamak, bu işlemi kalıcı hale getirmek için sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştırın:
cd /home/kullanıcı_adınız/clevo/module/
make && sudo make install
Eğer SSL hatası alırsanız şu komutu da çalıştırın:
sudo install -m644 clevo-xsm-wmi.ko /lib/modules/$(uname -r)/extraSonrasında sırasıyla şunları çalıştırın:
sudo depmod
sudo tee /etc/modules-load.d/clevo-xsm-wmi.conf <<< clevo-xsm-wmi
sudo update-initramfs -uk all
Son olarak da sistemi yeniden başlatın.

IFeelGood

Selam, yardımınız için teşekkürler. Ancak monster şöyle bir dönüş yaptı;

Alıntı YapKlavye barebone ile birlikte özel üretimdir. Marka ve modeli bulunmamaktadır.

Ayrıca make komutunu verince

Alıntı Yapmake -C /lib/modules/5.4.0-47-generic/build M=/home/es/clevo/module modules
make[1]: Entering directory '/usr/src/linux-headers-5.4.0-47-generic'
arch/x86/Makefile:147: CONFIG_X86_X32 enabled but no binutils support
make[1]: gcc: Command not found
  CC [M]  /home/es/clevo/module/clevo-xsm-wmi.o
/bin/sh: 1: gcc: not found
make[2]: *** [scripts/Makefile.build:275: /home/es/clevo/module/clevo-xsm-wmi.o] Error 127
make[1]: *** [Makefile:1734: /home/es/clevo/module] Error 2
make[1]: Leaving directory '/usr/src/linux-headers-5.4.0-47-generic'
make: *** [Makefile:7: all] Error 2

şeklinde hata verdi :/

karakartala

Monster başka modellerinde Clevo klavye kullandığı için bu modelinde de Clevo kullanırsa diye ummuştum ama kullanmıyormuş. Artık, bağlantıdaki çözümün işe yarayacağını düşünmüyorum. Üretici, ürünle ilgili bir sürücü(driver) yayınlamadığı sürece klavye ışıkları ile ilgili yapacak pek bir şey var mı bilmiyorum. Yine de denemek isterseniz yolladığınız hata iletisine göre gcc pketi yüklü görünmüyor. Aşağıdaki komutla gcc'yi yükleyerek tekrar deneyebilirsiniz.
sudo apt-get install gcc
Düzenleme: Önceki iletide de bahsettiğim üzere diğer sorunlar hakkında da ilgili kategorilerde yeni konular açarsanız daha iyi olacaktır.

IFeelGood

[mention=654487]@karakartala[/mention] tamamdır teşekkür ederim. İşe yaramadı zaten, üstelik şimdi deli gibi ısındı makina :D ben ilgili konuyu şimdi açacğaım, teekkürler