[Çözüldü] ubuntu disk bölme & geç açılma

Başlatan yunusilk, 11 Haziran 2020 - 16:54:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yunusilk

merhaba.

-bilgisayarıma ubuntuyu yeni yükledim. tam olarak yapmak istediğim bir önceki açtığım konuda @mels 'in belirttiği şeyler. youtube anlatımlarına baktım ama pek bişey anlamadım. özetle yapmak istediğim belgelerimi disk üzerinde ayırmak ve yeni bir linux dağıtımı kullanacağım zaman belgelerime dokunmadan sadece sisteme ayırdığım bölüm üzerine yeni dağıtımları kurabilir hale gelmek. ben bu şekilde söylüyorum fakat teknik anlatımı mels'in anlattığı gibi.*
disk görünümüm şu şekilde: https://imgyukle.com/i/yd9Vly
Gparted üzerinde disk bölümlerinin görünümü şu şekilde: https://i.imgyukle.com/2020/06/11/CPVNUv.jpg

-Bu arada bilgisayarın açılması uzun sürüyor. internetten ubuntu yüklemesi sonrası yapılması gerekenler adında bulduğum sayfada verilen komutları gerçeklestirdikten sonra kapanması düzeldi fakat açılış süresi aynı, yaklaşık 3dk. disk birleşirmeden önce sistemle ilgili bazı şeyleri düzeltmek gerekiyordur belki.

-ve bir de bütün tarayıcılarda olan bir problem var. sayfayı hızlıca aşağı yukarı hareket ettirdiğimde sayfa küçük küçük takılarak gidiyor

-unuttuğum bir sorunu da ekliyeyim, gene bütün tarayıcılarda geçerlii durum. youtube'da bir video oynattığımda ses ilk başta gelmiyor, iki üç saniye sonra gelmeye başlıyor.
bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

*
Alıntı yapılan: mels - 08 Haziran 2020 - 16:39:37
..Diskinizdeki görünen tüm bölümleri birleştirin. Sonra sistemi kuracağınız Birincil disk bölümü için 50-60 GB, daha fazlaya gerek yok,  alan ayırın ve "/" bağlayın. Geri kalanı da "Home" olarak ayırın. Tabi tüm alanları Ext4 olarak biçimlendirmeniz gerektiğini söylememe gerek yok. Sonrasında belgelerinizi Home içindeki ilgili yerlere taşıyabilirsiniz. Sonraki sürüm yüklemelerinde bu sefer sadece sistemin yüklendiği yeri biçimlendirirsiniz, önceki "home" bölümünü yine "home" olarak seçip fakat biçimlendirme seçeneğini işaretlemezseniz belgeleriniz korunmuş olur. Bunu yaparken ek olarak önerebileceğim bir pratik yol da, her sürüm yüklemesinde kullanıcı ismini farklı tanımlarsanız daha temiz bir kurulum olur. Home içinde görülen tanımlanmış bir önceki kullanıcıya ait belgeleri yeni kullanıcı dizinine taşıyıp, eski kullanıcı dizinini de silerek önceki kurulumda kalan uygulama dosyaları vs den de kurtulmuş olursunuz. Umarım anlaşılır olmuştur..

mels

Merhaba. Aşağıdaki anlatımı izlersen biraz daha açıklayıcı olabilir. 6. 7. dk,dan sonrası..
https://www.youtube.com/watch?v=essQmcCzuto

Edit: Takas alanına gerek yok artık. Ama yine de istiyorsan, videoda anlatılan yere değil de /home bölümünden sonra ayırmanı tavsiye ederim; yani ben hep öyle yaptım..
In a world without fences, who needs windows and gates?

haiko

Koşuyorum dikenlerin üstünde...

yunusilk

[mention=653654]@mels[/mention]
video konuyu anlamamı sağladı. şimdi hem sorunlarımı çözdüm hem de dosya dizinleri hakkında daha fazla bilgiye sahibim. teşekkürler yardımın için.

[mention=653655]@haiko[/mention][mention=653655]@haiko[/mention]
verdiğin linkler için teşekürler, onlar da çok işime yaradı. tarayıcıdaki kırılmayı çözemedim ama şimdilik çok rahatsız etmiyor