[Çözüldü] Windows 7 nin yanina Ubuntu

Başlatan fakasupi, 25 Nisan 2012 - 18:54:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fakasupi

Arkadaşlar, ben de şimdi wubi ile ubuntu kurulu ancak ben tam performans vermediği için wubisiz kendim yüklemek istiyorum cd'den.
Simdi C: de windows yüklü ve ben D: ye ubuntuyu kuracağım, bölümleri biçimlendir ve kur seçeneğinden.
Bu şekilde kurunca pc'yi açtığımda wubideki gibi windows ya da ubuntu seç ekranı gelecek mi? Yok gelmezse grup murup bazı yöntemler varmış onunla uğraşmam gerekecek herhalde.

Düzenleme Notu: Yazım kurallarına uyunuz.

zeitgeist

Önce Wubi kurulumunu kaldır sonra cd den yükleme yap. Herhangi bir aksilik çıkmazsa yeniden grub kurulumu yapmana gerek kalmaz, yine işletim sistemleini seçeceğin ekranı görürsün.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

lnx

Yerinde olsam http://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html böyle bir programla kurulumdan önce; takas alanı, ubuntuyu kuracağın alanı, birde yedek bölümü oluştururdum NTFS olarak. Bu şekilde Windows'u ya da Ubuntu'yu yeniden kurmak gerektiğinde yedeğin durur. Daha az sıkıntı yaşarsın, bence tabi :)

if

fakasupi

Biraz yardiminiza ihtiyacim var arkadaslar. Bölümleri kendin olustur seceneginde takildim, ext4 sec bicimlendir felan biseyler sectim ama swap felan yapmak gerekiyormus herhalde. Android telefonda böyle biseyler yapmistim sd karti telefon hafizasiyla bütünlestirmek icin ama bunda emin  olamadim. Simdi deneyde yapmak istemiyorum hersey silinir gider diye.
Ordaki sda6 bölümü windowsdaki e: bölümü ben oraya kurmak istiyorum. Tam olarak ne yapacagimi bilmiyorum. Bu asamayi kazasiz belasiz nasil gecebilirim? 6 gb ram var pc de!

dimetokavi

Takas alanı, bilgisayarınızdaki RAM miktarı ile doğru orantılıdır; Genelde bilgisayardaki RAM miktarının iki katının verilmesi makbûldür. Ancak ben 3GB RAM'e sahip kendi bilgisayarımda, son kurulumda, takas alanı vermedim. Asıl sorunuza gelince, Windows altındaki C dizininizde yeteri kadar yer var ise aşağıdaki resimdeki gibi "*** dağıtımını Windows 7 işletim sisteminin yanına kur" seçeneğini seçerek kurulumu rahatlıkla tamamlayabilirsiniz (Elbette *** ile kapattığım yerde Ubuntu yazacak).

ct

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum/11.10

Burada kurulum anlatılmış. Swap/Takas alanını da eğer yoksa linux bölümünden bölümden bölüm ayırarak yapablirsin. Yeriniz varsa 2-4 GB arası yetiyor. Önerilen RAM'in iki katı ancak en çok oracle kurarken ihtiyacım olmuştu onda da 1-2 GB yetiyordu.

fakasupi

Peki, 6 gb ram var ve iki kati takas alani olunca 12000 mb yani 12 gb yermi ayirmam gerekiyor swap alanina, biraz fazla degilmi? Birde tam olarak swap bölümünü nasil olusturucam? Kurulumdan önce Windows da MiniTool Partition ile yer ayirsam sizin önerdiginiz gb kadar yer sonra resimde yazan Linux swap alani diye olustursam olurmu?

ct

Kurulumu yaparken Linux için ayırdığınız bölümden biraz azaltıp yapabilirsiniz. Mesela ben 140 gb ayırmıştım. Onun 3 gb'ını daha önceki kurulumda swap olarak ayırdım. Yani kurulumda başka bir şey bölümünü seçerseniz orada harddisk bölümlerinde halledebiliyorsunuz. Eğer hazırda bir bölümünüz varsa Gpart gibi programlarla uğraşmanıza gerek kalmaz. Direkt kurulumda ayırabilirsiniz.

Sizde 31450 yazan kısmı 29000 yaparak yer ayırmış olursunuz yani. Sonra o açılan bölümü de swap olarak seçeceksiniz.

lnx

12 GB swap fazla, kim görmüş ki o kadar kullandığını. 2-3-4-5, hadi 6-7 GB ayır en fazla. Ben daha 2 GB'ı aştığını görmedim. Tabi RAM miktarı çok az olanlar görmüşse bilemem.

heartsmagic

Belleğin iki katı takas alanı olayı çok ama çok eskilerde kaldı. Belleklerin 64MB, 128MB olduğu zamanlarda. Tabi daha eskisi için de geçerli. Fakat bellekler büyüdükçe takas alanı için illa iki katı olsun durumu ortadan kalktı. Gerçi zamanında da öyle bir şart şurt yoktu, bu sadece bir öneriydi.

Şu an sistemler muhtemelen takas alansız da işini görür. Fakat olmasının bir iki yararı var.

1. Ne olur ne olmaz belki sistem aşırı yüklenirse belleklere takas alanı en azından durumu kurtarmak için faydalı olabilir. En azından sistem cevap veremez hâle gelmez, zira takas alanına sıçrama olunca yoğun olarak zaten her şey daha yavaş çalışır.
2. Bazı uygulamalar takas alanı isteyebilirler. Gerçi masaüstlerinde pek rastlamadım ancak sunucu tarafında bu tür uygulamalar olduğunu hatırlar gibiyim.
3. Sistemi uyutma gibi olaylar için en az bellek kadar takas alanı -sanırım- gerekiyor. Her sistemde gerekmiyor olabilir fakat gerektiği durumlar da mevcut.

Kısacası bellek boyutu kadar takas alanı ayrılabilir. Bir de benim önerim, biçimleme işlerini mümkünse Linux ortamında yap.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

fakasupi

Arkadaslar hepinize ayri ayri tesekkür ederim, hem yardimci oldunuz hemde swap alani ne isi yariyor neyin nesidir bilgilendirdiniz.
ext4 alanini 28gb yaptim geri kalan yaklasik 3gb yide resimdeki gibi swap alani olarak ayarladim ve kurulumu yaptim. Baslangicta windows secenegide cikiyor ve calisiyor sorun olmadi yani.

if

fakasupi

bide tam ben 11 kurdum 12 güncellemesi gelmis arkadaslar ne dersiniz yükseltmeyi yapayimmi?

if

fakasupi

Peki onuda yapayimda tam bi son model Ubuntu'nun keyfini süreyim.
Windows`u yükleyeli baya olmustu, haliyle iyce hantallasti. Simdi yeniden kurmakta istemedim Windows`u, bi ton is. Cok sükür Ubuntu var.