Bir uygulamanın birden fazla işletim sisteminde çalışması için neler yapılmalı?

Başlatan Osmanserdar111, 12 Mayıs 2020 - 17:04:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Osmanserdar111

Bir uygulamanın birden fazla işletim sisteminde çalışması için neler yapılmalıdır. Burada sorulmak istenen Cross Platform mudur ve sorunun cevabı olarak bi liste yapabilirmiyiz ?

Aaron

Burada sorulmasi gereken soru su olmali; bir mobil uygulama oldugunu dusunelim ve sadece bir kod temeli ile hem iOS hem de Android icin calismasini mi istiyoruz? O zaman platform bagimsiz bir cozume ihtiyacimiz olacak. Mobil dunyadaki bu tip bir ihtiyac icin bir cok cozum var; React Native, Xamarin, Flutter ve Ionic gibi.

Eger tek bir kod temeli ile platform bagimsiz masaustu uygulama yazmak istiyorsak bunun icin Java, Electron ve Haxe gibi.

Illa ki yerli kod (native code) yazarak bu isi yapmak istiyorum diyorsaniz o zaman platform bagimsizliktan cikiyorsunuz ve cihazin ya da platformun istedigi sekilde ve istedigi dilde yazilim yapmaniz gerekiyor. Mesela bir iOS uygulamasinin ust duzey performans gereksinimleri varsa bu uygulamayi React Native ile degil direkt Objective-C ile ya da Swift ile yazmaniz gerekir ki yerli ve performansli olsun. Ayni sey Android platformu icin de gecerli bu platform icin ise Java ya da Kotlin'i secmelisiniz.

ekremsenturk

Her işletim sistemi için ayrı derlenir. Yada her işletim sistemine yorumlayıcısı kurulur. Veya HTML ve Javascript kullanılır ve Web tarayıcı üzerinden çalışır.

Osmanserdar111

[mention=652953]@Aaron[/mention] [mention=652973]@ekremsenturk[/mention]
Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. Ancak bu sonuç bana işletim sistemleri dersinde Linux tabanlı bir ders işleyen hoca tarafından sorulmuş bir sorudur. Ne derste nede internette buna dair birşey bulamadım malesef. Verdiğiniz cevaplara teşekkürler ama bu react native vb. gibi bir olay değil. Yani sorulan soru bu ve bir liste gibi sıralı işlemler isteniyor. Yani bilemiyorum bir sonuca ulaşamadım.

haiko

Alıntı yapılan: Osmanserdar111 - 12 Mayıs 2020 - 17:04:48
Bir uygulamanın birden fazla işletim sisteminde çalışması için neler yapılmalıdır. Burada sorulmak istenen Cross Platform mudur ve sorunun cevabı olarak bi liste yapabilirmiyiz ?

Bu sorunun cevabı zaten soruda gizli. Bir uygulamanın birden fazla işletim sisteminde çalışması için, bir uygulamanın birden fazla işletim sisteminde yazılması gerekir.
Eminim ki yine "Ne demek istdiğinizi anlamadım; acaba yanlış yere mi entry attınız" diyeceksiniz; ki ben hemen o sorunuzu da yanıtlayım;
Size hoca tarafından sorulmuş bu yersiz soruya, ancak bu şekilde cevap verilebilir.
Ez cümle;
#KüstahHoca
Koşuyorum dikenlerin üstünde...

freeman

JAVA kullanacaksan, eğer mevcut sistemin çok ekstra özelliklerini kullanmadıysan (mesela Windows 'ta WIN32 Apileri) çalıştırılabilir Jar dosyası JRE nin olduğu her yerde çalışır.
C\C++ kullanaksan bu dillerin standartlarına uymak gerekir. ANSI/ISO C\C++ standarts şeklinde arama yaprsan daha fazla kaynağa ulaşırsın.
C\C++ ile yazılan program, her sistemde ayrıca derlenmelidir. Windows üzerinde derlenen bir program başka sistemde çalışmayacaktır ve tam tersi.

Yok ben işletim sistemlerinin kendi Api lerini kullanacağım ve program yine platform bağımsız olsun diyorsan, artık C\C++ macrolarını kullanarak işletim sistemini tespit edip bu makrolar altında işletim sistemine özel kod yazacaksın. Yani

#ifdef _WIN32.....#ifdef _UNIX....



Bu makrolar, ya ilgili derleyicinin yardım dosyalarında gösterilir ya da sen yazarsın.
Derleyici de önemli. Mesela MSVC derleyicisi UNIX için kod üretmez. Belki de vardır bilmiyorum. Msvc dökümanlarına bakmak lazım.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.