[Çözüldü] Kurulu Sisteme Sonradan SSD Ekleme

Başlatan elviskilli, 30 Mart 2020 - 19:57:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elviskilli

Merhaba  ,
Benim varolan sistemimde SSD yükseltmesi düşüncem var. Yani şu an   (/) 120GB ve  (/Home) 480GB olarak bölünmüş iki diskimden 480GB'lık olanı iptal edip yerine 1TB'lık yeni bir disk takmak istiyorum. Format atmadan bu mümkün müdür? Eğer öyleyse ne yapabileceğimi söyler misiniz?
Kalın Sağlıcakla.

Aaron

Eger formattan kastiniz sistemin kostugu diske temiz bir kurulum yapmaksa format atmaniza gerek oldugunu dusunmuyorum. /home dizinine bagladiginiz diski cikardiginizda eger uzerinde sistem ilintili bir bilesen kosmuyorsa ayni dizine yeni takacaginiz diski baglayabilirsiniz. Zaten bu takacaginiz harici disk Ubuntu tarafindan otomatik olarak baglanacaktir. Sizin yapmaniz gereken tey sey bu diski komut satiri kullanarak ya da Gnome Disk Utility kullanarak da /home dizinine baglamak olacak.

elviskilli

@Aaron ,
Cevap verdiğin için teşekkürler. Dediğiniz gibi (/ Kök) SSD'ye dokunmadan (/Home) SSD'yi çıkarıp yeni bir SSD takmak amacım. Anlattığınız kadar kolaysa korkmama gerek yok. Yalnız bendeki Gnome değil Xfce. Bu durumda ne yapabilirim?

Aaron

@elviskilli, hatirladigim kadari ile xfce de Gnome Disk Utility kullaniyor. Applications menu > Accessories > Disks seklinde ulasabilirsiniz diye dusunuyorum.

elviskilli

Gnome Disk Utility  kurulu değilmiş bende. Synaptic'ten kurdum. Sonrasında açtım   "Diskler"  diye bir pencere. Oradan yapabilirim diye düşünüyorum. SSD gelsin ilk işim bu olacak. Şimdilik yardımın için teşekkür ederim. Tam anlamıyla kurulum bitirdikten sonra  "Çözüldü" başlığını uygularım.

elviskilli

Tekrar Merhaba

Bugün SSD'yi taktım.  Eskisini çıkardım. Sistemi başlattım ama siyah ekran çıkıyor karşıma. Ve şu şekilde yazılar çıkıyor;
Welcome to emergency mode !  After logging in, type "journalctl -xb"  to view system logs,  "systemctl reboot" to reboot,  "systemctl default"  or ctrl D  to try again to boot into default mode. Give root password for maintenance 'or press control-D to continue)

Şimdi bu durumda ne yapmalıyım?

unixmania

"elle onarmak icin (komut satirindan) root sifresini gir" diyor sana; girip kurcalasana. log-lara falan bak. /proc/mounts a bak. root u baglamis mi, yoksa initrd demi takili kalmis. dmesg ye bak. yeni ssd yi otomatikt tanimis mi, driverini yuklemis mi, bak iste saga sola. once bios a bak bakalim, yeni ssd gozukuyomu. 200 mesaj kasmissin kendin bilmen lazim bu basit seyleri;)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 02 Nisan 2020 - 23:47:55

'komut satirindan elle onarmak icin root sifresini gir' diyor. girip kurcalasana. log-lara bak. /proc/mounts a bak. kok dizini (/)  baglamis mi yoksa initrd de mi takili kalmis o sana soyler. dmesg ye bak. yeni ssd yi tanimis surucusunu otomatik yuklemis mi o sana soyler. bios a gir bak yeni ssd gozukuyormu. belki yeninin teknolojisi farklidir(mesela ahci, nvme) o zaman driveride farkli olur o zaman initrd yi yenden olusturman gerekir ki surucusunu icine dahil etsin.  OPPS: terminal tabanli tarayicidan yaziyom. acik sikintili 2 mesaj yazdirdi bana gozokmedi ilki.

elviskilli

@unixmania 
Mümkünse sen cevap verme. Bu üslup ile yazacaksan hiç cevap verme. Herkes senin gibi , Linux'u ilkokulda öğrenmiş değil. Yada 1-2 makale okuyarak bütün komutları öğrenemiyordur. Zaten o yüzden değil midir ki , benim buraya yazmamın sebebi. Belli ki bilmiyorum yada yapamıyorum , o sebeple yardım istiyorum.

Forumdaki diğer arkadaşlara; sorunuma cevap bulamayınca mecburen tüm sisteme format atmak zorunda kaldım.

comonda2

komut bilmemek diye bir şey yok.böyle bir şeyi kubuntu kullanıcısı olarak kabul edemem.zaten komutlar öğrenilen bir şey de değil.bir sorunla karşılaştığınızda içinizden ilk gelen komutu yazın,doğru çıkacaktır. örneğin bir şeyin versiyonunu öğrenmeniz lazım ne yani komut mu öğreceksiniz? belki binlerce komut var hangi birini öğrenmeyi düşünüyorsunuz acaba? ne istiyorsunuz versiyon o zaman -V yazın olsun bitsin.Komutları yazan programcılarda sezgileriyle hareket ediyor.Bu doğal duruma alışın artık burası windows değil

elviskilli

Sayın comonda2
Burasının Windows olmadığını bilmenize sevindim doğrusu. Burası zaten Windows değil bir site. Bir eğitim yuvası. Ama belli ki sizin bundan haberiniz yok. Bu eğitim yuvasında bilenler ve bilmeyenler bir aradadır. Bu sitenin da amacı budur. Yani bilenler ve bilmeyenler bir yerde buluşsun , kaynaşsın ve Linux'u hep birlikte öğrenelim ve yayalım.   
Şimdi buna istinaden bende bir bilmeyen olarak eksiğimi yazdım. Bilen değerli arkadaşlarımdan yardım gelir diye. Sağolsun Aaron isimli arkadaşım bildiği kadarıyla yardım etmek istedi fakat olmadı. Sonrasında  unixmania isimli arkadaş  "kurcalasana, bak işte sağa sola"  gibi bir üslupla emirler yağdırdı. En sonunda da sen beni bu sitede olmaktan pişman etmek için bir çaba içine girdin. Ne o ?  İnsanları bu siteden soğutmak için provake mi etmeye çalışıyorsunuz?  Bana lazım gelen bilgiyi vermek zorunuza gidiyorsa bu konuya hiç yorum yapmadan forumdaki diğer konulara göz atmanızı tavsiye ederim. Yada genel anlamda yardım etmeye açık biri değilseniz , o zaman bu sitede ne işiniz var?
Karşınızda 46 yaşında biri var. Sokak ağzıyla konuşabileceğiniz asker arkadaşınız yok. Herkes haddini bilsin. Ben kimseye saygısızlık etmediğim gibi kimsede bana saygısızlık etmesin.
Konunun buraya kadar uzaması sebebiyle sitedeki tüm arkadaşlarımdan özür dilerim.

Aaron

Kimseyi hedef almadan soyle bir sey soyleme geregi duyuyorum; burada kimse komut satirini ve ucbirimi nasil kullanmasi gerektigini bilmek zorunda degil. Bir sorun cozulurken ilgili kisi zaten yapmasi gerekenler konusunda yonlendiriliyor. "Su gunluk dosyasina baksan sorunun ne oldugunu gorursun" demenin henuz Linux'u yeni kullanmaya baslayan ve hatta gunluk dosyasinin dahi ne oldugunu bilmeyen birine hicbir yardimi olmayacaktir. Burada insanlar birbirine saygi cercevesinde bildigi kadari ile yardimci oluyor. Bu sebeple hickimse sorulan soruya cevap veremedigi icin ne de soruyu soran kisinin Linux'dan bihaber oldugu icin yargilanmasi soz konusu olamaz. Herkesten her seyi bilmesini bekleyemeyiz. Ben dahil burada cogu insan bildigi seyleri tekrar ederken yeni seyler de ogreniyor. Bunun disinda burada bulunan herkes buraya her zaman bir seyler yazmak zorunda degil aksine sadece sorunu oldugunda cozum bulmak icin de yazabilir. O nedenle yapilacak en guzel sey soru soran kisiye yardimci olacaksaniz cevap vermeniz aksi halde cevap vermemek en dogru yol olacaktir.

[mention=652064]@elviskilli[/mention], siz de emin olmalisiniz ki herkes bir birine yardimci olmak icin burada. Siteden sogumanizi gerektirecek bir seyin olmadigini dusunuyorum. Sizden ricam Linux kullanmaya devam etmeniz ve sorununuz olsun ya da olmasin burayi ziyaret etmeniz. Bu sekilde kullandiginiz sisteme ait kendinizi guncel tutarak yeni seyler de ogrenebilirsiniz.

Saygilarimla.

elviskilli

Alıntı yapılan: Aaron - 03 Nisan 2020 - 23:57:08

[mention=652064]@elviskilli[/mention], siz de emin olmalisiniz ki herkes bir birine yardimci olmak icin burada. Siteden sogumanizi gerektirecek bir seyin olmadigini dusunuyorum. Sizden ricam Linux kullanmaya devam etmeniz ve sorununuz olsun ya da olmasin burayi ziyaret etmeniz. Bu sekilde kullandiginiz sisteme ait kendinizi guncel tutarak yeni seyler de ogrenebilirsiniz.

Saygilarimla.

@Aaron  ,  değerli düşünceleriniz için teşekkür ederim. Yıllardır siteye çok sık olmamak kaydıyla girerim. Konuları mümkün mertebe incelemeye çalışırım. Birçoğunu anlamam belki ama yinede incelemek hoşuma gidiyor. Bugüne kadar siteden kopmayı hiç ama hiç düşünmedim. Hatta son zamanlarda siteye katılımın azaldığını hissediyorum, bu bile beni üzüyor. Yanlış hatırlamıyorsam bir zamanlar çok katılım olurdu. Bilge abilerimiz , sorunları olan biz acemilere yetişemezdi. Ama şimdi ortalık çok sakin.
Herşeye rağmen Yaşasın Linux !
Kalın Sağlıcakla.