[Çözüldü] Ubuntu için bölümlemeyi nasıl yapmalıyım?

Başlatan jazzistan, 20 Ocak 2009 - 16:17:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

jazzistan

Merhabalar,

Windows işletim sistemini bilgisayarımdan tamamen kaldırıp hiç kullanmamış olmama rağmen, duyduklarıma ve okuduklarıma dayanarak çok beğendiğim Ubuntu'yu kurmaya karar verdim. Bütün haftasonu boyunca forumlarda ilgili tüm bölümleri okudum. Ubuntu Wiki sayfasının da tamamını okudum. Karşılaştığım sorunlarla ilgili olarak buraya başlık açmadan önce sizlerin boşa vaktini harcamamak için takıldığım her konuyla ilgili arattım ama yine de bazı sorularıma cevap bulamadığım için bu başlığı açmaya karar verdim. O yüzden lütfen eğer sorunumun çözümü daha önce açıklanmışsa kusura bakmayın.

Aslında yaşadığım bir sorun da değil. Sadece nasıl yapacağımı bilmiyorum. Kullandığım işletim sistemi Windows XP idi. Bunun boş alanlarından birine Ubuntu kurup her iki sistemi bir arada kullanmak istedim başlangıçta. Daha sonra çeşitli karışıklıklardan dolayı zaten sistemden tamamen silmek istediğim Windows'u silip Ubuntu 8.10 kurdum. Forumlardan okuya okuya pek çok şeyi yaptım sanırım ama yine de bazı şeyler içime sinmediğinden ve bazı şeyleri de yanlış yaptığımdan, cumartesi pazar günü boyunca sanırım 6-7 defa sistemi baştan kurmuşumdur.

Şu an yapmak istediğim bilgisayarıma sadece Ubuntu 8.10 kurmak ve o şekilde kullanmak. Ancak, dediğim gibi bazı sorunlarım var. Yaptığım işlemleri anlatmak yerine yapmak istediğimi anlatsam sanırım daha az kafa karıştırıcı olur.

Bilgisayarımda bir tane 160 GB ve bir tane de 40 GB disk var. Şimdi ben bu 160 GB'lık diske Ubuntu 8.10 kurmak istiyorum. Ancak kurma işlemini nasıl yapmam gerekir? Sonuç olarak Ubuntu bu 160 GB diskin 8-10 GB kadar bir kısmını kullanacak sanırım. Geri kalanında müziklerim, filmlerim, belgelerim vs. dursun istiyorum. Bunun için kurulumda diski nasıl bölümlemek gerekiyor? Yoksa tek parça (160 GB) üzerine direk olarak mı kurmak gerekir?

Ayrıca diğer 40 GB'lık diskimi de yedek bir hard disk olarak tanımlamak ve yine aynı şekilde depolama alanı olarak kullanmak istiyorum. Bunu nasıl yapmam gerekir?

Kısacası bir 160 GB disk ve bir de 40 GB'lik iki diskim var. En düzgün kurulum bu aşamada nasıl yapılmalıdır?

Linux konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim. Okuya okuya birşeyler öğrenmeye çalışıyorum ve iki gündür burada okuduklarımdan kafamda birşeyler şekillenmeye başladı. Sorduğum soru basit kaçabilir veya daha önce forumlarda bir yerlerde yanıtlanmış olabilir. O yüzden lütfen kusura bakmayın. Gerçekten çok aradım ama bulamadığım için ve Ubuntu kullanmak istediğim için son çare bu başlığı açtım.

Şimdiden çok teşekkürler.

OKAN

Şunu baştan söyleyeyim: İleride windows kurmak istersen, windowsu harddiskin başına kurman gerekiyor. Yoksa windows mızmızlanıyor. Şunu da belirteyim: Windows kurduğunda da senin ext3 olarak biçimlendirdiğin disk parçaları görmeyecek ve depo olarak kullancağın yere windowsda ulaşamayacaksın. Windowstan ext3 diskleri görebilmen için ext2IFS diye bir yazılım var. Onu kurman gerekir. Ama ext3 deki dosyalarını bozabilir. Bu yüzden tavsiye etmiyorum. 40gblık yeri ntfs yap.

160gblık yerin başınada ilerde windows kurmak isteyebileceğini göz önünde tutarakt 10-15 gblık bir yer ayır. Gerisinide bir swap ve bir "/" kök bölüm için kafana göre bir ayırma işlemi yap. SWAP alanını ne kadar ayırman gerektiği ile ilgili biraz araştırma yapman gerekebilir.

jazzistan

Alıntı yapılan: OKAN - 20 Ocak 2009 - 16:25:44
Şunu baştan söyleyeyim: İleride windows kurmak istersen, windowsu harddiskin başına kurman gerekiyor. Yoksa windows mızmızlanıyor. Şunu da belirteyim: Windows kurduğunda da senin ext3 olarak biçimlendirdiğin disk parçaları görmeyecek ve depo olarak kullancağın yere windowsda ulaşamayacaksın. Windowstan ext3 diskleri görebilmen için ext2IFS diye bir yazılım var. Onu kurman gerekir. Ama ext3 deki dosyalarını bozabilir. Bu yüzden tavsiye etmiyorum. 40gblık yeri ntfs yap.

160gblık yerin başınada ilerde windows kurmak isteyebileceğini göz önünde tutarakt 10-15 gblık bir yer ayır. Gerisinide bir swap ve bir "/" kök bölüm için kafana göre bir ayırma işlemi yap. SWAP alanını ne kadar ayırman gerektiği ile ilgili biraz araştırma yapman gerekebilir.

Çok teşekkürler hızlı cevap için. O zaman sanırım aslında en güzel çözüm 160 GB diskin başına herşeye rağmen yine de bir Windows kurup bırakmak. Atıyorum 20 GB bir alana Windows kurduk diyelim. Geri kalan 140 Gb alanı da swap ve kök olarak ayırmam gerekiyor. Sanırım 1 GB kadar swap alanı yeterli olur herhalde. Bu durumda 139 GB üzerine Ubuntu kurulmuş olacak. Bunu da ayrıca parçalara bölmeme gerek var mı?

40 GB olan kısmı da NTFS yapıp bırakıyorum öylece. NTFS formatını sanırım hem Windows hem de Linux aynı şekilde görebilir.

OKAN

Linux ntfs yi sorunsuz görüyor. Sorun çıksa bile düzeltilebiliyor.
139 gb lık yerde isteren /home bölümünü ayırabilirsin. Bunu ayırarak, yeniden ubuntu kurduğunda önceki ayarlarını korumuş olursun. Yalnız yeniden kurulumda bölümlendirme kısmına geldiğinde biçimlendirmeden /home olarak bağlarsın.
Şimdi 139 gblık bölümüde ikiye ayırıp bir kısmın / diğer kısmınıda /home yapabilirsin.
Bir de madem harddikin büyük. Swap ı 2 gb yap.

3mr3

Swap konusunda daha net cevap vermek gerekirse, burda ram olayı yatıyor. Mesela 512 ram varsa swap 2-3 katı gibi sayılar olmalıdır. 1 gb ayırmalısın. 1 gb ramin varsa 2-3 gb swap olanı ayırmalısın. Bu swap konusunda umarım anlamışsındır. Son cümle olarak NTFS format olarak kalması iyi olur.
Ben, seninle ben oldum. | Başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever...

zeitgeist

@jazzistan,

40 ve 160 gb lık iki diskin de özelliği aynı mı, yani ikisi de sata, sata2 mi ya da 40 gb lık ide mi. Ben ihtimallere göre önerilerimi sunayım size.

Eğer iki diskinizin de özellikleri aynı ise yanı aralarındaki fark depolama alanlarından ibaret ise; ben olsam 40 gb lık diski 15 gb (Windows), 24,5 (Ubuntu) gb ve 500 mb (Swap) olarak üçe ayırırım, ilk bölüme Windows ikinci bölüme Ubuntu kurarım. 160 gb lık diskimi ntfs olarak formatlar, depo olarak adlandırır ve her iki işletim sisteminde de ortak olarak kullanırım.

Eğer 40 gb lık diskiniz ide 160 gb lık diskiniz sata-sata2 ise bu sefer işletim sistem/sistemleri 160 gb lık diske kurarım. 15 gb (Windows), 20 gb (Ubuntu), 500 mb (Swap) olarak, geriye kalan yaklaşık 115 gb lık bölümü de belgeler olarak adlandırıp ntfs olarak formatlardım. Son olarak 40 gb lık diski de ntfs olarak formatlar ve 115 ile 40 gb lık diskleri işletim sistem/sisteleri arasında ortak olarak kullanırdım.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

jazzistan

Çok teşekkür ederim verdiğiniz yanıtlar için. Gerçekten çok yardımcı oldunuz. Sağolun.

heartsmagic

@zeitgeist'in önerisi bana da makul görünüyor.

Ancak ufak bir yorum yapacağım, umarım yanlış anlamazsın @jazzistan. Forumu detaylı bir şekilde gezdiğini söylemişsin ancak soruların için başlık açtığın bölümdeki "Lürfen okuyun" isimli sabit başlığa bile bakmamışsın. Eğer sabit başlığa bakarsan bu bölümün amacını anlarsın. Bu nedenle konuyu uygun bölüme taşıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

jazzistan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 20 Ocak 2009 - 17:15:22
@zeitgeist'in önerisi bana da makul görünüyor.

Ancak ufak bir yorum yapacağım, umarım yanlış anlamazsın @jazzistan. Forumu detaylı bir şekilde gezdiğini söylemişsin ancak soruların için başlık açtığın bölümdeki "Lürfen okuyun" isimli sabit başlığa bile bakmamışsın. Eğer sabit başlığa bakarsan bu bölümün amacını anlarsın. Bu nedenle konuyu uygun bölüme taşıyorum.

Teşekkür ederim heartsmagic. Sabit başlık altındaki bölümleri de okumuştum aslına bakarsanız ama dediğim gibi daha önce hiç linux kurulumu yapmamış olduğum için anlamamış olabilirim. Sonuç olarak evet benim hatam. Kusura bakmayın forumda kalabalık yarattığım için. Cevaplarınız için hepinize teşekkür ederim.

heartsmagic

Mesele Linux meselesi değildi zaten, sabit başlıkta "bu bölümde soru sormayın, soru başlığı açmayın" gibi bir ifade bulunuyor.

Konu [Çözüldü] olarak etiketlendiği için kapatıyorum. Gerektiği zaman yeni bir başlık açmaya tereddüt etme. Sadece soracağın sorunun forumda daha önce konuşulmuş olma ihtimalini göz önünde bulundurarak arama yap.

Aramıza hoş geldin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.