[Çözüldü] Acayip Bir VGA Monitör Hikayesi

Başlatan baydogan00, 05 Ekim 2019 - 15:43:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

baydogan00

Selam Linuxdaşlarım, şu aralar çok ilginç bir sorun yaşıyorum.

Ofis bilgisayarı olarak Google Chromebook Pixel 2013 kullanmaktayım, Ubuntu 19.04 yüklü. Mini Displayport ile harici ekrana görüntü verilebilmekte. Emektar da bir Samsung monitörüm var ancak VGA çıkışlı. İşin buradan sonrasını liste halinde yazacağım ki kafanız karışmasın:

-VGA to Mini Displayport dönüştürücüsü kullanarak uzun süre monitörümü sorunsuz kullandım. Ancak bir gün durup dururken harici monitördeki renklerin kontrastı yükseldi.
-Monitörü başka bir laptoba taktım, renklerin orada düzgün olduğunu görünce sorunun dönüştürücüden kaynaklı olduğunu düşünüp yenisini sipariş ettim. Zaten 15 liralık bir şeydi, kızmadım bile yani.
-Yeni dönüştürücü geldi, kabloları taktım ve bir de baktım ki sorun devam ediyor.
-Bunun üzerine endişe ile sorunun bilgisayardan kaynaklı olduğunu düşündüm, hemen başka bir monitörü denedim. Ki bu denemede VGA to Mini DP dönüştürücüsü ve aynı VGA kablosunu kullandım. Ne olsa beğenirsiniz? İkinci harici monitörde sorun yok, şakır şakır çalışıyor.

Şimdi sorun şu:
-Monitör çalışıyor.
-Kablo çalışıyor.
-Bilgisayarın görüntü çıkışı çalışıyor.
-VGA to M DisplayP çalışıyor.

Üstelik bilgisayar başlarken BIOS ekranı da harici monitörde sorunsuz görüntülenmekte, yani Ubuntu'nun başlatılması ile renkler gidiyor.

Sabahtan bu yana uğraş uğraş bir hoş oldum. Ubuntu 19.04'te bir sorun mu var acaba diyeceğim ama diğer harici monitörlerde nasıl çalışıyor? Acayip bir durum yahu. Bir bilen var ise yardımcı olursa müteşekkir olurum.

illedelinux

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

burakerkus

[mention=649556]@baydogan00[/mention] @illedelinux arkadaşa katılıyorum sorununuz  kernel 5 olabilir. Kernel 5 ile birlikte birçok ekran kartında sistemde sorun ortaya çıktı.  Artık bazı eski sistem gpu ları desteklemeyeceği söyleniyor. Bu sebeple  canlı bir 18.04 LTS deneyin.
YAŞASIN VATAN YAŞASIN TÜRK MİLLETİ

baydogan00

Dediğiniz gibi USB'den live boot ederek 18.04'ü denedim, sonuç aynı. Ama sorunu kendim çözdüm, çözümü anlatayım: monitörü çöpe attım ve yeni bir tanesini sipariş verdim. Sanırım bazen en iyi çözüm bu oluyor.

Empat

Sorununuz çözüldüyse, forum düzeninin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak için, konu başlığınızı [Çözüldü] olarak işaretlemenizi rica ediyoruz.

Başka bir sorunun yanıtını bulamazsanız ya da bir sorunla karşılaşırsanız, yeni bir konu açabilirsiniz.

İyi forumlar.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

baydogan00

Alıntı yapılan: Empat - 13 Ekim 2019 - 20:54:39
Sorununuz çözüldüyse, forum düzeninin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak için, konu başlığınızı [Çözüldü] olarak işaretlemenizi rica ediyoruz.

Başka bir sorunun yanıtını bulamazsanız ya da bir sorunla karşılaşırsanız, yeni bir konu açabilirsiniz.

İyi forumlar.

Çok özür dilerim üstadım, sorunu köktenci bir biçimde de olsa çözdüm. :)