Win10 - Ubuntu dual boot hakkında sorum

Başlatan bomi, 06 Ekim 2019 - 13:13:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bomi

Merhaba dostlar. Laptopumda 2 disk takılı 240 GB SSD ve 1 TB HDD. Şuanda SSD ye windows 10 kurulu. HDD nin ise 100 gb lık kısmını bölmüştüm orda ubuntu kurulu. Açıkçası windowsa akşamdan akşama camtasia, photoshop vb. adobe ürünleri lazım olduğunda geçiyorum. Ubuntu gayet iyi fakat hdd de olduğu için ufak tefek takılıyor. Benim isteğim şu, bu olayı nasıl tersine çeviririm?

Yani SSD diskim tamamen ubuntu olsun istiyorum windows ise 1 tb lık harddiskin 60 gb lık bölümünde olsun istiyorum ama nasıl yapacağımı çözemedim. Bunun için bir yazı, döküman veya video var mıdır?

ampirist

En kolayı önemli bilgilerinin yedeklerini aldıktan sonra  format atıp yeniden yüklemek.

bomi

Alıntı yapılan: ampirist - 06 Ekim 2019 - 13:33:14
En kolayı önemli bilgilerinin yedeklerini aldıktan sonra  format atıp yeniden yüklemek.

zaten yedekledim hocam. sorun nasıl yapacağımı bilmiyorum. şimdi ben herşeyi sıfırlayıp 1 tb dan 60 gb bölsem ve oraya Windows 10 u kurdum diyelim. bilgisayar ordan açılır mı? açıldıktan sonra ubuntuyu 240 gb SSD ye kursam her şey normale döner mi

siberoloji

Bilgisayarınız 1 tb diskinizde yüklü olacak Windows tan da açılır ancak bu işlemleri sonradan problem yaşamamanız için belli bir sıra ile yapmalısınız.
Öncelikle mantık şu;
Bir işletim sistemini kurduğunuzda, o işletim sistemi kendi BootLoader yazılımını diskin en başına (bootsector) kurmak ister.
Ubuntu vb. işletim sistemleri ayrıca başka bir yere kurmak isterseniz size sorar ve seçenek sunar.
Windows ise sormaz, bulunduğu diskin en başına kurar.
O yüzden, önce windows kurulur. Bu kurulumda Windows kendi bootloader yazılımını yükler. Bu yazılım, diskin başka yerlerinde başka işletim sistemi var mı diye bakmaz.
İşte, bu sebeple, önce windows kurulur ardından Linux kurulur ki Linux un Bootloader programı ana başlatıcı olsun. Çünkü Linux Bootlader a windows bölümünü tanıtabilirsiniz.
Mantığı açıklamaya çalışıyorum çünkü bu yolda hareket ederseniz, sonuçta bilgisayarınızı açarsınız, GRUB (Bootloader) ekrana gelir ve şu disk bölümünde Ubuntu, bu disk bölümünde Windows var. Hangisini başlatmak istersiniz diye sorar.
Ayrıca;
Kişisel tavsiyem, iki işletim sistemini ayrı Disklere değil de ikisini de 220 SDD ye 110/ 110 Ayırarak kurun. GRUB Bootloader ı da aynı SDD nin baş tarafına kurun.

bomi

Alıntı yapılan: siberoloji - 06 Ekim 2019 - 15:16:46
Bilgisayarınız 1 tb diskinizde yüklü olacak Windows tan da açılır ancak bu işlemleri sonradan problem yaşamamanız için belli bir sıra ile yapmalısınız.
Öncelikle mantık şu;
Bir işletim sistemini kurduğunuzda, o işletim sistemi kendi BootLoader yazılımını diskin en başına (bootsector) kurmak ister.
Ubuntu vb. işletim sistemleri ayrıca başka bir yere kurmak isterseniz size sorar ve seçenek sunar.
Windows ise sormaz, bulunduğu diskin en başına kurar.
O yüzden, önce windows kurulur. Bu kurulumda Windows kendi bootloader yazılımını yükler. Bu yazılım, diskin başka yerlerinde başka işletim sistemi var mı diye bakmaz.
İşte, bu sebeple, önce windows kurulur ardından Linux kurulur ki Linux un Bootloader programı ana başlatıcı olsun. Çünkü Linux Bootlader a windows bölümünü tanıtabilirsiniz.
Mantığı açıklamaya çalışıyorum çünkü bu yolda hareket ederseniz, sonuçta bilgisayarınızı açarsınız, GRUB (Bootloader) ekrana gelir ve şu disk bölümünde Ubuntu, bu disk bölümünde Windows var. Hangisini başlatmak istersiniz diye sorar.
Ayrıca;
Kişisel tavsiyem, iki işletim sistemini ayrı Disklere değil de ikisini de 220 SDD ye 110/ 110 Ayırarak kurun. GRUB Bootloader ı da aynı SDD nin baş tarafına kurun.

Hocam şöyle yaptım 1 TB tan 60 GB böldüm önce windows 10 kurulumunu yaptım. Bilgisayarı açtım windows 10 açıldı. Gerekli photoshop vs. kurdum ve ubuntu kurulumuna geçtim. SSD ye ubuntuyu kurdum ve istediğim oldu açarken soruyor windows ve ubuntu diye

siberoloji

[mention=649572]@bomi[/mention] problemsiz çözülmüş sanırım. Sevindim. Tecrübe olmuş oldu. Iyi çalışmalar.