Kurulum sonrası sistemin başlamaması.

Başlatan limoni1, 24 Eylül 2019 - 20:15:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

limoni1

Merhabalar. Ben bilgisayarıma Ubuntu 19.04 sürümünü kurdum, kurulum sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Sistem kurulduktan sonra güncelleme bildirimi geldi ben de güncellemesi için onay verdim. İndirme ve yüklemenin akabinde Ubuntu benden sistemi yeniden başlatmamı istedi. Yeniden başlattığım zaman ise ne boot logosunu gördüm ne de sistem açıldı. Sadece turuncu ekran belirdi ardından yerini simsiyah boş bir ekrana bıraktı ve öylece kaldı. Ne yapmam lazım bu sorunu nasıl çözerim? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

burakerkus

[mention=649369]@limoni1[/mention]

Size bir kaç sorum olacak bilgisayarınız hangi markaydı ve içerisinde nvidia veya amd ekran kartı varmıydı?
Yükledikten sonra güncellemeler ve yazılımlara gidip ek sürücülerler kısmından size önerilen sürücüleri seçtiniz mi?
son olarak pc yi windows ile mi kullanıyrsunuz?

Bunlara ek olarak ilk grup ekranında iken "e" tuşuna basın ve karşınıza çıkan ekranda bulunan

linux ile başlayan /boot/....   root=.... diye devam eden satırın sonuna nouveau.modeset=0 ekleyin ve tekrar başlatın sistemi
YAŞASIN VATAN YAŞASIN TÜRK MİLLETİ

limoni1

Alıntı yapılan: burakerkus - 24 Eylül 2019 - 22:00:36
[mention=649369]@limoni1[/mention]

Size bir kaç sorum olacak bilgisayarınız hangi markaydı ve içerisinde nvidia veya amd ekran kartı varmıydı?
Yükledikten sonra güncellemeler ve yazılımlara gidip ek sürücülerler kısmından size önerilen sürücüleri seçtiniz mi?
son olarak pc yi windows ile mi kullanıyrsunuz?

Bunlara ek olarak ilk grub ekranında iken "e" tuşuna basın ve karşınıza çıkan ekranda bulunan

linux ile başlayan /boot/....   root=.... diye devam eden satırın sonuna nouveau.modeset=0 ekleyin ve tekrar başlatın sistemi

Bilgisayarım oldukça eski içerisinde ati radeon 4650 ekran kartı var. Linux hakkında derin bir bilgim yok ama güncelleme bildirimi pop up şeklinde masaüstümde belirdi. Grub ekranında "e" tuşuna basmamı istemişsiniz ama Windowsu silip Ubuntu kurduğum için olsa gerek grup ekranı gelmedi hiç.

burakerkus

[mention=649372]@limoni1[/mention]

bios ekranı geçtikten sonra Shift tuşuna basılı tutarmısınız.  İşe yaramazsa esc yi deneyin.

limoni1

[mention=649373]@burakerkus[/mention] Bios ekranından sonra shfit tuşu ile herhangi bir geri bildirim almadım ama esc'ye bastığım zaman sanki kurulum yaparmış gibi kodlarla karşıltım ve masaüstü açıldı. Sormak istediğim bir şey var bilgisayarımı her zaman bu şekilde mi açmam gerekiyor acaba? Ek olarak yardımınız için teşekkür ederim.

burakerkus

[mention=649374]@limoni1[/mention]

Şimdi açıldığına göre uç birimini aç ve
sudo apt-get update

Daha sonra yazılım ve güncellemeler kısmından ek sürücü varsa onu seç.

Birde lspci çıkısını gönderirmisin.

limoni1

[mention=649375]@burakerkus[/mention] Güncelleme komutunu uçbirimde çalıştırdım. Yazılım ve güncelleştirmelerin ek sürücüler sekmesi altında kullanılabilir sürücü görünmüyor.

lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 10)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 10)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV730 XT [Radeon HD 4670]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]
02:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros Attansic L2 Fast Ethernet (rev a0)

burakerkus

[mention=649377]@limoni1[/mention]

lspci komutunun çıktısını gönderirmisin?
Birde ayarlar > ayrıntılar > hakkında da grafik kısmında ne yazıyor.

limoni1

[mention=649378]@burakerkus[/mention] Bir önceki yanıtıma lspci çıktısını ekledim. Ayrıntılar grafik kısmında AMD® Rv730 yazmakta.

burakerkus

[mention=649379]@limoni1[/mention]

lspci -vnn | grep  'VGA'
bu kodunda çıktısını gönderirmisin
Bir de son olarak friverın yüklendiğinden emin olalım bu driver kuralım
sudo apt install mesa-utils

limoni1

lspci -vnn | grep  'VGA'
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV730 XT [Radeon HD 4670] [1002:9490] (prog-if 00 [VGA controller])

İstediğiniz çıktı bu şekilde. Diğer komuttaki dirverı da şimdi kurdum.

burakerkus

[mention=649381]@limoni1[/mention]

Şimdi tekrar başlatın açılmazsa yine esc deneyin. dediğim gibi driver la alakalı durum tam yüklenememiş driver mesa-utilis yüklendiyse.

Benim önerilerim bu kadar :(

Senin ekran kartı eski olduğu için driver ile ilgili sıkıntın var birçok kişi dediğim gibi yazılım ve güncellemeler > yazılım kaynakları bar ek sürücüler var orada nomoset olan değil de diğer sürücüyü seçmen öneriliyor ben xorg veya kernel den ve kodlardan pek anlamadığım için benim önerilerim bu kadar sana bulduğum yabancı linkleride gönderiyorum tabii kaynaklar maalesef inglizce:

https://askubuntu.com/questions/395565/black-screen-after-installing-the-ati-driver

https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2179555

Eğer bunlar da sorununu çözmezse yine yazarsın anlayan arkadaşlar sana yardımcı olur..

limoni1

Maalesef aynı şekilde siyah ekranda kalıyor. Esc tuşuna basmadan açamıyorum.

burakerkus

[mention=649383]@limoni1[/mention]

Format attığınız usb duruyormu? duruyor ise birde gurb onarmayı deneyin

https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Grub_%C3%B6ny%C3%BCkleyicisini_onarmak_(yeniden_kurmak)
Buradakilerden sen boot-repair programını kullan kendiliğinden grubu onarır hiç olmazsa recovery mode da açarsın bilgisayarı.

dediğim gibi benden bu kadar sana kolay gelsin :(

limoni1

burakerkus

[mention=649385]@limoni1[/mention]

Düzelmediyse kodların cat ~/.local/share/xorg/Xorg.0.log ve cat ~/.local/share/xorg/Xorg.0.log.old

çıktısını ekle de yardımcı olacaklar için iyi olur.

limoni1

[mention=649387]@burakerkus[/mention] Bunları da deneyip buraya koyacağım. Ama 18.04 LTS sürümünü daha stabil olduğundan bir de o sistemi kurma niyetindeyim.

burakerkus

[mention=649389]@limoni1[/mention]

En iyisini yaparsın çünkü yanılmıyorsam 19.04 kernel 5 ile geldi kimi yabancı forumlarda siyah ekranın kernel sebebiyle oluştuğunu okumuştum. Dediğim gibi kernel ve xorg dan anlamadığım için kesin bir şey diyemem ama genelde 19.04 gibi ara sürümler ana sürüm için geçiş sürümleri olduğu için problemler çıkması normal oluyor bende 15.04 sürümünde wifi problemi yaşamıştım.

tr-ubuntu

[mention=649389]@limoni1[/mention]

Yeni kurulum yaparsanız ve oturum ekranına gelebilirseniz,

sudo apt-get install firmware-amd-graphics

şu kodu deneyin.

AMD sitesinde, ekran kartınız için(Linux) 2013 tarihli sürücü mevcut.

https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-hd/ati-radeon-hd-4000-series/ati-radeon-hd-4670

Benim bildiğim yeni kernel sürümlerinde(4 üstü) bu ekran kartı desteklenmiyor.