[Çözüldü] Ubuntu ve Linux Mint Farklılıkları

Başlatan 4lp, 13 Ağustos 2019 - 15:10:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

4lp

Bazıları ubuntu diyor bazıları linux mint peki bana hangisinin daha uygun olduğunu nerden anlayacağım ikisi arasındaki farklar neler?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

aderinkaya

[mention=648487]@4lp[/mention] ikisinide kurup denemeden karar vermek çok zor buna. Öncelikle ubuntuda mintte son kullanıcıya hitap edebilen dağıtımlar. İkisininde destek forumları var türkçe dilinde. İkiside deb peket yöneticili ikiside ciddi geliştirilen dağıtımlar/çatallama.

Mint'in kendi geliştirdiği Cinnamon masaüstü mevcut gayet kullanışlı hızlı stabil ve güzel görünüyor. Ubuntu normalde Gnome kullanır yine gayet akıcı kullanışlıdır görseli güzeldir fakat cinnamon biraz daha hafiftir. Tabi ubuntunun ve mintin xfce mate gibi masaüstleri ile kullanımı mümkün.

Benim tavsiyem ubuntu ve mint cinnamon isolarını indirip bir usb belleğe yazdırarak çalışan/live olarak usb den başlatıp biraz deneyimlemendir. Eğer bilgisayar donanımların çok düşük değilse tabi. Eğer çok düşük kaynaklara sahipsen xubuntu ve mint xfce kullanabilirsin.


Her ikisini deneyip karar verdikten sonra kurulum gerçekleştirebilirsin. Bir süre deneyimlersin çözümlenemeyen sorunların olursa diğer bir dağıtıma geçebilirsin. Ben linux deneyimim sürecinde önce pardus, mint, back track, kali, ubuntu, deepin gibi bir çok dağıtımı kullandım. debian, fedora, opensuse gibi dağıtımlarda ise tökezledim. Şuanda ubuntu ve deepin kullanıyorum.

.py

#2
her ikside farklı masaüstü kullanıyor ama ubuntu daha ozgun farklı bır baslat cubugu var mint ise daha cok alısık oldugumuz baslat cubugu kullanıyor sunuda eklıyelım mınt ubuntu uzerıne kurulmus bır dagıtım ama cok ılgınctır mınt en azından benım bılgısayarda daha hızlı acılıyor ubuntuya gore. bır sorunla karsılastıgında mınt yada ubuntudakı cozum yolu ney ıse aynı cozum yolunu ubuntuda ıse yarayabılır farklılıklar baslat cubugu ve kullandıkları masaüstü programlar bana soracak olursan ubuntu yukle bılgısayarın ıcın ıdealmı ancak ozaman anlarız acılıs süresi cok uzun dersen sorun yasarsan daha hafıf olan mınt mate yukleyebılırsın.


4lp

[mention=648489]@.py[/mention]
[mention=648488]@aderinkaya[/mention]  ikinize de çok teşekkür ederim usbden başlatıp test edeceğim hangisi hoşuma giderse artık anladigim kadariyla çok fark yok tercih meselesi

Empat

[mention=648494]@4lp[/mention]
Sorunuz veya sorularınız sonucunda size dilediğiniz bilgiler verildiyse, forum düzeninin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak için, konu başlığınızı [Çözüldü] olarak işaretlemenizi rica ediyoruz.

Başka bir sorunun yanıtını bulamaz ya da bir sorunla karşılaşırsanız yeni bir konu açabilirsiniz.

İyi forumlar.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

.py

Alıntı yapılan: 4lp - 13 Ağustos 2019 - 16:33:50
anladigim kadariyla çok fark yok tercih meselesi

özgün bir linux deneyimi yasamak ıstıyorsan ubuntu yukle.

speakerXXL

#6
Linux Mint ile gelen bir çok araç kullanıcının işini kolaylaştırıyor. Linux Mint'in kullanımı Ubuntu'ya göre çok daha göre kolay ve pek çok şey hazır geliyor ve çok kolay biçimde yapılandırılabiliyor. Örneğin Ubuntu'nun ana sürümü Gnome Shell'de eklenti kurmadan ve elle ayar yapmadan halledemeyeceğin bir çok hususu Linux Mint Cinnamon'da hazır ve kolayca grafik arayüzden halledebiliyorsun.

Bazen kullanıcılar, resmi depo dışındaki bir uygulamayı yüklemek isteyebiliyorlar. Bunun Ubuntu tabanındaki en kolay yollarından birisi PPA depoları oluyor. Tabii kullanıcılar bunun için arama motorlarındaki sonuçları kullanıyor ve bu sonuçlardan bir çoğu eskimiş olabiliyor. Eski bilgilere göre eklenen böyle uyumsuz bir PPA deposu, Ubuntu tabanında depo güncelleme sorunlarına neden oluyor. Peki Linux Mint'de ne oluyor bu durumda, hiç bir şey, çünkü Linux Mint uyumlu olmayan böyle bir PPA deposunun eklenmesini otomatik olarak engelliyor.

Bunun gibi sayılabilecek bir çok ince husus var. Yukarıdaki hususu sadece örnek olması için verdim. Mesela Linux Mint'in Güncelleme Yöneticisi, Ubuntu güncelleme sisteminden kat ve kat iyi, yapılandırılabilir ve anlaşılır.

Linux Mint'in ana sürümü olan Cinnamon masaüstü, Ubuntu'nun ana sürümü olan Gnome Shell'den hem daha az kaynak harcıyor hem de daha hızlı. Ayrıca yapılandırabilirliği de çok daha basit.

Kaynak olarak bir sıkıntı çekmezsiniz, Ubuntu tabanını kullandığı için, Ubuntu için geçerli bir çok husus Linux Mint için de geçerli olacaktır.

Bir de Ubuntu ile gelen Snap paket yönetimi, sistemin açılışını ve performansını olumsuz etkiliyor. Linux Mint'de buna alternatf olarak Flatpak uygulamaları mevut. Bunun sistemin genel kullanımına olumsuz etkisi yok. En azından ben deneyimlemedim. Ayrıca Linux Mint Flatpak sistemini çok iyi biçimde entegre ediyor, herhangi bir tema sorunu da yaşamıyorsunuz. Yazılım Yöneticisindeki Flatpak kısımından bu tür uygulamaları kurup kaldırabiliyorsunuz. Linux Mint ile varsayılan olarak herhangi bir Flatpak uygulaması gelmiyor, Ubuntu ile varsayılan olarak gelen Snap uygulamaları var.

Snap ve Flatpak paketleri, varsayılan olarak gelen DPKG'ye (Debian Paket Yönetimi) alternatif/destekleyici paket sistemleri. Mevcut paket sistemi dışında bir sandbox (yalıtılmış ortam) mantığı ile kurulup çalışıyorlar.

Mesela Gimp uygulamasının LTS (uzun destekli) sürümlerde güncel sürümü olmayabiliyor. Bunu uygulamayı Flatpak sürümünden yükleyerek aşabiliyorsunuz. Flatpak ve Snap dağıtım bağımsız çalışıyor ve gerekli olan çalıştırma ortamlarını da yine aynı kaynaktan ayrıca yüklüyor.

4lp

[mention=648558]@speakerXXL[/mention peki sana göre yok mu hiç ubuntu'nun mintten daha iyi olan özelliği?

speakerXXL

#8
Ubuntu ve türevleri ile gelen her şey Linux Mint'te var, sürücü yöneticisi gibi. Linux Mint bu aracı tek başına çalışır hale getirmiş.

Linux Mint'in 3 sürümü var, Cinnamon, MATE, Xfce. Ubuntu ve türevleri daha fazla. Linux Mint'in MATE ve Xfce sürümlerinin de Xubuntu ve Ubuntu MATE'den ufak tefek artıları var. Gnome Shell'in bir kaç güzel eklentisi Cinnamon'da yok. Yani geri kalan üm hususlar masaüstü ortamı ve yapılandırması ile ilgili.

Bir de Linux Mint sadece LTS sürümler taban alıyor, taban aldığı LTS sürüm için 3 alt sürüm yayınlıyor. Linux Mint 19, 19.1, 19.2 ve 19.3 (daha çıkmadı) gibi. Her yeni sürüme Güncelleme Yöneticisi ile kolayca geçiş yapıyorsunuz. Taban değişmediği için, güncellemede sorun olma olasılığı da azalıyor. Linux Mint'in ara sürümlerinde, Linux Mint araçları ve Linux Mint tarafından geliştirilen Cinnamon masaüstü için yenilikler ve iyileştirmeler yapılıyor. Her yıl 2 sürüm yayınlanıyor.

Ubuntu ise LTS sürümlere ek olarak ara sürümler çıkarıyor, ara sürümlerin ömrü 9 ay gibi kısa bir süre, sonrasında sizi yeni sürüme yükseltmek zorunda bırakıyor. Bu durum ara sürüm kullanmanız durumunda geçerli, LTS sürüm kullanıyorsanız, belirli aralıklarla HWE güncellemeleri ile ana kompenetlerde (çekirdek, X sunucusu, mesa gibi) güncelleme alıyorsunuz (Bu güncellemelr Linux Mint'e de geliyor). Ubuntu'nun ara sürümlerde uygulamaların güncel sürümleri ve iyileştirmeler bulunuyor.

Bir de Ubuntu'da Launchpad hesabı ile Livepatch kullanabiliyorsunuz. İhtiyacım olmadığı için hiç denemedim, belki Linux Mint'te de kullanılabiliyordur. Bu özellik sistemi yeniden başlatmaya gerek kalmadan, güncellenen çekirdeği kullanmayı sağlıyor. Aslında ücretli bir servis, son kullanıcı için ücretsiz. Daha çok sunucular için ideal.
Başka şeyler de vardır ama kısa anda aklıma gelmedi. Daha fazla hem hal olmuş kullanıcılar bilgi verebilirler.

Son olarak; masaüstünü kullanmayı seviyorsanız, kesinlikle Linux Mint Cinnamon.




Aşağıdaki videolardaki bağlantılar görünüm olarak fikir verir, karar almanıza yardımcı olabilir.

Linux Mint 19.2 Cinnamon Sürüm

Ubuntu 19.4 Ana Sürüm - Gnome Shell


4lp

[mention=648563]@speakerXXL[/mention] videoyu izleyince mint daha mantıklı geldi peki hangisinin mağzası daha geniş son olarak bunu sorayım sizi de rahatsız etmeyim simdi aklina gelen şeyleri ekliyorum teması güzelde windowsa benziyor artık windowsdan iğrendim ayrıca çoğu büyük şirket konu linuxa gelince ubuntuyu hedef alıyor diye biliyorum bunun hakkında düşüncen nedir? Son olarak "Ubuntu daha çok ABD yasaları gereğince, Debian ise GNU felsefesi nedeniyle; Java, Adobe Flash MP3, DVD, DivX, Flash gibi ortamları kullanabilmek için gereken ancak lisans kısıtlamalarına sahip eklentileri kurulum dosyasında bulundurmazken mint bulunduruyor yazıyor burdaki abd yasalarından anlatmak istediği nedir?

nuktedan00

#10
Hocam Linux Mint de, Ubuntu da hemen hemen aynı. En temel farklılıkları varsayılan masaüstü ortamları. Masaüstü ortamı arkada çalışan sistemin sana görsel olarak yansıyan kısmı oluyor. Ubuntu, Gnome masaüstü ortamını kullanıyor. Gnome köklü bir masaüstü ortamı ve görselliğe önem veriyor. Masaüstü ortamları arasında da en ağır olanı Gnome. Sistem boşta iken 1 GB kadar ram kullanımına rastlayabilirsin Gnome'da. Cinnamon ise Gnome temel alınarak geliştirilmiş bir masaüstü ortamı amma velakin daha oldukça yeni bir masaüstü ortamı olduğundan tam olarak oturmuş değil. Sistem boşta ikenki ram kullanımı Gnome'a oranla daha düşük ancak çökme vb. sıkıntılar da cabası, az önce de dediğim gibi.

Linux Mint ve Ubuntu aynı depoları kullanıyor diye biliyorum. Yani ikisinin de deposu aynı genişlikte. Mağaza ile ise pek işinin olmaması lazım. Zira mağaza senin depodaki uygulamaları görsel olarak indirmeni sağlıyor ama mağazada depodaki her paket de bulunmuyor. Mesela screenfetch isminde bir terminal uygulaması var Linux'ta. Terminale screenfetch komutunu verdiğinde sistem özelliklerini ve hangi dağıtımı kullandığını terminal üzerinden gösteriyor sana. Bu ve bu gibi paketler mağazada yoklar mesela. Sadece  terminal üzerinden indirebiliyorsun. O nedenle mağazaya çok fazla takılma. Onun yerine paketleri indirip kaldırman için Synaptic isimli uygulamayı önerebilirim sana. Onu da sudo apt install synaptic komutu ile indirebilirsin.

Hangisi daha iyi sorusuna gelecek olursak eğer bence tabii ki ikisi de iyi değil :)) Ancak sen bu ikisi arasında kaldıysan eğer benim sana tavsiyem "İkisini de dene, tarafını seç."

Yaptığın düzenlemedeki soruya gelecek olursak.. Linux açık kaynak kod felsefesi ile geliştirilen bir çekirdek. Açık kaynak kod, geliştirilen bir uygulamanın vs. kaynak kodları ile birlikte yayınlanması, yani isteyen herkesin alıp o uygulamayı istediği gibi düzenlemesidir. Mesela örnek veriyorum A isimli bir açık kaynak kodlu uygulama yayınlanır, adamın biri bu uygulamayı alır ve eksiklerini kapatır, kendine göre düzenler ve B diye yayınlar. Ubuntu ve Mint de böyle dağıtımlar. Ubuntu, Debian'ı taban almış, Mint de Ubuntu'yu. Taban aldıkları dağıtımlara yenilikler getirmişler yani.

Orada bahsedilen şey ise Java, Adobe Flash MP3, DVD, DivX, Flash gibi çözücüler açık kaynak kodlu olmadıkları için (yani bir lisansları bulunmakta) Ubuntu ABD'nin telif yasalarına dayanarak bunları içinde barındırmıyor. Yani telaşlanacak bir şey yok :)
Meine ehre heisst treue!

4lp

[mention=648566]@nuktedan00[/mention] artık bütün mantığı anladım 2nizde sağolun ama ikisi de iyi değil derken neyi kast ettin?

speakerXXL

Alıntı yapılan: 4lp - 14 Ağustos 2019 - 21:10:46
[mention=648563]@speakerXXL[/mention] videoyu izleyince mint daha mantıklı geldi peki hangisinin mağzası daha geniş son olarak bunu sorayım sizi de rahatsız etmeyim simdi aklina gelen şeyleri ekliyorum teması güzelde windowsa benziyor artık windowsdan iğrendim ayrıca çoğu büyük şirket konu linuxa gelince ubuntuyu hedef alıyor diye biliyorum bunun hakkında düşüncen nedir? Son olarak "Ubuntu daha çok ABD yasaları gereğince, Debian ise GNU felsefesi nedeniyle; Java, Adobe Flash MP3, DVD, DivX, Flash gibi ortamları kullanabilmek için gereken ancak lisans kısıtlamalarına sahip eklentileri kurulum dosyasında bulundurmazken mint bulunduruyor yazıyor burdaki abd yasalarından anlatmak istediği nedir?

Cinnamon ve Gnome Shell aynı teknolojiyi kullanıyor. Cinnamon masaüstü daha klasik bir kullanım tarzını sunuyor, Gnome Shell ise biraz daha yenilikçi (ama kendi adıma mobil sistemleri andıran) bir tarz sunuyor.

Cinnamon masaüstündeki paneli kolayca yukarı taşıyabilir, dahili olarak gelen eklenti yöneticisi ile farklı menüler ekleyebilirsiniz. Yani istediğiniz biçime sokabilirsiniz, isterseniz Windows isterseniz Gnome Shell havasını kolaylıkla sağlar. Bunu tersinden Gnome Shell'de yapar ama Cinnamon kadar kolay değil.

Bazı video ve ses çözücülerini varsayılan olarak kullanmak, bazı ülkelerde lisans sorunlarına neden olabiliyor. Linux Mint'in önceki sürümlerinde hem bu tür çözücü ve eklentileri içeren ISO dosyaları hem de içermeyen ISO dosyaları yayınlanıyordu. Ama uzun süredir bu eklentiler ISO dosyalarına dahil edilmiyor. Kurulum sonrası sizi karşılayan ekran (mintwelcome) veya menüdeki kısayol ile kolayca bu eklentileri kurabiliyorsunuz, sadece bir tıklamaya bakıyor.

Depo olarak üç aşağı beş yukarı aynı, Linux Mint deposunda ayrıca sublime-text, google-earth, skypeforlinux, spotify gibi bir kaç sahipli uygulama bulunuyor. Gerçi bunların haricen kurulumu çok zor değil.

Tüm bunlara ek olarak, Ubuntu'ya Cinnamon masaüstünü, Linux Mint'e de Gnome Shell masaüstünü kurup, bunların ikisini bir arada kullanabilirsiniz.

Cinnamon yeni geliştirilen bir masaüstü ortamı değil, Gnome Shell'in yayınlanmasından kısa süre sonra Cinnamon yayınlandı. İkisinde ilk yayın tarihi 2011 yılı. Çökme gibi sorunları da yok, tam tersine Gnome Shell'den daha marifetli. Mesela Gnome Shell çökünce "üzgünüm bir şeyler ters gitti" yazısı gösteriyor, Cinnamon ise bunun  yerine ya sistemi yazılımsal hızlandırma kipinde çalıştırıyor ya da bir fallback kipinde. Çökme olara görünen durumlar genellikle hem Cinnamon hem de Genome Shell'de 3D hızlandırma ile ilgili sorunlar sebebiyledir. Çünkü bunlar GPU2nun 3D hızlandırma özelliklerini kullanan masaüstü ortamlarıdır. Bir de desteklenmeyen eklentiler sebebiyle olabilir, bu durum her iki masaüstü için de aynı.

nuktedan00

#13
[mention=648567]@4lp[/mention] Ubuntu, Linux dünyasının Windows'u. Çoğu kararıyla Linux felsefesinin dışına çıkıyor. Konuyla alakalı şu https://www.youtube.com/watch?v=L7uL50zVZJA linkteki videoyu izleyebilirsin. Bu nedenle sana Manjaro Gnome'u tavsiye edebilirim. Manjaro, Arch tabanlı bir dağıtım ve Arch, AUR isminde bir kullanıcı deposuna sahip. Bu depo o kadar geniş bir depo ki Windows'ta dahi bulamayacağın paketlere bu depoda rastlayabilirsin. Bundan dolayı uygulama bulamama sıkıntısı da çekmezsin. Ayrıca eğer oyun oynuyorsan Manjaro kesinlikle oyun oynamak için birebir. Tabii son karar elbette senin..

[mention=648568]@speakerXXL[/mention] Hocam Cinnamon, Gnome 3 tabanlı değil mi? Gnome 3'ü taban alıyorsa nasıl Gnome 3 ile aynı tarihte yayınlanabiliyor? Yanlış biliyorsam doğrusunu öğreneyim diye soruyorum. Çökme konusuna gelince en son Linux Mint 17'yi kullanmıştım. O zamandan sonra da yüzüne bakmadım. Ben kullandığım zamanlarda Cinnamon sıklıkla çöküyordu. Şimdi iyileştirildiyse bilemem..
Meine ehre heisst treue!

speakerXXL

#14
Cinnamon masaüstü, Gnome Shell çatallaması ama tabanlı değil. Çatallandıktan sonra kendi geliştirme yolunu takip etti. Hatta bir süre sonra GTK bağımsız çalışır hale geldi. Bu süreç bile sizin Cinnamon kullanmanızdan öncedir. Cinnamon masaüstü ilk olarak Linux Mint 12 zamanında yayınlandı (2011 yılında depodan elle kuruluyordu), sonra ilk olarak Linux Mint 13 ile varsayılan olarak geldi. Linux Mint 12'nin yayın zamanı 2011'dir ve sadece bu sürüm Gnome Shell ve MGSE denilen Linux Mint eklenti uyarlamaları ile gelmişti. Linux Mint ekibi Gnome shell'i eklentilerle adam etmekle uğraşmak yerine, çatallayıp kendi tarzlarına uygun hale getirme kararı ladılar ve Cinnamon doğdu. Şu an profilinizde kullandığını gördüğüm EOS'da bir Gnome Shell çatalıdır, daha doğrusu pencere yöneticisi Mutter'ın. Ama EOS'un Gala'sı Cinnamon'a göre daha muhafazakar takıldı, Cinnamon gibi GTK bağımsız bir ortama dönüşmedi.

Cinnamon'daki çökmeler genellikle, kullandığınız sürümle uyumlu olmayan eklentiler ya da sorunlu 3D hızlandırma nedeniyle olur. Aslında bunlar çökme de değil, eski eklentilerin güncel sürümle ortaya çıkardığı regresyonlar. Cinnamon'un güncel sürümlerde uyumlu olmayan eklentileri yükleyemiyorsunuz, tecrübeniz varsa elle müdahale ederek desteği olmayan eklentiyi ekleyebilirsiniz.

Bir sorunu çözmek için yakın zamanda Manjaro Cinnamon yüklemiştim, yaklaşık 2GB. ISO dosyası ve 2 önce yayınlanmıştı. Kurulum sonrası 2.4 GB. güncelleme aldı. Bundan sonraki süreçte 2 ay içinde yine bir bu kadar daha güncelleme geldi. Bu tür yuvarlanan sürümler, dağıtımı güncelleme manyağı yapıyor. AUR da çok menem şey değil, pek çok uygulama derlenerek kuruluyor ve pek çok geliştirme paketinin gereksiz yere yüklenmesine sebep oluyor. Olası sorunlarda cabası. Zaten kaç tane uygulamayı bulamayıp da AUR'a mahkum kalıyorsunuz ki. Genelde PPA ile karşılaştırılıyor, klasik bir kullanıcının deposundan 5 bilemediniz 10 tane PPA deposu olur, bunlar da zaten genellikle en bilinenleridir. Mesela benim sistemimde Gimp, LibreOffice ve Firefox-ESR PPA depoları var. Bunları eklemek, AUR'la uğraşmak ve sürekli güncelleme almaktan daha az uğraştırıcı. Bunları bir defa ekleyince, zaten bu depolardan en güncel sürümleri yükleyebiliyorsunuz. Benim gibi sistemlerini en az 4-5 yıl dokunmadan kullanan birisi için bu daha az meşakkatli.

Fixed dağıtımlar bu kadar güncelleme almıyor, almasına gerek de yok. Ubuntu tabanı gibi LTS sürümler, ciddi uygulama sorunları, açıklar vb. durumlarda güncelleme alır. Bu da sistemin daha tutarlı kalmasına fayda sağlıyor.

Mesela Ubuntu LTS tabanı çekirdeğin ve X sunucusunun major sürümlerini ile mesa kütüphanesi sürümlerini belirli periyotlarla yükseltiyor. Belirli sürümler proposed despoda test edilip ardından, son kulllanıcı havuzuna alınıyor. Bu hem çok sık güncelleme almanızın önüne geçiyor hem de süreçteki tesler kullanıcıları olası sorunlardan bir miktar daha koruyor.

İşin oyun kısmında bakınca, özellikle Intel + Nvidia hibrit GPU kulllananlar açısından Ubuntu tabanı daha iyi. Zira Nvidia Prime doğrudan harici GPU2nun kullanılmasını sağlıyor, istendiğinde dahili GPU'ya geçiş yapılabiliyor. Bu özellikle Vulkan destekl oyunla için kolaylık sağılıyor. Alternatifi olan Bumblebee için de Primus-vk ile deneysel olarak Vulkan desteği geldi ama çok fazla kullananı yok, hatta bizim coğrafyada bileni bile nadir. Manjaro'daki tek avantaj daha güncel kütüphanelerin olması, ama bu Ubuntu tabanından kapatılmayacak bir açık değil.

Verdiğiniz bağlantıyı inceledim. Ama benzer durum Manjaro içinde geçerli. Manjaro ile bir çok kapalı kaynak sürücü kurulu geliyor ve hatta yakın zamanda ücretli bir ofis uygulamasının ücretsiz sürümünün de kurulmasını sağlayan bir işlev sundular. Bu da en az Ubuntu kadar GNU ile çelişen bir durum. Bu kadar samimi iseki aynı tavrı niye Manjaro'ya göstermiyoruz?

nuktedan00

#15
[mention=648570]@speakerXXL[/mention] Hocam dediğiniz gibi Cinnamon ilk olarak 2011'de yayınlanmış. Diğer beyanlarınıza da katılıyorum. Manjaro konusuna gelince benim açımdan sık güncelleme alması kesinlikle doğru bir hareket. Dağıtım yuvarlanan sürüm olduğu için elbet de sistemin tüm paketlerinin yuvarlanması gerekli  :)  AUR için de söylediğiniz şeye katılmıyorum. AUR'un artıları eksilerinden daha fazla. Dolayısıyla ne yaptığınızı bilerek AUR'u kullanırsanız eksiler göz ardı edilebilir diye düşünüyorum.

Fixed sürümlerin Rolling-Release sürümlere karşı olan tek üstünlüğü ise bence server işlemlerinde daha tutarlı olmaları. Dediğiniz gibi ciddi uygulama sorunları, açıklar vb. durumlar dışında güncelleme almamaları sadece bu açıdan yararlı olabilir bence. Gnome 3.32'yi Arch ile Ubuntu'dan aylar öncesinden deneme fırsatına erişmiştim. Böyle bir fırsatı reddetmeyi mantıklı bulmuyorum. Oyun performansı biraz daha geniş bir konu. Onu başka bir başlıkta tartışmak üzere..

Ben Manjaro'yu 4lp arkadaşımıza son kullanıcıyı hedef aldığı için önermiştim. Aksi takdirde ben de Manjaro'nun zibilyon tane gereksiz uygulama barındırdığını, Arch'ın "Keep It Simple Stupid" sloganına karşı çıktığını düşündüğümden saf Arch'ı tavsiye ederdim. Dediğiniz durumu ben de gördüm, kınadım fakat önceki cümlemde Manjaro'yu neden tavsiye ettiğimi belirttim. Manjaro, benim için Ubuntu ile karşılaştırıldığında kötünün iyisi konumunda. O nedenle aynı tavrı Manjaro'ya göstermiyorum.

Söylediğiniz çoğu şeye katılıyorum. Dağıtım ve masaüstü ortamı seçiminize de saygı duyuyorum. Maksat açık kaynak olsun da, hangisini kullandığımız önemli değil. İyi geceler diliyorum.
Meine ehre heisst treue!