Ek Sürücülerde Herhangi Bir Şey Yok

Başlatan tyko, 08 Ağustos 2018 - 22:43:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tyko

Merhaba,

Ekran kartımın sahipli-kapalı kaynak kodlu son sürücüsü Ubuntu 14'e kadar desteklendiğini okudum ve bundan dolayı Ubuntu 14 kurmaya karar verdim.
Ekran kartımın nasıl kurulacağını ilişkin bir çok sayıda yer gezdim ancak kurulum yapamadım. Genelde çok yeni kartlar için AMD resmi sitesinden ve Sistem Ayarları/Yazılım ve Güncelleştirmeler/Ek Sürücüler sekmesinden kurulum yapılıyordu. Ben bunlar ikisinide yapamıyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca şuanda sistemimde sürücü olarak ne kurulu?

Ek olarak konuyla ilgisi yok ama sadece merak ediyor ve öğrenmek istiyorum mesa ve xorg arasındaki fark nedir? İkisi ayrı ayrı açık kaynak radeon sürücüsü mü yoksa beraber çalışabilmeleri için biri diğerinin bağımlılığı mı?

lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 14.04 LTS
Release: 14.04
Codename: trusty


lspci -nnk | egrep "VGA|3D|Display" -A2
02:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV740 PRO [Radeon HD 4770] [1002:94b3]
Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device [1002:0d00]
Kernel driver in use: radeon


glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD RV740
    GL_MESA_texture_signed_rgba, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,


xrandr
DVI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DIN disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-1 connected primary 1440x900+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 408mm x 255mm
   1440x900       59.9*+   75.0 
   1280x1024      75.0     60.0 
   1280x960       60.0 
   1280x800       59.8 
   1152x864       75.0 
   1024x768       75.1     70.1     60.0 
   832x624        74.6 
   800x600        72.2     75.0     60.3     56.2 
   640x480        75.0     72.8     66.7     60.0 
   720x400        70.1 


dpkg -l | grep -E "nvidia|bumblebee|nvidia-prime|fglrx"
-Hiç bir çıktı yok-

Ek olarak Ubuntu 14 kullanıyorken aşağıdaki kodları uyguladığımda işletim sistemi sürüm atlar mı?(Atlamasını istemiyorum)
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

speakerXXL

Alıntı Yap02:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV740 PRO [Radeon HD 4770] [1002:94b3]

Bu aygıt için sahipli sürücü en son Ubuntu 12.04 tabanına (ki desteği bitti) bir PPA deposu yardımıyla Xorg sürümü düşürülerek kurulabiliyordu. Sizin bahsettiğiniz bilgi bir miktar daha nesil aygıtları kapsıyor.

tyko

Alıntı yapılan: speakerXXL - 09 Ağustos 2018 - 13:33:22
Alıntı Yap02:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV740 PRO [Radeon HD 4770] [1002:94b3]

Bu aygıt için sahipli sürücü en son Ubuntu 12.04 tabanına (ki desteği bitti) bir PPA deposu yardımıyla Xorg sürümü düşürülerek kurulabiliyordu. Sizin bahsettiğiniz bilgi bir miktar daha nesil aygıtları kapsıyor.

Yanıt için teşekkür ederim. O halde Ubuntu 14'te durmanın bir espirisi kalmadığına göre Ubuntu 18'e geçiş yapabilirim.
Muhtemelen Ubuntu 14 ve 16 sürümünde de gözükmeyen sürücüm 18 sürümünde de gözükmeyecektir bu bağlamda açık kaynak sürücüsünü nasıl yükleyebilirim?

speakerXXL

Bu aygıt için artık açık kaynak sürücüsünü kullanmak zorundasınız, Ubuntu'da Radeon açık kaynak sürücüsünü ek bir işlem ile yüklemenize gerek yok, kurulu gelir ve otomatik olarak etkinleşir.

Bu ekran kartı ile Xubuntu, Ubuntu MATE (18.04) ya da Linux Mint Xfce ya da Linux Mint MATE (19) uygun sistemler olabilir.

tyko

Alıntı yapılan: speakerXXL - 09 Ağustos 2018 - 14:20:36
Bu aygıt için artık açık kaynak sürücüsünü kullanmak zorundasınız, Ubuntu'da Radeon açık kaynak sürücüsünü ek bir işlem ile yüklemenize gerek yok, kurulu gelir ve otomatik olarak etkinleşir.

Bu ekran kartı ile Xubuntu, Ubuntu MATE (18.04) ya da Linux Mint Xfce ya da Linux Mint MATE (19) uygun sistemler olabilir.

Cevap için teşekkür ederim. Muhtemelen Xubuntu kuracağım, görünümünü daha çok beğendim ancak Ubuntu 14 sürümünden önce zaten Xubuntu kurmuş ve aynı sürücü problemini orada da yaşamıştım. Eğer sürücü yüklü geliyorsa ekranda yırtılmalar(Örnek olarak oyunlarda Vsync-Off olduğunda yaşanan görüntü yırtılması) neden oluşuyor? Örnek olarak dosya gezginini soldan-sağa taşıma/sürükleme işlemi yaptığımda bu sorunla karşılaşıyorum. Öte yandan bu sorun Firefox'ta gezinme yaparken tarayıcı sayfasını yukarı-aşağı kaydırdığımda da yaşanıyor ve bu gerçekten göze hiç hoş gelmiyor.

Tabi karşılaştırma ne kadar yapılabilir bilemiyorum ancak fikir vermesi açısından yazacağım. Forumda açtığım diğer bir konuda Debian 8'e açık kaynak sürücüsü yüklemiş ve yırtılmaları bir nebze sona erdirmiştim. En azından buna benzer bir olayı Xubuntu'da nasıl yapabilirim?

Forumdaki diğer konu : https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=59401.msg640529#msg640529
Debian'nın sitesinde yazan açık kaynak sürücüsünün kurulum yönergeleri :https://wiki.debian.org/AtiHowTo

speakerXXL

Dediğim gibi Ubuntu'da böyle işleme gerek yok. Daha önceden açtığınız konudaki gibi yapılandırma dosyası oluşturmanız yeterli. https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=57294.msg630488#msg630488

Bunlara ek olarak Compton kurup birleştirme yönetimi olarak bunu etkinleştirebilirsiniz. Xfwm4'ün birleştirme yönetimini kullanmak isterseniz, Pencere Yöneticisi İnce Ayarları => Birleştirici sekmesini açıp, "Dikey boşluk çizimimi eşitle" seçeneğini işaretleyin.

tyko

#6
Daha önce denemiş ve çözüm bulamadığım için eski yönergeleri yapmak istememiştim. Uyguladım ve bahsettiğim yırtılmalar eskisine göre çok daha iyi ama halen mükemmel değil.

Mesa sürücülerini yükseltmek ve radeon sürücüsünü kurma işlemini denemeden hemen önce "Compton" kurmaya çalıştım ve bilgisayarımı yeniden başlattığımda "Hoşgeldin" kısmından sonra ekranım siyah oldu ve böylece yüklemeyi yapamadığımı görmüş oldum ve format atıp mesa,radeon sürücülerini kurdum şuanda sistem güzel gözüküyor ancak "Compton" yükleyip farkı görmek istiyorum. Önerebileceğiniz bir dökümantasyon veya yönergeniz var mı? Varsa hemen deneyip şuan ki sistemi daha güzel hale getirmek istiyorum. Sonrasında da bu lanet terminal komutlarını arşivleyeceğim :)

Edit :

glxgears -info
DRI_PRIME=1 glxgears -info

Bu komutlar arasında bir FPS farkı olmuyor. Debian8 de 60fps ile 3250fps değerlerini yakalamıştım. Acaba yüklemede bir hata mı oldu?

speakerXXL

Linux Mint 19 Xfce deneyin, bununla sadece pencere yöneticisini değil, ayrıca birleştirme yöneticisini de rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Tek yapmanız gerken compton paketini kurup, Masaüstü Ayarlarından Xfwm4+Compton seçeneğini seçmek.

Bunun yerine Linux Mint'in mintdesktop yazılımını sisteminize kurmayı deneyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantılardan mintdesktop paketini indirip kurmayı deneyin.

http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintdesktop/

Aşağıdaki bağlantıdan da Türkçe kullanabilmek için mint-translations çeviri paketini indirip kurun.

http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mint-translations/

Sonra depodan compton paketini kurup, ilgili araçla birleştirme (compositing) yöneticisini değiştirmeyi deneyin.




Harici GPU'yu kullandığınızda FPS değerinin değişmemesi, Radeon sürücüsü için dikey senkronizasyonu etkinleştirmiş olmanızdır. Bu sebeple ekran yırtılmalarına sebep olan yenileme hızı ve dolayısı ile FPS sınırlanır. Bu GPU'nun işleme gücüne etki eden bir unusur değildir, tersine güç harcanmasını olumlu etkiler, zaten gözünüz de daha hızlı FPS değerini algılayamaz.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

tyko

Cevap için teşekkür ederim Linux Mint kurdum ve yırtılmalar bir önceki duruma göre gayet iyi. Tam olarak ne fark var Mint ile Ubuntu arasında?

cosmicowl

Alıntı yapılan: tyko - 10 Ağustos 2018 - 12:52:09
Cevap için teşekkür ederim Linux Mint kurdum ve yırtılmalar bir önceki duruma göre gayet iyi. Tam olarak ne fark var Mint ile Ubuntu arasında?
Son kullanıcı için hemen hemen hiç bir şey, sadece arayüz vs denebilir. Mint'in arayüzü windowsdan geçenler için daha kolay alışılabilir bir arayüz. Onun dışında ubuntu da karşılaştığın bir sorunun çözümünü mintte de uygulayabilirsin.

speakerXXL

#10
Linux Mint ile gelen güncelleme yöneticisi oldukça yapılandırabilirdir. Yine depo yönetimi için kullanılan Yazılım Kaynakları aracı da pek çok kolaylıklar sağlamaktadır. Örneğin ek bir depo ile yüklediğiniz bir paketi resmi depodaki sürümüne indirebileceğiniz gib, elle kurduğunuz paketleri gerekli olduğunda bu araçla ile kolayca kaldırabilir ya da depo sürümünü kolayca kurabilirsiniz.

Linux Mint Xfce, LightDM pencere yöneticisi ve Linux Mint'in Slick-greeter teması ile gelmektedir. Yine bu temayı kolayca özelleştirmek için LightDM ayar yöneticisi de mevcuttur. Bununla diğer dağıtımlarla elle yapmanız gerken pek çok ayarı, grafik arayüz ile hızlıca yaparak özelleştirebilirsiniz, örneğin misafir oturumunun etkinleştirilip pasifleştirilmesi gibi.

Linux Mint Xfce (ve MATE sürümü) Compiz kullanan kullanıcılar içinde idealdir, Compiz Linux Mint'e özel bir yapılandırma ile hazır gelmektedir. Masaüstü Ayarları aracı ile kolayca Compiz etkinleştirilip,sorun yaşanması durumunda ayarlar kolayca pasifleştirilebilir. Bu araç ile Xfwm4 ile Compton rahatça kullanılabilmektedir. Hatta openbox kurulup, Xfce ile Openbox kullanılabilmektedir.

Bunun yanında, Linux Mint Yazılım Yönetici kurulum işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Yazılım Yöneticisinin Flatpak uygulama desteği de bulunmaktadır, yani Flatpak uygulamaları bu araç ile kolayca kurulmaktadır, yani bu araca entegre edilmiştir. Linux Mint'te varsayılan olarak Snap desteği bulunmamaktadır, bu sebeple Snap sebebiyle oluşan yavaş açılma sorunu Linux Mint 19'da bulunmamaktadır.

Ayrıca Linux Mint ile sistem hatalarını takip ve kontrol edebileceğiniz bir de Sistem Raporları aracı bulunmaktadır. Bu araç ile pek çok sistem sorunu ile ilgili ipucu elde edebilirsiniz. Bu araç ayrıca bazı kullanıcı ipuçları da sunabilmekte, örneğin eklenti paketinin kurulu olmaması, Timeshift yapılandırmasının yapılmamış olması gibi.

Linux Mint 19 Güncelleme Yöneticisi Timeshift anlık görüntü oluşturma aracı ile bağlantılı biçimde gelmektedir. Eğer bir yapılandıranız yoksa uyarmaktadır. Bu uyarı istenirse pasifleştirilebilir. Timeshift aracıile kolayca sistem yedeği oluşturup, bir sorun olduğunda istenen ana geri dönüş yapabilmektesiniz. Bu araç Linux Mint tarafından geliştirilmiyor, ama Linux Mint geliştiricileri destek veriyor. Ayrıca Linux Mint'in kendi yedekleme aracı ile kullanıcı verileri kolayca yedeklenmektedir.

Ayrıca Linux Mint'in gleiştirmesini yaptığı Xreader (belge okuyucu), Xviever (resim gösterici), Xplayer (ortam oynatıcı), Pix (Resim organizatörü), Xed (metin düzenleyici - Mousepad yerine) gibi özel araçları kullanılmaktadır. Linux Mint Xfce'de sağ içerik menüsü ile dizinde uçbirim açma ve yönetici hakları ile açma gibi eklentiler hazır olarak gelmektedir. Bunun gibi son kullanıcıya rahatlık sunan ek özellikleri mevcuttur.


tyko

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Linux Mint 19 Xfce deneyimi gayet iyiydi en azından standart temel işleri halledebilmiştim ve tasarımıda hoştu. Şimdi Kubuntu 18 kurdum ve KDE masaüstü ortamına tasarımını çok beğendim. Özelliklede sistem kurulumunun diğerlerine göre hızlı olması ve format sonrasında yırtılma sorunu ile karşılaşmadım ve neredeyse sürücüleri yüklemek istememiştim. Bu bakımdan sempatimi kazandı.

Merak ettiğim bir konu Xfce ye göre performansı nasıl olacağı hakkında. Xfce için 190MB, KDE için 600MB gibi bellek değerleri kullanıyormuş bu benim için ileride sıkıntı olacak mı biraz test etmem gerekecek. Onun dışında KDE masaüstü ortamı herhangi bir uygulama yükleme, kaldırma, update etme ile ilgili özel problemler çıkarabilir mi?