Windows 10 UEFI yerine Ubuntu Kurulumu

Başlatan ercinaydin, 18 Şubat 2018 - 12:30:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ercinaydin

Merhaba arkadaşlar.

Öncelikle, bu ve benzeri konu başlıkları açılmış olabilmesi ihtimaline karşın eğer vaktinizi alıyor isem kusura bakmayın.

Bir süre önce Windows 10 UEFI yüklü bir Hometech HT Book 14 B bilgisayar aldım. Cihaz yüksek performans vaat etmiyor bunun farkındayım fakat gündelik kullanımlarımda dahi ciddi derecede takılma sorunları yaşıyorum. Biraz araştırmadan sonra servisin de çok bir müdahale şansının olmadığını bu tip düşük performanslı cihazlarda böyle sorunlar olabileceğini öğrendim.

Yaptığım araştırmalar neticesinde bu cihazlara Ubuntu, Pardus gibi Linux tabanlı sistemlerin kurulabileceğinin ve performans açısından daha kaliteli bir hizmet alabileceğimşn sonucuna vardım.

Cihaz da herhangi bir CD-DVD Sürücüsü bulunmuyor. Flash üzerinden boot edilebildiği bilgisi paylaşılmış fakat UEFI sürümü olması dolayısı ile kurulumun çok basit olmadığını öğrendim.

Bu tip bir cihaza eğer var ise UEFI olarak Ubuntu'nun LT mi yoksa hangi sürümünün kurulmasının daha uygun olacağı ve kurulumun adım adım anlatıldığı -ki buna USB içerisine Ubuntu'nun nasıl kurulacağı dahil- bir bilgi paylaşımı yapılır ise çok memnun olacağımı bildirir,

Saygılarımla,
İyi bir pazar günü geçirmenizi dilerim.

"Mimarlık, mühendisliğin bittiği yerde başlar."  Walter Gropius

lnxdev

Merhaba [mention=636867]@ercinaydin[/mention],

Performans işini denemeden bilemezsiniz en iyisi sizin yaptığınız gibi kurup anlamak. Bu tarz cihazlarda linux dağıtımları windowsa göre daha iyi çalıştığı gözle görülür bir fark sizinde bahsettiğiniz gibi. Kurulum için ilk adım olarak şu anlatıma bir bakın:

https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Kurulum

Hangi sürümü seçip kullanmanız konusunda da şuraya göz atmanızda bir yarar var.

https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu_nedir%3F#Ara_s.C3.BCr.C3.BCm_nedir.3F_LTS_s.C3.BCr.C3.BCm_nedir.3F

ercinaydin

#2
@lnxdev bilgilendirmeler için teşekkür ederim.

Bu aşamada öğrenmek istediğim sistem 32 bit olarak algılıyor. En azından üretici firma bu şekilde lanse etmiş. UEFI örnek kurulumlarında daima x64 olarak anlatılmakta. UEFI olduğu için x64 tabanlı destek verir mi bunu bilmiyorum ki zannetmiyorum. Ayrıca her Ubuntu sürümünün UEFI versiyonu da mevcut mudur bunu öğrenmek isterim.

Eğer kurulum ve yönlendirme aşamasında bir yardım alabilirsem bilgisayarıma Ubuntu kurmak ve bunu deneyimlemek isterim. En azından windows kadar işlemciyi yormayacağına ve daha akıcı bir kullanım olacağına kanaat etmekteyim.

-Bir ek bilgi olarak firmanın 32 bit kurulu cihazının 64 bit desteklediğini okumuştum. Fakat 64 bit destek alan bir cihaz için neden piyasaya 32 bit olarak servis edilir bunu pek anlayamadığım için 64 bit destek alacağını düşünmüyorum. Bu konuda bir bilgi eksikliğim var ise bunu da öğrenmekten memnuniyet duyarım.-

Saygılarımla,
İyi gecelerim dilerim.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Şubat 2018 - 00:08:23

UEFI için 64 bit sürümün gerekli olduğunu paylaşmış olduğunuz linkte  gördüm. Şimdi bu sürümü bir USB Belleğe kurup, deneyimlemek kalıyor. Sistem kurulumu aşamasını halledebilirsem eğer, Linux bu cihaz üzerinde ne kadar akıcı ve eğer var ise ne gibi sorunlar doğuruyor ona bakacağım.

Kurulum aşamasını halledebilirsem bunun bilgisini de paylaşırım.

Saygılarımla
"Mimarlık, mühendisliğin bittiği yerde başlar."  Walter Gropius

lafurus

Biostan secure boot menüsünden sanırım 3 tane varmış onları disabled yapın. Ayrıca adı neydi ama varsa bir şeyin karşısında x32 yazıyor olması lazım onu x64 yapın. Fast boot gibi bir seçenek varsa onu da disabled yapın. Daha sonra flashdiskten 64bitlik Ubuntu isosu boot olacak mı deneyebilirsiniz. Bende evde Hometech wi101 buldum, evde boş duruyordu. Birkaç yeri arzalı olduğu için servise gönderim, gelince linux yüklemeyi düşünüyorum direk. Bu anlattığım şeyleri deneyeceğim, olmazsa 64bitlik kurulum isosunun içine 32bitlik bootlader ekliyorlar sanırım, şuan bulamadım o sayfayı ama, onu denemeyi düşünüyorum. Tablet bir an önce elime ulaşırsa gelişmelerden haberdar ederim :) 

Edit: Şuan yüklü olan işletim sistemi 64bit mi acaba? İşlemcisi destekliyorsa bir şekilde ayarlanır diye düşünüyorum.

lafurus

İso kalıbında 32bit efi dosyaları olduğu sürece (boot edebilmek için) istediğiniz 64 bit işletim sistemini kurabiliyorsunuz. Ben fedora kurdum önce, direk boot oldu zaten herhangi bir işlem yapmama gerek kalmadı sadece biosta çoğu şeyi disabled yaptım. Fedora'da dokunmatik ekran çalışmadı o yüzden ubuntu ve manjaro indiriyorum şuan onları denicem. Ubuntu iso kalıbında 32bit efi yok, forumda şunu gördüm:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=53348.msg616369#msg616369

Benim sorum şu ben iso kalıbının içine nasıl dosya yazabilirim? Arşivle çıkartıp, tekrar isoya mı dönüştümem gerekiyor?

ercinaydin

#5
@lafurus bahsettiğin kurulumu HT Book 14B için mi yaptın ? Eğer öyle ise bana detaylı bir şekilde bilgi verebilirsen memnun olurum. Zira bu makinada boot yapmak oldukça karışık ve sinir bozucu görünüyor. Bu arada çekirdek yazılım üzerinde değişim yapamazsın bildiğim kadarı ile eklenti dosyaları ana yazılım dosyaları içerisinde ise müdahale şansı vermiyor sistem yazılımcıları. Fakat şu var ki bahsettiğin sistem açık kaynak kodlu olduğu için düzenleme yapman mümkündür. Ek dosyaya koyacağın bilgileri çekirdek dosya ile birleştirip kullanım için gerekli yönlendirmeleri yapabilirsen işe yarayacaktır diye düşünüyorum.

Düzenleme : Bu arada bahsettiğim cihaz bir netbook sayılabilir sanırım yani cd sürücüsüz bir bilgisayar görevi görüyor. Bu yüzden boot için herhangi bir ek düzenleme gerekir mi diye bilginiz olsun.
"Mimarlık, mühendisliğin bittiği yerde başlar."  Walter Gropius