Sıfırdan başlamak?

Başlatan wgsu, 11 Kasım 2017 - 05:11:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

wgsu

Merhabalar , aranız da çok değil dakikalar önce katıldım ve ilk konumu da açıyorum , çünkü yeni kayıt olan birinin tamda soracagı sorular ile geldim :) herkese iyi geceler uyanık olanlara iyi sabahlar diliyorum.

Linux bilgim 0  , yani söyle ki linux hakkında sadece sanal makina'ya ya da normal bir sekilde kurulumunu yapıp bırakıyorum.

Ne istiyorum ? ; Linux/GNU alanın da uzmanlasmak , sistem yöneticiliği tarafında gelismek , bir sistem uzmanı olmak istiyorum.
Tabii ki yazdıgım kadar kolay ve basit olmadıgının , zaman , emek , efor gerektiren bir durum oldugunun / ingilizce var ise + kaynak yok ise daha fazla ilgi istediginin de farkındayım.

TÜRKÇE olarak , sıfırdan baslayacagım , en bastan alan ve uzmanlık derecesine dogru ilerleyen , kitap , eğitim seti , video kanalı , ya da her ne olursa tavsiye ve fikirlerinizi tüm samimiyet ve merakım ile bekliyorum.

Hangi dağıtım bunun için daha uygundur , hangi programlama dilleri yanın da ögrenilmelidir gibi , sorulara da cevap aramaktayım :)

Başlamak için mükkemmel olmaya gerek yok , ama mükkemmel olmak için başlamak gerek?

Sevgilerim ile.

illedelinux

Hoş geldiniz, özellikle son cümleniz hoşuma gitti :)

Bahsettiğin anlamda bildiğim bir kaynak yok, daha sonra arkadaşlar o konuda yardımcı olacaklardır...

Dağıtım olarak benim tavsiyem önce kolay dağıtım olan Ubuntu ve Linux Mint ile on beş gün kadar oyalanın, karıştırın, sistemi bozun, yeniden düzeltmeye çalışın, sonra Debian ile yine on beş gün kadar aynı şekilde oyalanın, daha sonra Arch dağıtımı ile uzun süre içini-dışını karıştırın.
Bu şekil tavsiye etmemin nedeni, okul gibi düşünürsek, ilkokul, ortaokul, lise şeklinde olması içindir.
Zira doğrudan Arch ile başlarsan bütün soruları soracaksın, Ubuntu-Mint ile başlarsan soruların en azından yüzde onunu sormadan kendin bulacaksın.
Bu da kendi kendine çözüm bulma yeteneğini daha isabetli geliştirecektir.
Ben de önce Arch ile başlamak istemiştim yüzde yüz başkalarına sormadan bir adım gidemediğimi görünce bahsettiğim sıralamayı uyguladım.
Uzman ve yönetici kıvamında olmak ise tamamen kendi yeteneğinize bağlı, umarım amacınızı gerçekleştirirsiniz...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Barlow

Kitap olarak Kim Korkar Linux'tan, Video serisi olarak Sadi Evren Şeker'in youtube kanalında (bilgisayarkavramlari) Linux eğitim serisi mevcut. Bunlar ile bir başlangıç yapabilirsiniz.
Eğer sen, başkalarından kendine saygı beklersen bu onlar için büyük bir şeydir. Sadece kendine saygı duyabilirsen diğerleri de sana saygı duymaya mecbur kalır.

-Dostoyevski-

tbinxt

Arkadaşlara ek olarak,

Googlecloud yada Amazon da ücretsiz 1 senelik sunucu kiralayabilirsiniz.İş ilanlarına bakın ve sistem yöneticiliği tarafında istenilen şeyleri araştırın.İstenilen konular üzerinde kendinizi geliştirin.

Kolay gelsin.Başarılar dilerim.

Death Pro

Alıntı YapLinux bilgim 0  , yani söyle ki linux hakkında sadece sanal makina'ya ya da normal bir sekilde kurulumunu yapıp bırakıyorum.

Bende sanal makinada kullanıp sonra windows ta devam ediyordum. Bunu bana kalırsa ancak şu şekilde yenebilirsin. (Tabi bu benim kendi düşüncem insanın iradesine göre değişir vs.) Üniversitede haliyele windows kullanma ihtiyacım oluyor. Aynı zamanda linux sistemini öğrenmek istiyorum. Bende Dual-Boot yaptım. Normal zamanlarımı ubuntuda geçiriyorum. Windows a sadece gerçekten ihtiyacım olduğunda geçiyorum. ("Gerçekten ihtiyacım olduğunda" demekten kastım eğer bir programın linux ta alternatifini bulamadıysam yada program düzgün çalışmıyorsa ve başka alternatifini bulamamışsam o zaman windows a geçip o işi hallediyorum.)

Evet ilk 1 ay zorlanırsın. Ama bu zorlanmayla "google" ı nasıl kullanacağını öğreniyorsun. Çünkü her şeyi araştırıyorsun, öğreniyorsun.
Ve en önemlisi ingilizce. İngilizcen yoksa bir yere kadar kendini geliştirirsin. İngilizce KESİNLİKLE önemli.
Programlama dili olarak, bir sistem yöneticisi olmak istiyorsan "Bash Programlama" ya çalış bence. Bash çok kullanılıyor. İstersen başka betik dil de çalışabilirsin (csh, rsh, vs.) ama çalışmadan önce araştır. Daha çok hangi sistemlerde ve nelerde kullanılıyor diye. "awk" yı da öğren tavsiye ederim. " https://en.wikipedia.org/wiki/AWK "
Nano, Vim gibi metin düzenleyici programlarıda öğrenmen iyi olur. Çünkü bir sistem yönetici olucaksın, uzaktan sunucuya bağlanıp text editor le dosyayı düzenleme ihtiyacın olur.