ubuntu birden çok ekran kartı tanıtma

Başlatan CesbyCes, 02 Haziran 2017 - 01:10:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CesbyCes

Merhaba, ubuntu 16.04 sürümü içerisine Rx 470, rx570 , rx580 gibi birden çok ekran kartı driverlarını eklemek istiyorum. Amacım ubuntu kurduğum bilgisayarda, bu ekran kartlarından hangisi takılı ise onu kullansın. Her seferinde yüklemekten kurtulayım. Böyle birşey nasıl yapılır yapılabilir mi ? Nasıl yapacağım hakkında bana yol gösterirmisiniz ( Acemiyim )
Teşekkürler.

lubuntu

[mention=626510]@CesbyCes[/mention] Niye sürekli değiştiriyorsun ekran kartını peki?

CesbyCes

#2
Ekran kartını sürekli değiştirmiyorum. Minning yapmayı düşünüyorum. Windowsta 5 ekran kartı sorun çıkarıyor. Bu yüzden ubuntu kullanmak istiyorum. Elimdeki ekran kartlarının modelleri farklı. Bu yüzden sürekli driver tanıtmaktansa bir kere içine gömeyim hangisi takılı ise onu kullansın istiyorum.

mhmtkrktr

Kartların cipset üreticileri farklı mı? (Nvidia, Ati, Sis vs)

Linux da üretici tarafından yayınlanmış sahipli ve geliştiriciler tarafından yayınlanan açık kaynak ekran kartı sürücüleri bulunur. Bazı kartlarda sürücüye göre performans farklılıkları olsa da, sahipli sürücüleri genelde grafik oyunları için tercih edilir. (hangi sürücünün daha iyi performans göstereceğini araştırarak veya daha kesin yol, deneyerek bulabilirsin.)

Senin yapmak istediğin düzenlemede, sahipli sürücü olması gibi bir ihtiyaç var mı? (sahipli sürücülerde, kartın modeline göre değişkenlik gösteren sürücüler bulunur. )

CesbyCes

#4
Ati çipsetli ekran kartları kullanıyorum. Evet sahipli sürücüler. Onlarda performans daha iyi. Örneğin windowsta kullanırken Rx 470 ekran kartları için tek bir sürücü kullanıyorum. Msi veya sapphire farketmiyor. Msi, gigabayt ve sapphire markalarının rx 470 , 570 , 580  modellerini kullanıyorum.

mhmtkrktr

Sürücü konusunda kart üreticisi önemli değil. Önemli olan çipset üreticisi. Tüm kartlar Amd/Ati ise sorun yok. Zaten tüm kartlar için tek bir sürücü var. Kartlardan bir tanesini kurup çalıştırırsan, diğerleri de çalışacaktır.
Dikkat etmen gereken, elinde ki kartların hepsi için  amdgpu desteği var mı? http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMD-Radeon-GPU-PRO-Linux-Beta-Driver–Release-Notes.aspx

Bu arada Ati kartların yeni sürücüsü olan amdgpu için açık veya sahipli gibi bir ayrım var mı bilmiyorum. Eskiden olduğu gibi, açık kaynak ve catalyst gibi bir ayrım yok gibi sanki. Amdgpu ikisininde karşılığı oluyor sanırım. Üreticisi tarafından yayınlanmış açık kaynak sürücü şeklinde.

CesbyCes

#6
Alıntı YapZaten tüm kartlar için tek bir sürücü var. Kartlardan bir tanesini kurup çalıştırırsan, diğerleri de çalışacaktır.
Yanlış anlamamak adını sormak istedim.  Üretici modelimin msi, gigabayt olmasının ve ekran kartı modelimin rx 470  veya rx 580 olmasının bir önemi yok mu ?
Rx 470 modeli için kurduğum sürücü ile rx 580 de kullanabilirmiyim ?
Mesela verdiğiniz linkte , rx470 var fakat rx580  listede yok. RHEL 6.8 ve Ubuntu 16.04 arasındaki fark nedir

mhmtkrktr

Üretici firma bu konuda sadece tasarım ve çevre birimlerini temin ediyor. Sürücü ise çipset için gerekli. Bunu manavdan kavun alıyormuş gibi düşünebilirsin.
Sen her durumda tüketicisin,
MSI, Gigabayte vb. manav, (dağıtımcı)
Kavunu çiftçi üretiyor, yani AMD,
Kavunun kendiside çipset oluyor, yani Ati.

Çipset modeli önemli. Bu sebeple, elinde ki tüm kartlar için, amdgpu desteğini araştır demiştim. Hepsi destekliyorsa, depoda bunun için tek bir sürücü vardır. Amd'nin sitesinde bulunan her model için ayrı sürücü olayı kafanı karıştırmasın. (çok ciddi bir sorun varsa, orada ki sürücüye yönelmen gerekebilir. )

Rx-580 : http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDGPU-PRO-Driver-for-Linux-Release-Notes.aspx


CesbyCes

Bilginize ve anlatma şeklinize hayran kaldım. Bilginizi benle paylaştığınız için çok teşekkürler. Şöyle bir deneme yaptım. Anakart üzerinde 4 adet rx570 bağlı durumdayken ubuntu 16.4 sürümünü kurdum. Standart sürücülerle düşük çözünürlükte açıldı. İlgili sürücü paketini terminalden kurup aktif ettiğimde ekranım sanki ekran kartı bozulmuş gibi rengarenk kareler halini aldı ve sistemim çöktü. :)))  Sanırım ilk denememde acemiliğim yüzünden beceremedim. Fakat vazgeçmedim, sizin gibi bilgisini paylaşan öğreten birini görmek beni bu konuya ve bu sistemi daha çok kullanıp tanımaya heveslendirdi. Şuan tekrar kurup baştan deniyorum.
Emeğinize sağlık.

mhmtkrktr

Rica ederim. Ati konusunda çok deneyimli olduğum söylenemez. Forumda bu kartlarla uğraşmış ve deneyimini paylaşmış, işin ehli kişiler var. Zaman içinde onların daha farklı paylaşım ve önerileri olabilir.
Mesajında dikkatimi çeken, amaç aynı anda birden çok ekran kartı kullanmak mı, yoksa değiştirebilmek koşulu ile her defasında tek ekran kartı kullanmak mı? Xorg yapısını düşünürsek, bu iki durum birbirinden farklı olacaktır. Bunu belirtirsen, belki konunun yönüde değişebilir.

CesbyCes

Amacım aslen şuydu.
Usb flashtan çalışan veya kurulan bir ubuntu hazırlayayım, içerisinde rx470-480-570-580 sürücüleri bulunsun. Bu ubuntuyu kurduğum veya çalıştırdığım bilgisayarda hangi ekran kartı takılı ise otomatik tanıyıp onu kullansın.

Minning işi yapan bilgisayarlarda birden çok ekran kartı takılı oluyor. Bendeki bilgisayarlar da şu özelliklerde.

1) Birinci bilgisayarımda  4 adet msi rx470 ekran kartı takılı.
2) ikinci   bilgisayarımda 4 adet saphire rx 570 ekran kartı takılı.

Windows bu konuda sorunlar çıkarıyor. Örneğin windows7  dört adet, windows 8 ve windows 10 beş ekran kartı limiti var. Bu limitleri aştığınızda sürücü problemleri yaşıyorsunuz. Dolayısı ile ubuntuda böle bir limit yok. Bu arada sizede minning işini incelemenizi tavsiye ederim.

mhmtkrktr

#11
Şimdi işin rengi biraz daha değişti ;-) Bitcoin ve minning bu forumun konusu olmaz sanıyorum.
Aynı anda birden çok erkran kartını çalıştırma konusu buraya uygun fakat denemeden yorumlamak zor. Hybrit kartlar için geliştirilmiş yöntemler var ancak bu yöntemlerde amaç, ekran kartını seçmeli olarak devreye sokma işini üstleniyor. Senin durumunda ise kartların birbirine köprü oluşturarak aynı anda çalışması gerekiyor. Xorg configürasyonunda kart bilgileri otomatik olarak yazılırmı, yoksa elle müdahale etme ihtiyacı olur mu? Kartlar arasında köprü oluşturmak için ek paketlere ihtiyaç olacak mı? bunları araştırmak ve denemek gerekiyor.
Öncelikle dağıtımların Wiki belgelerinde bu konuda bilgi var mı, resmi forumlarda bunun için konu geçmiş mi, araştırmanı öneririm. 

CesbyCes

Anlıyorum. Yinede verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Türkçe kaynak pek olmadığı için bu konuyu sanırım başaramayacağım. Denemelerim kendi bilgi eksikliğim yüzünden sonuçsuz çıktı :)))

mhmtkrktr

İhtiyacını karşılayacağını düşünüyorsan araştır derim. Sen translate ile aynı konu için açılmış bir başlıkta "çözüldü" ibaresini bul, çevirmesi kolay iş.