Acer aspire es1-533 kurulum tamamlanmıyor

Başlatan slarikan, 05 Mart 2017 - 20:59:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

slarikan

Merhaba bir hata yapıp Acer aspire es1-533 aldım sonuçta bilgisayarlara linux kurulabilir diye düşündüm ama maalesef kuramadım bugün ubuntu 16.04.2 64bit indirdim rufusla usb ye attım güzelce kurulumu başlattım herşey güzel gidiyordu. Biraz bilgisayarı kendi başına bırakıp mutfağa gidip geldim odane bilgisayar donmuş. grub oluşturma aşamasında resmen kiltlenmiş kalmış, yeniden denedim, başka dağıtımlar denedim hep aynı yerde kilit. Arayagördüm Türkçe çözüm bulamadım. http://askubuntu.com/questions/862946/unable-to-install-ubuntu-on-acer-aspire-es1-533 burda bişeyler var sankide ben anlayamıyorum.

remziyapar

slarikan

Şimdi okudum ben onu okumadan zaten orda yazanları uygulamışım sonrası gelmiyor grub kurulamıyor yukarıda verdiğim linkte sanki başarmış ama nasıl anlayamadım. Çünkü bende yabancı dil yok google translate ise berbat ceviriyor.

remziyapar

http://askubuntu.com/questions/862946/unable-to-install-ubuntu-on-acer-aspire-es1-533 Burada ki ikinci yorumu aynen çeviriyorum. İşlemleri yapmadan önce eğer şayet ikinci bir işletim sistemi kuruluysa bilgisayarına yedek almanda fayda var.

Sorun şunlarla çözülebilir.

1- Ubuntuyu canlı DVD/USB'den deneme modunda başatın ve terminal ekranı açın.
2- Aşağıdaki komutla bootloader'ı kurmadan yükleme işlemini başlatın.
sudo ubiquity -b
3- Kurulum bittikten sonra deneme modunda devam etmeye basın.
4- Yeni yüklenen dosya sistemini  /mnt  bağlayın
sudo mount /dev/sda2 /mnt
sudo mkdir /mnt/boot/efi
sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi
for i in /dev /dev/pts /proc /sys; do sudo mount -B $i /mnt$i; done

(Burada sda2 kik dizin ve sda1 efi bölümüdür.) /*Sen kurulum yaparken kök dizin ve efi hangi bölümdeyse oraları yazacaksın yerine*/
5- Şu komutla efivars yükleyin.
sudo modprobe efivars
6- 64 bitlik bir sürüm için yeniden grub kurun.
sudo apt-get install --reinstall grub-efi-amd64
sudo grub-install —no-nvram —root-directory=/mnt

7- /mnt dizininin rootunu değişin ve grubı güncelleyin
sudo chroot /mnt
sudo update-grub

8- bootloader'i taşıyın ve yeniden adlandırın.
cd /boot/efi/EFI
sudo cp -R ubuntu BOOT
cd BOOT
sudo cp grubx64.efi bootx64.efi

9- Sistemi yeniden başlatın.

Sanırım bende google translate kadar berbat çevirdim  ;D . Şuan elimizde olanın en iyisi bu idare edicen artık :)

slarikan

Çok teşekkür ederim komutlar nerede verilecek tam anlam veremiyordum. Sizin yazınız birazdaha bilgisahibi olmama yarayacak galiba.
Bişey daha translate maalesef komutlarıda ceviriyo ve durumu berbat hale getiryo!

remziyapar

Anladım hocam işini görürse ne mutlu bize. :) Bir küçük hatırlatma geçeyim. Canlı DVD/USB ile ubuntuyu dene dedikten sonra ubuntu masaüstü gelir. ctrl+alt+T tuşlarına basarak terminal açabilirsin komutların tamamı orda yürütükecek.

slarikan

durum kötüye gidiyor

ubuntu@ubuntu:~$ sudo mkdir /mnt/boot/efi
mkdir: cannot create directory '/mnt/boot/efi': File exists

ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install —no-nvram —root-directory=/mnt
grub-install: error: More than one install device?.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install —no-nvram —root-directory=/mnt
grub-install: error: More than one install device?.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install —no -nvram —root-directory=/mnt
grub-install: invalid option -- 'n'
Try 'grub-install --help' or 'grub-install --usage' for more information.

gruba winonu eklemedi ve başka diğer hatalar verdi yeniden başlatmadan buraya yazayım dedim

root@ubuntu:/# sudo update-grub
sudo: unable to resolve host ubuntu: Connection refused
Generating grub configuration file ...
Warning: Setting GRUB_TIMEOUT to a non-zero value when GRUB_HIDDEN_TIMEOUT is set is no longer supported.
Found linux image: /boot/vmlinuz-4.8.0-39-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-4.8.0-39-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-4.8.0-36-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-4.8.0-36-generic
Adding boot menu entry for EFI firmware configuration
done
root@ubuntu:/# cd /boot/efi/EFI
root@ubuntu:/boot/efi/EFI# sudo cp -R ubuntu BOOT
root@ubuntu:/boot/efi/EFI# cd BOOT
root@ubuntu:/boot/efi/EFI/BOOT# sudo cp grubx64.efi bootx64.efi
cp: cannot stat 'grubx64.efi': No such file or directory

remziyapar

mkdir: cannot create directory '/mnt/boot/efi': File exists şu çıktıda dosya zaten var diyor.
Şöyle birşey yapalım.

sudo cp /mnt/boot/efi /mnt/boot/efi.back-up şeklinde yedeğini alıp sonra
sudo rm /mnt/boot/efi diyip silelim ve sonrasındasudo mkdir /mnt/boot/efi adımından itibaren diğer komutları yürütelim bakalım. Bu arada 2. çıktıdakiler ufak tefek sorunlar onları çözeriz sistem açılsında.

Gerçi madem böyle dosya var grub update yapıldığında sorun çıkmaması gerek ama biz yinede bi deneyelim.

slarikan

Çok teşekkürler ama bu efi işine benim kafa basmadı grub2yi iyi çözmüştüm. Komutlar hep hata verdi.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda6 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mkdir /mnt/boot/efi
mkdir: cannot create directory '/mnt/boot/efi': File exists
ubuntu@ubuntu:~$ sudo cp /mnt/boot/efi /mnt/boot/efi.back-up
cp: omitting directory '/mnt/boot/efi'
ubuntu@ubuntu:~$ sudo rm /mnt/boot/efi
rm: cannot remove '/mnt/boot/efi': Is a directory

Ben birde yakın gözlük kullanıyorum devamlıda takmadığım için kafa içmişten beter oldu kurulum tamamlandı umarım gerisi gelir.

remziyapar

Hadi hayırlısı hocam. Kurulum tamamlanmışsa şayet başlığına çözüldü etiketi eklemeyi es geçmezsin. :)

Çözülen başlıklar -> https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31789.msg380776#msg380776

slarikan

Kurulum tamamlandı ubuntu kuzu gibi sda6 da yatıyor ama grub işini bitiremediğim için ubuntu açılmıyor. Canlı usb ile buişe bi el atan olursa onuda hallederiz.

remziyapar

slarikan

çıktı adresi verdi http://paste2.org/Kt3dOPPB

remziyapar

Alıntı yapılan: slarikan - 06 Mart 2017 - 00:45:04
çıktı adresi verdi http://paste2.org/Kt3dOPPB
Baya bi uzun çıktı. :) Hocam BIOS tan boot önceliğini ubuntu yapıp açılıp açılmadığını açılışta herhangi bir bug çıktısı veriyor mu onları bir gözlemler misin.

slarikan

maalesef boot-rapairde hata verdi ve grub kurulamadı birsürüde saçma sapan rapor vermiş ne yapamadığını anlayacak satır nerde belli değil.
bilgisayarcıya götürdüm yazılımcı aramasını bekliyorum.