Disk bölümleme hakkında bir soru

Başlatan _newuser, 24 Aralık 2016 - 17:46:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

_newuser

Merhaba arkadaşlar sistemi dual boot olarak kullanıyorum resimdeki şekilde sorunsuzca kurumulu gerçekleştirdim.Şu an windows sistemi için 400+ GB  olan kısmı D için  ayırmak istiyorum bunu yaptığım zaman linux'da bir sorun yaşarmıyım ?
Bir diğer sorumda 50 gb olan linux bölümünü daha sonra genişletebilirmiyim ?

ince eleyen

Sol üst köşeye tıkla bilgisayarda ara açılsın.
GParted yaz uygulamayı gösterir. GPartedi çalıştır.
Sana disk bölümlerini listeler.Dosya sistemi ntsf olan bölümü bağlıysa ayır.
Dosya sistemi ntsf olan bölümü ext4 dosya sistemi olarak biçimlendir.
Bölümü bağla. Ubunutunun olduğu bölüm küçükse Fazla yer kaplayan sistem harici dosyaları oraya at.
Hatta internetten indirmeler için orada klasör oluşturup tarayıcılara o adresi göster.
Oraya attığın dosyalar için ubuntu masaüstüne kısayol oluştur. İki diski tek disk gibi kullan.
Ubuntunun bulunduğu bölümü genişletmek sistemi bozabilir.Tavsiye etmem.

_newuser

[mention=613793]@ince eleyen[/mention]
Yazdıkların çok karışık geldi.Ubuntu'nun olduğu kısımda oynama yapmayı şuan'dan itibaren düşünmüyorum. :)
Diğer ntfs olan diski tekrar yeniden ntfs olarak boyutlandıramazmıyım ?? 400 GB 300gb ve 100gb olarak parçaladığım taktirde ubuntu'da bir sorun yaşarmıyım ? Ortak olarak kullanmak istemiyorum çünkü bölebilirsem o kısımda bagzı yedekleri saklayacağım.

freeman

Yukarda anlatılmak istenen;
1. Ubuntu yu live olarak USB üzerinden başlat
2. Ubuntu LiveUSB ile GParted yüklü gelecek. GParted i çalıştır.
3. GParted sana bölümleri listeleyecek
4. Listelerden bölümü seç, sağ tıkla, ayır(unmount)
5. Bölümü sil ya da formatla seçenekleri olacak (şu an menü tam aklıma gelmiyor)
6. Formatlanan bölümü 400GB, 300 GB olarak ayrı ayrı biçimlendirebilirsin.

Artık Windows olmayacaksa bölümler EXT4 olarak biçimlendirilebilir. Yedek olarak kullanabilirsin
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ata1

gpardet şifre istiyordu diye hatırlıyorum. Hafızam beni yanıltıyor mu ? mesela manjaroda şifresi manjaro gibi  :))

freeman

Alıntı yapılan: ata1gpardet şifre istiyordu diye hatırlıyorum. Hafızam beni yanıltıyor mu ? mesela manjaroda şifresi manjaro gibi 
LiveUSB ile şifre istemiyor.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ata1

manjaro da istiyordu o nedenle dedim şifre varsa yazalım ki arkadaşa kolaylık olsun.

_newuser

Cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar fakat ya ben yazdıklarınızı anlayamadım yada yapmak istediğimi anlatamadım o yüzden kapsamlıca baştan yazıyorum.
Ben linux'u kurarken ilk başta el ile yapılandırmadım.Direk tüm diski linux'a ayırdım daha sonra cd'yi takıp linux'a 50 gb yer kalacak şekilde yani şu an konudaki gördüğünüz haliyle ayırdım.Ve daha sonra o 400 küsür gb olan bölüme windows'u kurdum ve gerekli ayarları yaptım şu an bu hali ile hem linux hemde windows çalışmakta şu an yapmak istediğim şey ise ;
400 GB Olan kısım Yerel Disk (C:) olarak gözüküyor.
Ben bu 400 GB olan bölümü 200 (C:) 200(D:) olarak (windows için ntfs) ayırırsam.Bölümlendirme işlemini windows üzerinden yapmayı düşünüyorum linux'da sorun yaşarmıyım.

ata1

sorun olmaması gerekir. en azından windows tarafında lınux tarafında sorun olursa fstab içine işleriz diski onuda hallederiz kısaca

TRWE_2012

Sorun olmayacak çünkü lunix ext4/ext3 dosya sistemini Windows tanımaz ve bad olarak gösterir.Zaten ubuntu da bu bölümü gizler

Ayrıca bölümlemeyi Windows üzerinden yapıyorsun. C: kök sürücünden D:  için bölüm ayırmaya kalktığın zaman C: birim küçütlmeden sonra sistemi yeniden başlatacaktır.Bu yüzden sıkıntı yaşamazsın.