[Çözüldü] Yeni Kullanıcı

Başlatan enterpristes, 15 Kasım 2016 - 11:27:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

enterpristes

Arkadaşlar merhaba linux dünyasına yeni adım attım,herkesi selamlıyorum. İlk konumda soru sormak istemezdim fakat yardımcı olacağınızı düşündüm. Windows 10 yüklü bilgisayarıma işletim sistemini kaldırıp ubuntuyu kurmayı denedim . Bilgisayarımda 128gb ssd ve 900gb hdd olarak ayrıydı win10 kullanırken.  Yalnız şuan 1tb gözüküyor sanırım ssd ile birleştirdi bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz ek olarak hala eski dosyaları görüyorum filmleri müzikleri vb. sanırım temiz kurulum olmadı,herşeyi kaldırıp kurması gerekmiyor muydu ?. İkinci olarak ubuntu software deki yüklemeler çok uzun sürüyor, net bağlantım hızlı neden bu kadar yavaş ilerlediğini anlamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

SAYGILARIMLA.

illedelinux

O gördügün eski dosyaları kurulu bölümde mi görüyorsun yoksa başka bölümde mi?
Başka bölümdeyse normaldir ama kurulu bölümdeyse biçimlendirmeden yüklediğin için eski dosyalar kalmıştır.
Bunun için kurulumda kuracağın bölümü ext4 formatında biçimlendirip öyle kurman gerekir.
Diğer bölümleri ise yine kurulumda elle de biçimlendirip boş bir bölüm haline getirebilirsin.
Ayrıca her iki diski yine kurulum esnasında silebilir, biçimlendirebilirsiniz, yani kurulumda yapacağınız silme ve biçimlendirmeler tayin edecektir.
Bu şekil bir kurulumdan sonra bu sorunlar ortadan kalkar diye düşünüyorum.

Yavaş indirme olayını ise yapacağınız temiz kurulumdan sonra nüksederse tekrar ele alabiliriz...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

enterpristes

Arkadaşlar bir türlü yapamıyorum ssd ve hdd ayrılmıyor. biçimlendirmeye kalktığımda kök dizin oluşturulmamış diye bir hata alıyorum. Yok mu skype verip yardım edebilecek 2 gündür işi gücü bıraktım bunu yapmaya çalışıyorum. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

illedelinux

Bu adreslarden yararlanabilirsin. Alttaki adreste daha geniş resimli kurulum seçenekleri de var. Linux mint, Ua linux kurulumları Ubuntu ile aynıdır...
https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Kurulum
http://www.linuxdunyam.com/2015/11/ubuntu-1510.html

enterpristes

Hocam 6 saattir bu yazıları okuyorum zaten kanser oldum valla. Sorun ssd ve hdd olması. Biçimlendir diyorum sonra kök dizin hatası alıyorum.

ekremsenturk

Windows'u düzgün kapatmamışsın ve diskler kullanılıyor gözüküyor. Yeni Windows sürümleeri tam kapanmazlar, uyku moduna geçerler.

enterpristes

Hocam eski windowsdan kalan uygulamalar duruyor. Sadece biçimlendirip temiz kurulum yapmak istiyorum. 2 dakka bir kişi skype verse olmaz mı ? 6 saattir bu işle uğraşıyorum.

bugra9

Merhaba, hoş geldin. Aklına küçükte olsa bir soru takıldığında burada sorabilirsin. Herkes elinden geldiğince yardımcı olmak isteyecektir. Bir sistemi öğrenmenin en kolay yolu bol bol soru sormaktan geçer. Yalnız yanlış anlamazsan küçük bir şey belirtmek istiyorum. Aynı soruna sahip başka birinin çözüme daha çabuk ulaşabilmesi için bir konuda bir sorunu konuşuyoruz. Farklı sorunlar için yeni konu açabilirsin. Ayrıca konunun başlığı sorunun ne ile ilgili olduğunu anlayacak kadar açık olması önemli. Yine belirttiğim gibi sorunun çözümüne herkesin ulaşabilmesi için sadece burada yazılı olarak konuşuyoruz, skype gibi yazılımlar ile başka kanallarda iletişime geçmiyoruz.

Alıntı YapBilgisayarımda 128gb ssd ve 900gb hdd olarak ayrıydı win10 kullanırken.  Yalnız şuan 1tb gözüküyor sanırım ssd ile birleştirdi bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz
Diskin üzerinde 1tb yazıyordur ondan dolayı linux altında 1tb gözüküyor. Disk üreticileri "1 kb=1000 byte" şeklinde hesap yaparak boyutu ayarlarlar. Karışıklık olmasın diye linux dağıtımları da hesaplamayı böyle yapar ama Windows "1 kb=1024 byte" şeklinde hesap yaptığı için diskin üzerinde yazan kapasiteden daha düşük değerleri gösterir. Bu sabit diskin için de usb bellek için de böyledir. Özetle, birleşme söz konusu olmamakla beraber farklı görünmesinin sebebi budur.

Alıntı Yaphala eski dosyaları görüyorum filmleri müzikleri vb. sanırım temiz kurulum olmadı,herşeyi kaldırıp kurması gerekmiyor muydu ?
Ubuntu kurarken kurulumda "Sadece Ubuntu Kur" gibi bir şeyi seçmediniz galiba. Acaba "Windows'un yanına Ubuntu Kur" gibi bir şey seçmiş olabilir misiniz? Aşağıdaki komutu uçbirime yazım çıktıları buraya aktarabilirsen son durum hakkında fikir edinmiş oluruz.
sudo fdisk -l
Komutu yazdıktan sonra senden şifreni girmeni isteyecek. Gireceğin şifreyi yanında bulunanların görememesi için sen yazarken sistem bir tepki vermeyecektir yani bir şey yazmıyor gibi olacak. Sadece şifreni yazıp "enter" tuşu ile onaylarsın.

Alıntı Yapubuntu software deki yüklemeler çok uzun sürüyor, net bağlantım hızlı neden bu kadar yavaş ilerlediğini anlamadım.
Ubuntu paketlerinin bulunduğu sunucular çok hızlıdır. Aslında yükleme aşaması da hızlı ama eğer çekirdekle ilgili bir şey yükleniyorsa bu işlem biraz yavaş olabiliyor. Bir ihtimal sürücüden kaynaklı bağlantı hızınızda bir düşüş mü var diye aklıma geldi. İnternetten bir dosya indirip ne kadar hızda indirdiğini kontrol edebilir misin?

enterpristes

Cevaplarınız ve iyi niyetiniz için çok teşekkür ederim, aceleci ve sabırsız olduğum için de özür diliyorum. * tabi ki işi gücü olan insanlarsınız ve zamanınızı insanlara yardım etmek için ayırıyorsunuz. Sorulara 1 hafta sonra da cevap verseniz haklısınız. Sorularınıza gelirsem, kurulum yaparken sadece ubuntu kur seçeneği seçtim.

Tekrardan kurmayı deniyorum, bu ekrandayım şuan da. Burda takılıp kaldım biçimlendiriyorum sürekli kök dizin gibi bir hata veriyor.
http://i.hizliresim.com/OVn484.jpg
http://i.hizliresim.com/zavoO7.jpg
http://i.hizliresim.com/GPQMWr.jpg

illedelinux

O ext4 yazan yere iki defa tıkla açılan pencerede biçimlendir tiki etkin olsun ve en önemli yer ise aynı pencerenin en altındaki yerde bu işareti seç "/" ve kuruluma devam et,  "/" bu işareti seçmediğin için olmuyor...

bugra9

Rica ederim.

1TB diskiniz var ve /dev/sda ismine sahip. 128Gb ssd var ve /dev/sdb ismine sahip. Anladığım kadarıyla Ubuntuyu ssd üzerine kurmuşsunuz. Kurulum sırasında 1tb diske dokunulduğunu sanmıyorum ama ssd üzerine temiz kurulum yapılmış.

Aslında sizin tam olarak ne yapmak istediğinizi anlamadım. 1tb diskiniz üzerindeki dosyaların kalması sorun ise o diski daha sonradan biçimlendirebilirsiniz, yeniden bir kurulum yapmanıza gerek yok.

enterpristes

@illedelinux hocam dediklerinizi yaptım şöyle bir hata verdi. İki dosya sistemi için aynı bağlama noktası.

İki dosya sistemi aynı bağlama noktasına(/) atanmış : SC5I5 (0,0,0), bölüm #1 (sda) ve SCSI6 (0,0,0), bölüm $2 (sdb).

Lütfen bağlama noktasını değiştirerek bunu düzeltin.

@bugra9 hocam hem ssd ye hemde hdd yi biçimlendirmeye çalışıyorum. Yukarda yazdığım hatayı veriyor.

bugra9

Ubuntu şu an kurulu doğru mu? Bu kurulu Ubuntuyu açıp "Diskler" uygulaması ile 1tb boyutundaki diski biçimlendirebilirsin. Zaten ssd aygıtına temiz kurulum yapmışsın.

enterpristes

Resmini attığım bölümü geçemediğim için dediğini yapamıyorum hocam. O bölümde takılı kaldım hata veriyor,geçemiyorum.

illedelinux

O resmin oldugu yerdeyken bugra9'un dediği gibi diğer diski biçimlendirirsen sorun düzelir görünüyor...

bugra9

Zaten Ubuntu kurulu değil mi? (Evet ya da hayır şeklinde onaylama bekliyorum :) ) Kuruluysa tekrar kurmana gerek yok yani çık düğmesi ile o ekrandan çıkabilirsin.

@illedelinux, oradan biçimlendirebilir ama kurulum ekranından ziyade Ubuntuyu açtıktan sonra diskler uygulamasını kullansa daha kolay yapar.

enterpristes

Sadece 1tb olan diski yukarda yazdığın şekilde mi biçimlendirip hocam ? O zaman diğerlerine dokunmuyorum.Resimdeki 17063mb ve 536mb olanlara hiç dokunmuyorum.

bugra9

Aynen, kurulum ekranından bir şey yapmadan çıkabilirsin. Daha sonra Ubuntuyu açıp 1tb diski "Diskler" uygulaması ile biçimlendirirsin.

enterpristes

Yapabildim sizin de yardımlarınızla çok teşekkür ediyorum. Baya uğraştırdım kusura bakmayın.

bugra9

Rica ederiz. Eğer konu sizin için çözüldüyse aşağıdaki bağlantısını verdiğim sayfada yazdığı gibi konuyu çözüldü olarak etiketlerseniz biz de konuyu kilitleriz.
cozuldukonusu

enterpristes

Hocam sorunum çözülde sadece ubuntu software de mesela chromium web browserı indirirken kurma işlemi 15 dakkadan fazla sürüyor. Sizce bu süre normal mi ? Speedtest yaptığımda internet hızı çok yüksek çıkıyor. Neyden kaynaklanıyor olabilir sizce ?

bugra9

Kurulu olduğu için test etme imkanım yok. Silip tekrar kurmaya da üşendim :) Dolayısıyla normal mi değil mi bilmiyorum. Bu sorun için yeni konu açarsan daha iyi olur. Başlığına da sorun ile ilgili bir şey yazarsan daha çabuk cevap alabilirsin.