Niye sürekli sorunlar çıkıyor?

Başlatan nickname, 11 Kasım 2016 - 15:35:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nickname

Yıllardır takip etmekteyim Linux forumlarını. Problemlerin ezici çoğunluğu, genelden çok kişisel problemler(sadece az kişide görülen yaşanan). Hataların en başında düzgün kurulamamış sistemler yer almakta. Kurulum hakkında o kadar video makale varken, gözatmayıp "ben hallederim" deyip başarısız olunca "neden?" sorusu sorulmakta. Dizüstü bilgisayarlar için söyleyeyim, ethernet kablosu takmadan kuruluma başlamayın. Sonra "neden internet yok?" !!! Kurarken ya windows yanına ya da diskin tümüne kurmanız için seçenekler var. Gidipte (zaten bilmediğiniz için) bölümleri kendi kendinize belirlemeyin. Sonra takas alanı yok, grub çöktü v.s. sorular yine başlıyor.Sistem başladı önce yazılım güncelleştiricisini çalıştır. O kursun orada sonra yeniden başlat. Gir ubuntu software'e oradanda güncellemelere gir kur de. Bana kalırsa bir daha yeniden başlat, zararı değil yararı olur. Sonra gir dil desteğine zaten yüklemiştirde sen yinede varsa bir şeyler kur de kursun. Sonra sağlama almak için seç dili sisteme uygula. Sonra gir ek sürücülere yükle oradakileride. Sonra yeniden başlat yine. Oldu mu sana kullanıma hazır bir sistem. Sonrasında başka kaynaklardan indirilen programlar var. Bu programları kurmadan evvel, şöyle bir araştırın kurulumu kullanımı nasıl diye. Belki kullandığınız sürümde problem vermektedir, sonra sizde tekrar tekrar çözümü(sizde) olmayan sorunla debelenip duruyorsunuz. Ekran kartı problemleri rastlanan sorunlardan. intel ekran kartı kurulu gelmesine rağmen kurmaya çalışanlar var(olabilir tabi). Optimus konusu sıkıntılı amd sürücüleri gibi konularda var. Kurmadan evvel araştırın. Ben kurayım çıkarsa sorun nasıl olsa çözen birisi çıkar demek biraz bilinçsizce bir hareket oluyor. Ben neden sorunsuz kullanıyorum? Çok mu bilgiliyim? Aslında değilim. 3-5 komut dışında da bir şey bilmem. Fakat 10 seneyi aşkın süredir kullanıyorum. 4 farklı dizüstü bilgisayarım oldu (birbirinden tümüyle farklı özelliklerde) sorulan sorunların %99'u nu yaşamadım. Siz siteminizin ne olduğunu hangi özelliklere sahip olduğunu bilir ve kurmak istediğiniz dağıtımı doğru seçerseniz geriye sadece bilinçli şekilde yazılım kurulumu kalmaktadır. Sorunsuz Linux deneyimi yaşamanızı dilerim bir ömür boyu.

012rev3

Bu söylediğiniz linux dağıtımlarının kararlılık alanına giriyor diyebilirim. Çoğu linux dağıtımı bu kararlılığı sağlama noktasında iyi bir noktaya geldi de diyebilirim. Bazı paketler için sorunlar halen yaşanabiliyor elbette.
Bazen aranılan şey ya bulunamıyor ya ingilizce eksikliği oluyor, anlaşılamıyor veya tembellik edip hemen konuya giriliyor. Bunlar olası şeyler.
Son kullanıcı için sizin söylediğiniz gibi tavır takınmak elbette yararlı. Ama linux kullanan bir kişi merak edip ister istemez farklı mecralara dalabiliyor.
Pardus Lynx Lynx kullandığım zamanları hatırlıyorum. (Pardus'ün bu sürümünü oldukça severdim. Hem ilk göz ağrısı diyelim.) O zamanlar kurduğum bir paket yüzünden sistemin çökmesine çokça şahit oldum. İnternetim olmadığı için forumlarda konu bile açamıyordum. Haliyle tekrar tekrar format atmak durumunda kalmıştım. Bu eksiklik hem linux tarafında giderildi hem de forumlar sayesinde giderildi.
Aynı zamanda beta mı değil mi yaklaşımı var gibi bu konu da yanılıyor muyum? İşte buna cevabım linux dağıtımları sürekli geliştirilen ve özgür olma yolunda (bazı dağırımları katmasam da) iyi adımlar atıyor. Bu bakımdan kararlılık seviyesi yükseldiği için beta olmaktan çok uzak duruyor çoğu dağıtımlar. Ama elbette her zaman bir deneyin ihtimali mevcut. Bu linux tarafında böyle, kalan çoğu olay ise kullanıcı tarafından kaynaklanıyor. Diğer yandan bazı donanımların linux desteğini kesmiş ya da desteklemiyor olması da büyük bir eksiklik olabiliyor.
Lafı fazla uzatmadan şöyle söyleyeyim, güzel şeyler de demişsiniz ancak bu her zaman böyle olamıyabiliyor. Öğrenmek zaman alıyor ve öğrenince de yeni şeyler öğrenmenin zevki var tabi.
"Her şey mümkün olduğunca basitleştirilmeli ancak sıradanlaştırılmamalıdır." Albert Einstein