Debia Ubuntuya cevirme

Başlatan beken, 04 Ekim 2016 - 11:10:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

beken

Merhaba arkadaşlar
Ben kurulu sistemi bozmadan debian kurulu bir vps server ubuntu cevirme şansi var mı

Linax

Sanırım çevirme şansın yok,ikisi de farklı taban.
Yoksa her şey yeniden mi başlayacak?

ata1

Alıntı yapılan: Linax - 04 Ekim 2016 - 11:13:26
Sanırım çevirme şansın yok,ikisi de farklı taban.

farklı taban derken ?? debian tabanlıdır ubuntu  :)) yedek alıp debian'ı  kaldırıp ubuntu'yu kurar yedekle geri yüklersin.

LinuxHacisi

Alıntı yapılan: ata1 - 04 Ekim 2016 - 15:10:42
Alıntı yapılan: Linax - 04 Ekim 2016 - 11:13:26
Sanırım çevirme şansın yok,ikisi de farklı taban.

farklı taban derken ?? debian tabanlıdır ubuntu  :)) yedek alıp debian'ı  kaldırıp ubuntu'yu kurar yedekle geri yüklersin.

Hayır öyle bir imkanın yok

ayrıca kurulu sistemi bozmadan diyor sen bozduruyorsun :)
Linux And Windows System Specialist , Linux Hacısı, #DevOps #Linux #Windows #SysAdmin #GNU #Researcher

ata1

iyi başka yönetm biliyorsan sen öner nasıl değişecek bizde öğrenelim  nasıl yapacak o zaman

LinuxHacisi

@ata1 öyle bir yöntem olsa hayır olmaz imkan yok demem yani, dediğini de yapamaz çalışan bozulmasın diyor. Sıfırtak tekrar kururum çalıştırırım derse yedek alıp formatı bassın tertemiz :)

Debian da kalsın zaten stable sürümler iyidir nginx bile 1.6.2 de tertemiz :) son sürüm fantazisi olan farklı distro seçebilir sunucuda ama riske atmak olur.
Linux And Windows System Specialist , Linux Hacısı, #DevOps #Linux #Windows #SysAdmin #GNU #Researcher

ata1

İyide alıntı yaptığın ve benim de söylediğim bu idi yani sistemi bozmadan yapamayacağını anlattım zaten farklı bir şey söylememişsin alıntıya ne gerek vardı ?

Linax

Ben cahilim böyle şeyler yazarak bilgi sahibi oluyorum.Debian neden Ubuntu'dan daha kararlı çalışıyor onu anlamadım yoksa bilgisayarda sorun mu var?
Amacım çatmak değil ama benim bildiğim üzere sistemi bozmadan değiştirmek imkansız.Ayrıca bunca yıl Windows'un içinden çıktım ama nedense Linux bağımlılık gibi bir şey yapıyor.Windows geliyor ama terminali açıp üç beş kelime komutla paketten program yükleyemiyorsun sanal da bence tam tadını çıkartmıyor.
Yoksa her şey yeniden mi başlayacak?

ata1

Alıntı YapÖnce reklam :)
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29598.0

Debian, çıkıp da yaşayan en eski ikinci dağıtımdır. En eskisi Slackware. Çıkıp da hayatta kalanlar arasında ama, en eski dağıtım değil. Slackware'in kendi yapısı var, şimdilik ondan bahsetmeyelim. Debian ise hem geniş çapta ilgi görmesi, destek bulması, hem .deb gibi bir paketleme sistemini hayatımıza kazandırması açısından önem arz ediyor. Depoları konusundaki sistematik yapısı da kendisini ön plana çıkartan bir başka husus. Hepsinin ayrı bir seviyesi var ve ince eleyip sık dokunduktan sonra belirli bir noktaya geliyor paketler. Kararlı sürümleri geriden gelir ama cidden adı üzerinde kararlıdır. Hiç sorun yaşanmaz demiyoruz, her sistemde sorun olabilir fakat genel kararlılıktan bahsetmek her zaman mümkün.

Bizim dünyamızda üç farklı dağıtım vardır:

1. Kendi yapısını oluşturan dağıtım.
2. Bir başka dağıtım tabanıyla devam eden dağıtımlar.
3. Bir başka dağıtımı tabana alıp sonradan kendi yapısını kuranlar.

Debian kendi yapısını kuran ve günümüze kadar gelen, birçok dağıtıma da taban sağlayan büyük bir dağıtımdır. Bizlerin kullandığı Ubuntu da bunlardan biri. Gerçi Ubuntu daha çok üçüncü maddedeki dağıtımlara örnek verilebilir. Paket sistemi, paketlerin alındığı yer bakımından hâlâ Debian kullanılıyor fakat işleyiş olarak başka bir yerde Ubuntu. Üçüncü maddedeki dağıtımlara en güzel örnek OpenSUSE'dir. Zamanında Slackware ile çıkıp sonradan RPM'yi bünyesine katıp kendi yolunda devam etmiştir.

if

@beken, Debian'ı Ubuntu'ya çevirme derken nasıl bir şey düşünüyorsunuz açık değil ama mümkün olmadığını söyleyebilirim. Evet Ubuntu Debian paketlerini kullanır ama iki dağıtım arasında ikilik dosyalar arasında uyumluluk pek mevcut değil. En başta desteklenen sürüm farklıdır. Ubuntu Debian'dan aldığı paketlere çeşitli yamalar uygulamaktadır. Yani Debian için kurduğunuz abc paketini Ubuntu'ya kuramazsınız, kursanız ve çalıştırsanız da kararlı olmayacaktır. Ayrıca uygulamaların ayar dosyalarının konumlarının yanı sıra farklı sürümde paketler desteklendiği için ayarlarda da değişiklik olacaktır.

Size önerim sistem ve uygulamaların ayar dosyalarını bir yere kaydedip Ubuntu kurulumundan sonra bu ayarlardan kullanılabilir olanları Ubuntu'ya uygulamak olacaktır.

meda

#10
Mümkün gibi görünsede bence bu tür çabalar boşa olur. Sistemin bazı yerlerini değiştirirsin yüksek ihtimal güncelledikten sonra sistem cortlar benim sana garantim olsun.  ;D Bu kadar eziyete değmez. Mesela 2 lüks arabanın motorlarının de ;Dğiştirilmesiyle orjinal motorlardan alınan performans dahi aynı olmaz çünkü kaporta, şasi, teker ... o motora göre yapılmıştır. Denemeler, testler sonucunda optimum ayar yapılır. Bunu gibi 2 sistem benzer ama aynı değildir. Neymiş Debian temellidir hikaye çünkü temel dediğimiz şey çekirdek o zaman bende OpenSUSE üstüne Fedora çekirdeği yükleyim ama yemez. Paket sistemi aynı ama kullanılan sürüm dahi farklılıklar olur. İstisnalar haricinde Google Chrome gibi neymiş temel aldığı sadece paket sistemi ve paketleri bunun sebebide mevcut paketin çok olması eski bilindik bir yapı olmasından ileri gelir. 5-6 sene önceki Ubuntu ile şimdiki Ubuntu arasında dağlar kadar fark. Kastetmiş olduğum temel, benzer ... gibi ifadeler

Temelli söylemini Mint için söylesek yahut Elementary OS için Ubuntu temelli söylesek yerinde olur çekirdek dahi uyum sağlar.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

if

#11
Alıntı yapılan: meda - 07 Ekim 2016 - 00:25:10
... çünkü temel dediğimiz şey çekirdek.

Herhangi bir dağıtımın başka bir dağıtımı temel aldığı ifade edilirken temel alınan dağıtımın çekirdeğinin kullanıldığı kastedilmez. Çekirdeğin bir işletim sistemini oluşturan parçalardan sadece bir tanesi olması bile yukarıdaki ifadenin yanlış olduğunu gösterir. Temel almakla kastedilen, bir dağıtımın başka bir dağıtımı dağıtım yapan özellikleriyle beraber kendisi için başlangıç noktası olarak seçmesidir. Daha açık ifade edecek olursam, temel alınan dağıtımın geliştirme araçları, paketleri, bu paketler üzerinde yapılan değişiklikler, dosya sistemi hiyerarşisinin nasıl kullandığı, uygulamaların hangi öntanımlı ayarlarla/seçeneklerle sunduğu gibi dağıtımı dağıtım yapan bütün parçaların başlangıç noktası olarak seçilmesidir temel alma. Tabi bu teknik detaylardan önce ortak bir paydada buşulan bir dağıtım seçilmiş olunmalıdır. Bundan sonra bu parçalar temel alan dağıtımın vizyonuna ve misyonuna göre elden geçirilir, değiştirilir, yamalanır. Sonuçta Debian "unstable"' ya da "testing"den Ubuntu doğar.

Amacım yanlış bir bilginin doğru olarak öğrenilmesinin önüne geçmek olduğu için yazdım bu iletiyi.