Grub Menüsündeki Kargaşa ve Windows Boot Manager Böümünü Silmek [UEFI]

Başlatan kutayarinc, 28 Ağustos 2016 - 16:23:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kutayarinc

Windows 10 kurulu aldığım ASUS cihaza Ubuntu 16.04 yükledim.  Ilk Ubuntu yüklediğim zamanki Grub menüm aynen bu şekildeydi.

Kaynak: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=51291.msg585773#msg585773

Dün gece Ubuntu'yu silip, tekrar yükleme gereği duydum. Silerken ise "boot-repair live usb" üzerinden "OS uninstaller" kullanarak Ubuntuyu sildim. Daha sonra açılışta Win10'dan önce komut bekleyen bir Grub menüsü açılıyordu. Ben o satıra "exit" komutunu vererek Win10'a geçiyordum. Bu bağlantıda (https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=53180.msg600965#msg600965600965) önerilen şekilde Grub'u silmek için herhangi bir girişimde bulunmadan tekrar Ubuntu 16.04 yükledim. Bu sefer Grub menüsünde bir kargaşa meydana geldi. Daha önceki grub menüsündeki satır sayısı neredeyse ikiye katlandı.

Ben de bu kargaşaya katlanamadığım için, şimdi hard diskten "Recovery" hariç tüm bölümleri silip, temiz dual boot kurulumu yapmayı düşünüyorum. İlk sorum şu: "OS uninstaller" kullanarak Ubuntu ve Win10'u sildikten sonra, Windows Boot Manager bölümünü ve diğer tüm bölümleri diskten silsem ve yeni bölümlendirmeler oluşturarak önce Win10, sonra Ubuntu kursam bir sorun ile karşılaşır mıyım? Yani Windows'ta bir sorun olur mu? Sizce bu Grub menü sorunu giderir mi? İkinci sorum ise formatlamadan bu Grub menüsünü düzeltme şansımız var mı? En azından ilk haline döndürsem yeterli olur. Bu durumda temiz bir işletim sistemine sahip olduğumu düşünmüyorum. Bazı zamanlar da kapanırken şöyle sorun da veriyor ve kapatmaya power tuşuyla zorluyorum. Bununla bir ilgisi var mıdır sizce?

plazma

Uefi den sonra mbr olarak kurmuşsunuz ozaman galiba grub sapıtmış, windows tarafında eğer bir sıkıntı yoksa sistemi sıfırlayın ayarlardan (tüm disk seçeneği ile) tekrar format atmanıza gerek kalmaz uefi kısmı düzelmezse windows tarafında bcd uygulamaları var ücretsiz onlar ile sadece windows uefi kaydını bırakın sonra ubuntuyu uefi olarak usb ye yazdırın rufus ile (wikide anlatım var) sonra uefi olarak kurun ubuntuyuda düzelicektir.

kutayarinc

Her ikisinide UEFI olarak kurdum. Rufus ile GPT seçeneği ile yaktım isoyu.

neynefes

Boot-repair kullanıldı mı? Elle düzenleme rahatlıkla yapılabilir. Bir deneyelim ama önce boot-repair olayını.

kutayarinc

Boot-repair her iki kurulumda da kullanıldı. Elle Grub menusunu duzenlemek degıl de, windows boot bölümündeki(bende sda1) fazla bılgılerı sılmek ıstıyorum.