[Çözüldü] /dev/sdax İzinlerini Değiştirmek

Başlatan Kaleihan, 24 Haziran 2016 - 00:16:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kaleihan

Merhaba,
/dev/sda4 ün tüm hakları root kullanıcıya ait. İzinlerini +rwx şeklinde ayarlamak istiyorum. chmod denedim ama sökmedi. Tavsiyeniz nedir ?

bugra9

Önce dosya sistemine bağla sonra bağladığın yeri kullanarak istediğin izini ver. Başlangıçta sahip olduğu izin nereye bağladığına nasıl bağladığına göre değişir. Eğer ev dizini altında bir yere bağlarsan izin vermen gerekmez.

Kaleihan

https://mustafairan.wordpress.com/2014/02/10/linux-ortaminda-bir-disk-bolumu-kalici-olarak-nasil-baglanir/ sayfasının da yardımıyla Masaüstünde data klasörüne bağladım. Daha sonra thunarı yönetici olarak açıp gerekli izinleri verdim. Anlamadığım kısım chmod yine işe yaramadı. chmod sadece dosyalarda mı işe yarıyor?

bugra9

Konu senin için çözülmediyse niye çözüldü olarak işaretledin? :)

Masaüstündeki data klasörünün izinlerini değiştiremiyor musun? Thunar biraz geç farkediyor değişikliği ona dikkat et.

Kaleihan

Sorunum çözüldü onun için işaretledim. İzinleri de değiştirdim. Chmod extra bir soru sadece. Dizinlerin izinlerini chmodla değiştiremiyor muyuz?

bugra9

Unix sistemlerde dizin dosya diye ayrım yok, her şey dosyadır. Dolayısıyla sorduğun sorunun cevabı değiştirebiliyoruz oluyor. Eğer dizin olarak /dev/sda4'ı soruyorsan onun olayı farklı. Önce aşağıda wiki sayfasındaki /dev dizininin ne olduğuna bak.

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Linux_dosya_sistemi_hiyerar%C5%9Fisi#.2Fdev

Fazla bir bilgim yok ama kendimce yorumlayayım. Senin /dev/sda4 bölümün bir dizin değil ve içindeki a.txt dosyasına /dev/sda4/a.txt olarak ulaşamazsın. Bu yer gerek dosya sistemine göre gerek başka ayarlara göre önce yorumlanabilmesi gerekiyor, sonra da bu yorumlamayla içine ulaşabiliyorsun.

Kaleihan

Anlatmak istediğinizi anladım. Bağlantıyı da inceleyeceğim. Teşekkürler.

bugra9

Rica ederim, konu açıklığa kavuştuğuna göre kilitliyorum.