[Çözüldü] Açık, Kapalı Kaynak ve Mühendislik

Başlatan Medicodenn, 24 Haziran 2016 - 07:59:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Medicodenn

Merhaba forumdaşlarım. Bu konunun yeri burası mı bilemiyorum ama cidden kafama takılan bir soru bu. Birazcık aptalca bir konu olarak düşünülebilir ama gençliğime vurun onu da.
Şimdi benim merak ettiğim olay şu: Açık kaynak ve bu topluluk işleri ile uğraşan kimseler ve topluluklar nasıl para kazanıyor? Ayrıca bir mühendis neden açık kaynak kod kullanır? Örneğin Apple'ın kendi dili olan Swift'i öğrenip o platform için uygulama yazsa daha çok para kazanamaz mı? Yani sektörde mühendisler açık kaynak kodu tercih ediyor mu? Ediyorsa neden? Ha son olarak RedHat nasıl para kazanıyor? Bir şirket değil mi ve bir şirketin para kazanması lazımdır herhalde. Açık kaynak kod kullanan bir şirket nasıl para kazanıyor? Cevaplarsanız çok müteşekkir olurum. Her şey için çok teşekkür ederim.

mhmtkrktr

Konunun uzmanı değilim ama bildiğim kadarıyla bir programdan para kazanmanın, kaynak kodunu kapatmaktan farklı yolları var.
Örneğin, programı yazan ücretsiz olarak dağıtır fakat özellikle ticari amaçla kullanılabilecek bir takım özellikleri ücret karşılığı yayınlayabilir. Bu sayede çok daha büyük bir kitleye programını tanıtmış olur aynı zamanda. Buna MS 'un "bak ! yasal değil ama sen bizdensin, görmezlikten de gelebilirim" deyip, crackli ( hatta herşeyiyle kürekli ) kullanıma izin vermesi gibi de bakılabilir biraz. Eğer onu kullanıp onunla öğrenirsen, ihtiyaç durumu oluştuğunda ücretli de olsa, yine onu kullanırsın. Burada sadece yöntem biraz farklı olur.
(Bu durum açık kaynak yazılımcılarının her program için o şekilde düşündüğü veya işi buna getireceği anlamı taşımıyor tabii :) Söylediğim gibi farklı yollar var.)

İkincisi; Programı yazan kişi veya ekip, programı yine ücretsiz dağıtır fakat teknik desteği ücretli olarak verir. Bazı programlar kişiye göre destek olmaksızın neredeyse kullanılamaz. Örneğin Win üzerinde çalışan sambapos yazılımı. Windows üzerinde olmasına rağmen açık kaynaktır. İstediğin gibi her sürümünü indirir kurarsın. Herşeyiyle çalışır da. Ancak kullanıcı kitlesi, benim hesap makinasıyla on dakikada yapamayacağım hesabı on saniyede kafadan yapabilen bir kitle olsa da, bilgisayar konusunda "bana feysbuk sayfası açıversene seviyesindedir"
Destek verenlerde öyle "at bi çorba parasına gelmez". Önce bakım sözleşmesi der :)

RedHad konusuna gelirsek, bildiğim kadarıyla asıl işi sunucu bilgisayarları. Bu alanda ücretli olarak destek ve yazılım sağlıyor. Dev firmaların milyonlarca dolarlık güvenlik ihtiyacını karşılıyor diyebilirim. Linux 'un en iyi olduğu alanın bu olduğunu da hesaba katarsak, ortada dönen parayı, artık sen hesap et.

Son olarak, açık kaynağı sadece bilgisayarına kurup kullandığın birkaç program olarak düşünme. (Açık olmak gerekirse en zayıf olduğu kısım, son kullanıcı tarafı zaten) Otomotivden, beyaz eşyaya, sanayiden elektroniğe kadar bir çok alanda yazılan programlar linux çekirdeği üzerine inşa ediliyor. Bu alanlarda kaynak kodlarının açık olması pek birşey ifade etmiyor.
Endüstriyel bir makina için, Linux üzerine inşa edilmiş bir program biliyorum mesela, programa ihtiyacı olan bir x firma 4 milyon dolar teklifte bulunmuştu, telif hakkını alabilmek için. Programı hazırlayan kişi "şimdilik böyle iyi, sonra bakarız o işe" deyip 2 sene vermemişti. Şimdi ise durum nedir bilmiyorum.

Yani  aslına bakarsan, asıl paranın döndüğü ortam açık kaynak. Soru, bu ortamın nasıl değerlendirileceği.
Şimdilik aklıma gelen ilk cevap bu. Yazdıklarımda yanlış bildiğim bir nokta varsa ve bilen düzeltirse sevinirim.

bugra9

Yazılanlara ilave olarak,
- Çift lisanslama yapabiliyorlar. Ticari olmayan sürümü ücretsiz iken ticari olarak kullanacaksan senden para istiyor.

- Eğer yazılımın açık kaynak değilse rekabete çok geriden başlıyorsun. Yaptığın yazılımın herhangi bir yerinde açık kaynak yazılım kullanırsan, kendi yazılımın kodlarını da açmak durumunda kalabiliyorsun (gpl). Dolayısıyla ya her şeyi kendin yazacaksın ya da yazılımında kullandığın başkasına ait kodlara bir sürü para dökeceksin. Sonuç olarak çoğu kişi bu masraf (para+zaman) altına girmek istemediği için kodlarımı açarım destekten kazanırım düşüncesine sahip oluyor.

ekremsenturk

Apple için program yazana Apple para ödemiyor. Apple için çalışan ve Apple'dan ücret alan birisi, boş zamanlarında kendi açık kaynalı yada kapalı kaynaklı projelerini de gerçekleştirebilir. Her şeyden para kazanılacak diye bir kural yok. Yazılımda her şey para etmez.

Medicodenn

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 24 Haziran 2016 - 16:32:05
Apple için program yazana Apple para ödemiyor. Apple için çalışan ve Apple'dan ücret alan birisi, boş zamanlarında kendi açık kaynalı yada kapalı kaynaklı projelerini de gerçekleştirebilir. Her şeyden para kazanılacak diye bir kural yok. Yazılımda her şey para etmez.
Demek istediğim o değildi hocam. Tabi ki kendi projesini geliştirebilir ama iOS ve MacOS için uygulama yazıp onların marketine koyma şeklinde düşünmüştüm ben.

ekremsenturk

App Store'da açık kaynaklı yazılım eklenemez diye bir kural yok.
http://www.apple.com/tr/itunes/charts/free-apps/
App Store'a eklenen yazılımlar ücretli olacak diye bir kural da yok.
https://itunes.apple.com/tr/app/contract-killer-2/id576467243?mt=12
App Store'a eklenen yazılımlara Apple ücret ödemiyor. Sanırım üyelik ücreti alıyor.
Yazılımların kime ait olduklarına dikkat edersen, Ali'ye, Ayşe'ye ait olmadıklarını görürsün. Her yazılımın sabinin nasıl ve nereden kazandığını da kendin düşünebilirsin.

Medicodenn

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 25 Haziran 2016 - 00:32:42
App Store'da açık kaynaklı yazılım eklenemez diye bir kural yok.
http://www.apple.com/tr/itunes/charts/free-apps/
App Store'a eklenen yazılımlar ücretli olacak diye bir kural da yok.
https://itunes.apple.com/tr/app/contract-killer-2/id576467243?mt=12
App Store'a eklenen yazılımlara Apple ücret ödemiyor. Sanırım üyelik ücreti alıyor.
Yazılımların kime ait olduklarına dikkat edersen, Ali'ye, Ayşe'ye ait olmadıklarını görürsün. Her yazılımın sabinin nasıl ve nereden kazandığını da kendin düşünebilirsin.
Hocam benim demek istediğim para kazanıp kazanmaması değil, uygulama ücretsiz de olsa reklamlardan,oyun içi harcamalar gibi yerlerden kazanır geliştirici. Burada anlatmak istediğim Apple'ın platformunu kullanıp kar etmesi. Apple zaten geliştiriciye para vermiyor;lisans ücreti ve karından komisyon alıyor.

ekremsenturk

#7
Kâr etmek isteyen istediği yerden kâr eder. Neden illa Apple'ın App Store'u olsun ?  Şahsen reklam içeren uygulamaları da, ücretli uygulama da indirmem. Oyun da oynamam. Piyasada reklamsız ve ücretsiz binlerce uygulama var.  Neden beni reklamlarla rahatsız edecek bir uygulamayı indireyim?

Dikkatini henüz çekmediyse, Ubuntu Forum'da da reklam göremezsin. bir de Dünya'ya para gözüyle bakarsan, diğer insanları anlamakta her zaman zorluk çekersin. Para, bir insanın başarısının toplum içindeki ölçüsüdür. Başarının değerini de içinde yaşadığı toplum belirler. Toplumun çoğunluğu veya etkin olan kısmı için etkinliklerin veya ürünlerin değerleri, verilen uğraş dikkate alınmadan biçilir.  Bunu anlayabilmek biraz zor.

Örnek vereyim:
Refah toplumlarında Antika eşyalara önemle değer verilir. Özellikle de nüfusunun yaş ortalaması yüksek toplumlarda bu böyledir Antika eşyalar, zenginleşmiş yaşlı toplumlar için, kendi geçmişlerindeki özentilerinin birer hatırasıdır. Senin için ise aynı eşyalar çöp değerinde olabilir.

Bazı insanlar da başarılarının değerini para'da görmek istemezler, Taktirde görmek isterler.  Yine başka insanlar hayatlarındaki başarıların ölçüsünü başka bir dünya'da değerlenmesini isterler. Görüs, Taktir, Zevk, Anlayış, her zaman kişilere göre farklıdır

Medicodenn

Teşekkürler hocam. Öyle düşünmemiştim hiç. Kilitliyorum.

heartsmagic

Konu kapatılmış ama toparlamak adına bir şeyler yazmak istiyorum. Para kazanılıp kazanılmayacağı, insan üzerindeki önemi falan bu başlığın konusu değil. Farklı yerlere kaymış konu. Soru basitmiş aslında ve bazı arkadaşlar gayet güzelce cevaplamışlar. Farklı yöntemleri var bu işin. Lisans konuları, farklı sürümler, bağış vs. Örneğin uygulamanın normal sürümü vardır bir de ücretli sürümü. Normal sürümünde olmayanlar ücretli sürümde vardır.

Meselâ:
https://www.nginx.com/products/feature-matrix/

Milyonlarca site ücretsiz, açık kaynak olan Nginx'i kullanıyor ve gayet de memnun halinden. Daha büyük ölçekli bir şeye mi ihtiyacı var birilerinin kurumsal olarak, öder lisans ücretini kullanır Nginx Plus'ı.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.