--Force parametresi ve Fnfx Paketi Sakın Denemeyin!!!

Başlatan cokomoko, 17 Mart 2016 - 01:21:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cokomoko

Az önce çok ilginç bir şey başıma geldi ve sorunu bulmam bayağı zamanımı aldı, onun için buraya yazayım dedim. Her zamanki gibi *bir şeyler deniyordum, neyse bir vesile ile önüme fnfx paketi geldi, aur'dan kuracağım sırada şöyle dedi:
hata: işlem gerçekleştirilemedi (çakışan dosyalar)
fnfx: /usr/sbin dosya sisteminde mevcut
Hata oluştu, hiçbir paket güncellenmedi.

Neyse ben de çoğu zaman kullandığımız --force parametresini deneyeyim dedim ve denedim:
1/1) paket dosyaları yükleniyor                   [----------------------] 100%
(1/1) dosya çakışmaları kontrol ediliyor           [----------------------] 100%
(1/1) disk alanı kontrol ediliyor                  [----------------------] 100%
:: Processing package changes...
(1/1) yükleniyor fnfx                              [----------------------] 100%

Başarıyla yüklendi, ki öyle de olması lazımdı. Ben de sorun yok sandığımdan bir iki oyalandım, bilgisayarı kapatıp açtım o da ne lxdm gelmiyor, konsola düşemiyorum, arch live cd ile .xinitrc'ye openbox ve lxde ekledim açılmıyor, iyice işkillendim. Bu paketten sonra kernelle ilgili bir modül yüklemiştim, bu sebeble sorun ondan kaynaklı sandım, arch live cd ile chroot olup o paketi kaldırdım, bir de üstüne grubu güncelledim. Yeniden başlattım yine gelmiyor, sistem.
systemctl status lxdm
Diyorum, adam gibi bir hata çıktısı göremiyorum, en son journalctl'ye baktım, o da ne   
/usr/sbin/lxdm- böyle bir dosya veya dizin yok 
Diyor, bu durumda hemen ilgili dizine baktım ama bomboş, haliyle epey hayretim arttı, aklıma bir sürü ihtimal geldi, hani acaba virüs mü diye de ilk kezdüşündüm. Neyse allahtan /sbin vardı,
sudo ln -s /sbin /usr/sbin
Dedim, sorun çözüldü ama aklıma takıldı, nasıl silinir kendi kendine olamazdı. En son yaptıklarımı hatırladım, olsa olsa kernel modülünden olabilirdi ama maalesef o değilmiş, fnfx isimli bu küçük paketmiş. Deneme amaçlı bu paketi kaldırıp, --force ile tekrar kurdum, sonuç /usr/sbin dizini altındakiler komple silindi.
İlk kez böyle bir sorunla karşılaştım, nasıl siliyor neden siliniyor anlamış değilim hala, ama sakın ama sakın fnfx paketini --force ile kurmaya kalkmayın.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

arpia

Buradan ne ders çıkarıyoruz, demek ki şansımızı fazla zorlamamamız (force) gerekiyormuş. Bir bildiği varmış :)

Şaka bir yana paylaşım için teşekkür ederim.

cokomoko

Force zaten bu gibi paketlerin sorun çıkardığı zamanlar da kullanılır ama bu kez ters tepti, hem de minnacık bir paket bunu yaptı.
Zorbey bazen bizi zor bir durumda bırakabiliyor, dikkatli kullanmak lazım cidden. ;D
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

7hr33l3t73r

Kendime not duseyim. Paketleme dosyasini incelemek icin.
dc -e '[q]sa[ln0=aln256%Pln256/snlbx]sb207356256404211981204295703670388snlbxq'
https://www.getgnu.org/gnulinux/gnulinux-ipuclari/nasil-akillica-soru-sorulur.html

cokomoko

@8100d1r0n
Siz de deneyebilirsiniz, nasılsa /sbin altında ilgili dosyalar var  ;D

7hr33l3t73r

O hataya dusmussun burada da belirtmissiz ona ragmen bizde dusersek. Bilmiyorum artik ne denir..!
https://www.getgnu.org/gnulinux/gnulinux-ipuclari/nasil-akillica-soru-sorulur.html

cokomoko

Birebir deneme amaçlı yapılabilir zaten ben bir kere daha denemiştim hatanın nereden kaynaklandığından tam emin olmak için.
Siz deneyimlisiniz size birşey olmaz  ;D
/sbin e sembolik bağlantı yok mu /usr altında? Yani emin olmak için soruyorum, acaba fazladan komut dosyası barındırabilir mi /usr/sbin? Çünkü bazı linux dağıtımlarında dizin yapısı biraz farklı, allahtan Arch öyle değil  ;D

7hr33l3t73r

Sembolik baglanti oldugu icin fazladan bir yazilim barindiramaz. Sbin dizininde ne varsa, usr/sbin de de aynisi vardir. Kisaca ha sbin ha usr/sbin. Bir fark yok.
Buna nasil bir aciklik getirelim bilemedim tam ama.
Bazi dagitim ve yazilimlarin kullandigi dizin yapisi sorunu cozmek icin sembolik baglanti kullaniyor diyebiliriz sanirim kisaca.
Cok da aciklayici olmadi herhalde..!

cokomoko

Öyle olduğundan kesin emin olsam da sormadan edemedim, bazen başkasından duymak daha etkili oluyor, kendi bildiğinizi teyid etmek adına. Bu durumda Arch'ın bu dizin yapısına şükredelim, yoksa sistem tepe takla olabilirdi.

7hr33l3t73r

Ben paketleme dosyasın da düzenleme yaptım. Sbin yerine bin dizinine kopyalayinca sorun kalmadı. Usr/sbin de sembolik dizin.

cokomoko

7hr33l3t73r

cokomoko

--forcesiz olmuyor aynı uyarıyı veriyor yüklerken:
hata: işlem gerçekleştirilemedi (çakışan dosyalar)
fnfx: /usr/sbin dosya sisteminde mevcut
Hata oluştu, hiçbir paket güncellenmedi.

mhmtkrktr

:)

7hr33l3t73r

Sorun olmaması lazim. Eskini sil, yenisini derle kur.