[Çözüldü] Bir kaç güvenlik sorum olacak? :)

Başlatan tncrdmr, 06 Mayıs 2016 - 23:35:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tncrdmr

Arkadaşlar şimdi bu kurulumda şifreleme yapabiliyoruz ben oradan şifreleme yapıyorum ama otomatik olarak giriş yaptırıyorum bunun güvenliği nasıl olur yani şimdi iki defa şifre girmemek için böyle bir şey yapıyorum.

Diğer bir sorum da mesela iki oturum var bu iki oturum da şifreli ikisi de ch mod 777 vermediğim surece birbirlerin dosyalarını  göremiyor değil mi?

Aslında cevaplari az çok biliyorum ama emin olmalıyım biraz araştırma yaptım hatta canlı CD ile baglandim dosyaları gorebildim galiba Yazma okuma görme yetkisi verdiklerimdi onlar.

Teşekkürler şimdiden cevaplar için.

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ekremsenturk

Şifresiz olarak girilen hesab'ta, sistemi etkileyen işlemler için yine şifre istenecektir. Dosyaların görünmesin istiyorsan, kurulum esnasında hesabını korumalı olarak seçmelisin (orada tam nasıl tarif ediliyor? hatırlamıyrum) Bu durumda diğer kullanıcı hesabından aynı bilgisayra giriş yapan birisi senin dosyalarına erişemez. Ama aynı zamanda şifreni unutursan, kendi dosyalarını başka bir hesap üzerinden kurtarmada zorlanırsın.

Şimdiye kadar her hangi bir güvenlik sorunu yaşamamış birisi için, güvenlik bedir? neyin güvenliği? kime veya neye karşı güvenlik? anlayabilmek, bu konu hakkında bir fikir edinebilmek, biraz zor oluyor.

mhmtkrktr

chmod xxx ile dosyaların diğer tarafta görünmesini engelleyemezsin. Bu şekilde izinlerini değiştirebilirsin. Okuma iznine sahip her dosya diğer kullanıcı içinde okunabilir olacaktır. Diğer izinlerde yine aynı şekilde. :)

freeman

Alıntı yapılan: mhmtkrktrchmod xxx ile dosyaların diğer tarafta görünmesini engelleyemezsin. Bu şekilde izinlerini değiştirebilirsin. Okuma iznine sahip her dosya diğer kullanıcı içinde okunabilir olacaktır. Diğer izinlerde yine aynı şekilde.
r biti kapalı olduğunda okunamıyor diye biliyorum. ls ile listeleyebilir ama içeriğini göremez.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

tncrdmr

Tamam arkadaşlar anladım Teşekkürler.

mhmtkrktr

Alıntı Yapr biti kapalı olduğunda okunamıyor diye biliyorum. ls ile listeleyebilir ama içeriğini göremez.

r = read = okuma izni. Bunu kapatırsan kullanıcının kendisi de göremez. Kullanıcı dizininde göremeyeceğin dosya ne işe yarar? onu düşünmek gerekmez mi o zaman. :)

freeman

Alıntı yapılan: mhmtkrktrAlıntır biti kapalı olduğunda okunamıyor diye biliyorum. ls ile listeleyebilir ama içeriğini göremez.
r = read = okuma izni. Bunu kapatırsan kullanıcının kendisi de göremez. Kullanıcı dizininde göremeyeceğin dosya ne işe yarar? onu düşünmek gerekmez mi o zaman.
Genelde sistemde root yerkilerine sahip olan bir yönetici bulunur. Bu yönetici, dosyalara gerektiği şekilde okuma/yazma izni verir.
Atıyorum ikimiz aynı bilgisayarı kullanıyoruz ve sen kendi dosyalarını benim görmemi istemiyorsun. freeman kullanıcısına read iznini kapatıyorsun. Ben listelesem bile içeriğini göremiyorum. :D
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

tncrdmr

Valla arkadaşlar normal kullanıcı için ben böyle yaptım. Dosyalara girdim ve "Ev" sağ fare tıkladım ordan özelliklere geldim ordan "Erişim haklarından" Sahibi hariç diğerine "yok" seçtim ve başka bir oturumda erişmeye çalıştığımda yetki verilmedi.
Şimdi bu sayede ben dosyaların başkası tarafından görünmesini engellemiş oldum mu?

mhmtkrktr

heartsmagic

Bu konu yeni açılan konuyla biraz ilintili gibi, diğer mesele de buradan devam edilebilirmiş, neyse.

Kullanıcı ev dizinini veya istediği dosyaları senin yaptığın gibi diğerlerinin görmesine kapatmazsa kullanıcılar birbirinin dosyalarını görebilirler (ev dizinleri farklı şekilde ayarlanmadıysa).
root her şeyi her türlü görür.
Canlı CD ile makine açılırsa yine her şey görülür.

Diskte veya ev dizininde şifreleme varsa bu konuyu diğer başlıkta açıklamaya çalıştık. Bu makine seninse ev dizinini gizleme derdin olmamalı aslında, başkaları da oturum açıyorsa bilemiyorum tabi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tncrdmr

Demek ki doğru anlamışım teşekkürler  :)