[Çözüldü] Kopyalama Sorunu

Başlatan mcaliskan90, 23 Nisan 2016 - 20:13:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mcaliskan90

Merhaba Arkadaşlar,

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bir kaç gündür bir çok forumda gezdim ama bir türlü sorunumu çözemedim. Burada da baktım benzer konu olmadığı için konuyu açmakta uygun gördüm.
Gelelim sorunuma. Elimde bir ubuntu server 14.04 vardı içinde /home/yedek adındaki klasörün tamamını yeni kurduğum ubuntu server 14.04 e taşımam gerekti, fakat ne yaptıysam olmadı, mount ettim fakat kopyalam işlemini gerçekleştiremedim. Kafama takıldı bende flash diske kopyalama oluyor mu diye denemek istedim. Ubuntu 16.04 masaüstü sürümümde  /home/openscad diye bir klasörüm var terminalden onu flash diske kopyalamaya çalışıyorum o da olmuyor. Normal kopyalama yapabiliyorum, yani sağ tıklama ile ancak komut satırında olmuyor. Ekran çıktılarını alta paylaştım yardımcı olursanız sevinirim.

fdisk -l çıktısı bu

Device     Boot     Start       End   Sectors   Size Id Type
/dev/sda1            2048    206847    204800   100M  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2          206848 419846143 419639296 200,1G  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3  *    419846144 557057081 137210938  65,4G 83 Linux
/dev/sda4       557058048 976771071 419713024 200,1G  7 HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdb: 3,8 GiB, 4063232000 bytes, 7936000 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xfdc01076

Device     Boot Start     End Sectors  Size Id Type
/dev/sdb1  *       63 7935999 7935937  3,8G  c W95 FAT32 (LBA)

yapmak istediğim kopyalama ve çıkan hata

root@packardbell:/home/mustafa# cp /home/opescad /dev/sdb1
cp: cannot stat '/home/opescad': No such file or directory

Şimdiden teşekkür ederim.

ekremsenturk

Yedeklerini barındıran dosyanın sahipliliğini root olarak değiştir ve kopyalama işlemni de yine root yetkisi ile yap.

mcaliskan90

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 23 Nisan 2016 - 22:24:49
Yedeklerini barındıran dosyanın sahipliliğini root olarak değiştir ve kopyalama işlemni de yine root yetkisi ile yap.

Hocam zaten tüm işlemlerimi root olarak yapıyorum. Sahipliği değiştirirken böyle bir hata aldım.
root@packardbell:/# chmod 777 /dev/sdb1/yedek
chmod: cannot access '/dev/sdb1/yedek': Not a directory

ekremsenturk

/dev/sdb1 Fat32 dosya sistemine sahip. Unix yetkilendirmeleri Windows dosya sistemleri tarafından desteklenmez. Bir başka çözüm deneyeblirsin. Gparted  ile söz konusu flash belleğin "LBA" etiketini kaldırıp, tekrar dene.

heartsmagic

Olayın izinlerle veya sahiplikle alakası yok. İlgili dizin bulanamıyor burada.

ls -l /home

çıktısını görebilir miyiz? Ayrıca kopyalama hedefi olarak aygıtın kendisi değil, bağlandığı bölüm seçilir. Önce bir dizin ismine bakalım. Diğer sunucu internete açık mı ya da ağ üzerinden ulaşabilecek durumda mısın? scp gibi bir seçenekle de kopyalama yapılabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mcaliskan90

Alıntı yapılan: heartsmagic - 24 Nisan 2016 - 21:59:26
Olayın izinlerle veya sahiplikle alakası yok. İlgili dizin bulanamıyor burada.

ls -l /home

çıktısını görebilir miyiz? Ayrıca kopyalama hedefi olarak aygıtın kendisi değil, bağlandığı bölüm seçilir. Önce bir dizin ismine bakalım. Diğer sunucu internete açık mı ya da ağ üzerinden ulaşabilecek durumda mısın? scp gibi bir seçenekle de kopyalama yapılabilir.

Hocam üste dediğim hdd yanımda değil. Şuan flash içerisinde bulunan yedek adlı dosyayı, ubuntu desktop ta herhangi bir yere kopyalamaya çalışıyorum hata alıyorum.

İstediğiniz kodun çıktısı. Diğer çıktılar üste mevcut.
root@packardbell:/dev# ls -l /home
total 4
drwxr-xr-x 17 mustafa mustafa 4096 Nis 24  2016 mustafa

heartsmagic

/home altında opescad isimli bir dizin yok, bu dizin tam olarak nerede? Belleğin içindeki yedek dizininde mi? Biraz karıştı ortalık.

Şimdi:

1. Elinde bir adet Ubuntu sunucu var?
2. USB bellek var ve içinde yedek isimli dizin var?
3. Bu yedek dizinini masaüstüne mi almak istiyorsun? Dil İngilizce mi Türkçe mi sunucuda?

mcaliskan90

Alıntı yapılan: heartsmagic - 24 Nisan 2016 - 23:51:07
/home altında opescad isimli bir dizin yok, bu dizin tam olarak nerede? Belleğin içindeki yedek dizininde mi? Biraz karıştı ortalık.

Şimdi:

1. Elinde bir adet Ubuntu sunucu var?
2. USB bellek var ve içinde yedek isimli dizin var?
3. Bu yedek dizinini masaüstüne mi almak istiyorsun? Dil İngilizce mi Türkçe mi sunucuda?

Hocam ilgin için teşekkür ederim. Tekrar şöyle belirteyim. Ubuntu sunucu firmadaydı o sorunun sebebi disk bozulmuş. Şuan bahsettiğim mevzu ise; flash belleğimde yedek diye bir klasör var. Ben bu yedek isimli klasörü cp komutu ile home yada masaüstüne kopyalamak istiyorum.
fdisk -l çıktısı bu.

Device     Boot     Start       End   Sectors   Size Id Type
/dev/sda1            2048    206847    204800   100M  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2          206848 419846143 419639296 200,1G  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3  *    419846144 557057081 137210938  65,4G 83 Linux
/dev/sda4       557058048 976771071 419713024 200,1G  7 HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdb: 3,8 GiB, 4063232000 bytes, 7936000 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xfdc01076

Device     Boot Start     End Sectors  Size Id Type
/dev/sdb1  *       63 7935999 7935937  3,8G  c W95 FAT32 (LBA)

Burada zaten tüm disklerim görünüyor. /dev/sdb1 flash disk, /dev/sda2 ve /dev/sda4 bunlarda biri windowsun kurulu olduğu C sürücüsü, diğer Arsiv olarak tuttuğum D sürücüsü, ikisinin boyutu aynı olduğu için bilemiyorum  hangisi.

Bu da home dizini:

root@packardbell:/home/mustafa# ls
Belgeler          Genel         Masaüstü  openSCad  snap       Videolar
examples.desktop  İndirilenler  Müzik     Resimler  Şablonlar

ekremsenturk

sudo nautilus /home/kullanıcı_adı
Komutu ile root yetkisi ile dosya yöneticisini başlat ve o şekilde (kopyala, yapıştır) dene.

if

@mcaliskan90, niye root'u kullanıyorsunuz?

mcaliskan90

Alıntı yapılan: if - 25 Nisan 2016 - 22:02:50
@mcaliskan90, niye root'u kullanıyorsunuz?

Sürekli birşeyler deniyip uğraş içindeyim. Her defasında şifre girmememek için.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Nisan 2016 - 22:43:43

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 25 Nisan 2016 - 21:53:33
sudo nautilus (home/kullanıcı_adı
Komutu ile root yetkisi ile dosya yöneticisini başlat ve o şekilde (kopyala, yapıştır) dene.

Hocam tam olarak ne demek istediğinizi anladım. Kodu şablon şeklinde yazabilir misiniz?

ekremsenturk

Bir tuşlama hatası olmuş, düzelttim.
sudo natilus
veya
sudo nautilus /home/ekrem
gibi bir komut ile dosya yöneticisini root yetkisi ile başlatabilirsin. Ve işlemlerini görsel ortamda gerçekleştirebilirsin.

heartsmagic

Bu normal bir sürüm mü yoksa sunucu sürümü mü?
Normal bir sürümse lütfen root ile kullanma sistemi. Normal bir kullanıcı ile giriş yap, tak belleği, gör içini, neyi nereye kopyalamak istiyorsan kopyala.
Yok eğer bu da sunucu sürümü ise durumu belirt ona göre tarif edelim.

@ekremsenturk, sudo ve nautilus üzerinden tarif vereceksen lütfen şu şekilde ver:

sudo -H nautilus

Aksi takdirde kullanıcının sisteminde sorunlar yaşanabilir. .Xauthority dosyasının sahipliği değişir, giriş yapamaz örneğin. Fakat bu işleme de gerek yok, sistemde nautilus varsa sunucu sürümü değildir, bu durumda da root'a falan gerek olmaz.

ekremsenturk

@mcalıskan90 bir de Yedek isimli dosyanın sahipliliğine ve yetkilerine bakabilirmisin. Dosyayı sağ tıkla ve özelliklerine bir bak. Boşa kürek çekmeyelim. Önceki iletilerinden birinde sunucudaki disk'in bozuk olduğunu belirtmiştin. Bu durumun bir etkisi olmuş olabilirmi, fikri aklıma geldi.

mcaliskan90

Alıntı yapılan: heartsmagic - 26 Nisan 2016 - 00:02:57
Bu normal bir sürüm mü yoksa sunucu sürümü mü?
Normal bir sürümse lütfen root ile kullanma sistemi. Normal bir kullanıcı ile giriş yap, tak belleği, gör içini, neyi nereye kopyalamak istiyorsan kopyala.
Yok eğer bu da sunucu sürümü ise durumu belirt ona göre tarif edelim.

@ekremsenturk, sudo ve nautilus üzerinden tarif vereceksen lütfen şu şekilde ver:

sudo -H nautilus

Aksi takdirde kullanıcının sisteminde sorunlar yaşanabilir. .Xauthority dosyasının sahipliği değişir, giriş yapamaz örneğin. Fakat bu işleme de gerek yok, sistemde nautilus varsa sunucu sürümü değildir, bu durumda da root'a falan gerek olmaz.

Hocam yardıcı olduğunuz için teşekkür ederm. Sistem otomatik mount etmediği için sorun oluyormuş, mount ederek sorunu halletim. Evde desktop sürümü kullanıyorum, bu sürümde root kullanmanın ne gibi sakıncaları var bilgi verebilir misiniz?

heartsmagic

Ev dediğin bu makine mi? Benim kafam hâlâ karışık :)
Masaüstü sürümlerde kendiliğinden bağlanır bellekler, sunucuda ise haliyle bağlanmaz. "Söyle tarif ederiz" dediğim şey de elle bağlama yöntemiydi.

Bu bir sunucu mu? Önce bunun bir cevabını alalım. root olarak normal sistemler kullanılmaz. Sunucular için de önerilmez genelde. Ek kullanıcı açılıp, sudo yetkisi ile kullanmayı önerir çoğu yer. Bu hem güvenlik açısından daha doğru bir yaklaşımdır (root bağlantısı da kapatılır, saldırılar elenir biraz) hem de genel yönelim bu şekildedir. Fakat, gerekli önlemleri aldığını düşünüyorsan ve öyle rahat ettiğini hissediyorsan root ile sunucuda çalışmak tamamen sana bağlı.

Evde zaten root oturumu kapalıdır, sürekli root ile çalışılmaz. Normal kullanıcılar ile olan işleri de bozabilir, bu nedenle root ile çalışma dedik sana öncesinde.

mcaliskan90

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Nisan 2016 - 01:30:55
Ev dediğin bu makine mi? Benim kafam hâlâ karışık :)
Masaüstü sürümlerde kendiliğinden bağlanır bellekler, sunucuda ise haliyle bağlanmaz. "Söyle tarif ederiz" dediğim şey de elle bağlama yöntemiydi.

Bu bir sunucu mu? Önce bunun bir cevabını alalım. root olarak normal sistemler kullanılmaz. Sunucular için de önerilmez genelde. Ek kullanıcı açılıp, sudo yetkisi ile kullanmayı önerir çoğu yer. Bu hem güvenlik açısından daha doğru bir yaklaşımdır (root bağlantısı da kapatılır, saldırılar elenir biraz) hem de genel yönelim bu şekildedir. Fakat, gerekli önlemleri aldığını düşünüyorsan ve öyle rahat ettiğini hissediyorsan root ile sunucuda çalışmak tamamen sana bağlı.

Evde zaten root oturumu kapalıdır, sürekli root ile çalışılmaz. Normal kullanıcılar ile olan işleri de bozabilir, bu nedenle root ile çalışma dedik sana öncesinde.

Evet evde dediğim makina bu makina. Aslında konu biraz karıştı. Nedeni; aynı problemi iki farklı iki makina da yaşamam, ondan dolayı biraz durum karıştı. Şuan sorun çözülmüş oldu. Evdeki makina desktop ve ben ısrarla komut satırında kopyalama yapmya çalıştım, sanırım bazı ayarları kurcalama esnasında değiştirmişim, ondan dalayı kopyalama da problem yaşadım, tabi bu sorun çözüldü. Diğer sunucu ise iş yerindeydi. Onda daha önceki sunucuda olan dosyaları yeni kurduğum ubuntu server 16.04 taşımam gerekti, ama malesef yapamadım. Sunucu kısmı da olaya böyle dahil oldu. Şuan itibari ile evdeki pc de sorun yok. İş yerindeki de olmadı, galiba önceki disk dozulmuş. Raid yapılıydı ondan olabilir diye düşünüyorum. Normal ubuntu desktop a bağladım yedek olan diski disk partition aracı ile baktım disk bozulmuş görünüyordu.

heartsmagic

Anladım, bu durumda sorun söylediğin üzere senin açından çözüldüyse şöyle bir uygulamamız var: cozuldukonusu
Diskini de umarım kurtarırsın.