[Çözüldü] Disk Alanım Sürekli Azalıyor

Başlatan mehmetk1907, 13 Nisan 2016 - 22:43:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mehmetk1907

Lİnux Mint 17.3 kullanmaktayım. 2 gündür çok fazla bir şey yüklemememe rağmen disk alanımın hızla azalmakta olduğunu görüyorum. Bugün sabah 1 gb boş disk alanına sahipken şu an 160 mb boş disk alanım kalmış. Ben ilk kurulum yaparken toplam 20 gb bölüm ayırmış idim, 4 gb swap alanı olmak üzere. Aslında 16 gb alanın da nasıl bu kadar kısa bir sürede dolduğunu da anlamış değilim. Kullanıcı dosyalarımın ve klasörlerimi genelde ayrı disk bölümünde tuttuğum için çok fazla alan kaplayacak bir şey de yok. Bir de bugün bleachbit le temizlemeye çalışırken sürekli yarıda kalıyor ve o esnada da disk alanım azalıyor. Bleachbit kaldırdım tekrar kurdum yine aynı oldu. Ubuntu tweaks kurdum yine aynı. Ne yapmamı önerirsiniz? Ayırmış olduğum disk alanını da büyütmeyi düşünüyorum bununla ilgili forumda çeşitli öneriler gördüm, en pratik yolu hangisidir tekrar buradan da sormak istedim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

ekremsenturk

fsck ile diski denetle. En kolay, Canlı Cd ile bilgisayarı başlatıp, bu işi Gpated ile yapmak. Veya başlangıçta kurtarma seçenekleri ile giriş yapıp, oradan denetlemek te mümkün.

mehmetk1907

fsck ile uçbirimde şöyle bir çıktı veriyor bir yanlışlık var gibi sanki.

sudo fsck
[sudo] password for mehmet:
fsck from util-linux 2.20.1
e2fsck 1.42.9 (4-Feb-2014)
/dev/sda5 is mounted.
e2fsck: Devam edilemiyor. çıkılıyor.

Sorunum anlasildiysa sizden ricam hiç bilmeyen birine anlatir gibi anlatmaniz şimdiden tesekkürler ilgilenen arkadaşlara

ekremsenturk

Bir yanlışlık yok. Çalışan dosya sistemini denetleyemezsin. Yeniden başlatırken diski denetletmek en dorusu olur.

Şöyle bir dene.
sudo shutdown -r now e2fsheck -p /dev/sdb1

mehmetk1907

sudo shutdown -r now e2fsheck -p /dev/sdb1
shutdown: invalid option: -p
Try `shutdown --help' for more information.

Böyle bir şey çıktı.

grayloop

@mehmetk1907

Bleachbit ile temizleme yaparken "Disk alanını temizle" seçeneğiyle mi temizlik yaptınız? Böyleyse, Belachbit bir klasör açıp oraya binlerce çok küçük dosya yazmaya başladığından olabilir. Sisteminizdeki gizli klasörlere bakın, bir de "Disk kullanım çözümleyicisi" (Baobab) ile büyük boyuta sahip klasör ve dosyalarınızı öğrenebilirsiniz.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

betseg

Şu komutu kullanıp en büyük dizinleri ve dosyaları görebilirsiniz:sudo du -ahx / | sort -rh | head -20

mehmetk1907

Alıntı yapılan: grayloop - 14 Nisan 2016 - 18:39:52
@mehmetk1907

Bleachbit ile temizleme yaparken "Disk alanını temizle" seçeneğiyle mi temizlik yaptınız? Böyleyse, Belachbit bir klasör açıp oraya binlerce çok küçük dosya yazmaya başladığından olabilir. Sisteminizdeki gizli klasörlere bakın, bir de "Disk kullanım çözümleyicisi" (Baobab) ile büyük boyuta sahip klasör ve dosyalarınızı öğrenebilirsiniz.

Evet dediğiniz gibi yapmıştım. Son durum live usb ile sistemi açıp gparted üzerinden disk kontrolünü yaptım. Yalnız şöyle birşey sözkonusu gparted üzerinde kullanılabilir alan 900 küsür mb iken şu an 175 mb kullanılabilir alan görüyorum. Aynı şekilde ekran görüntüsünde de yine 900 küsür mb görebilirsiniz. Geri kalan alan nerededir. Bleachbit yukarıda da yazdığım gibi önizleme esnasında takılıp kalıyor.  Şimdi söylediğiniz yöntemle gereken kontrolü yapıp sonucu yazacağım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Nisan 2016 - 20:29:13

Alıntı yapılan: betseg - 14 Nisan 2016 - 19:50:41
Şu komutu kullanıp en büyük dizinleri ve dosyaları görebilirsiniz:sudo du -ahx / | sort -rh | head -20

Hocam verdiğiniz kodu yazınca şifre soruyor giriyorum ve alt satıra inip öylece kalıyor herhangi bir işlem yapmıyor. Aynı şekilde disk kullanım analizcisi de tarama yaparken öylece kaldı yalnız görebildiğim .locale klasörü 1,4 gb boyutunda normalmidir öyle olması, yoksa bana yeniden kurulum yolu mu görünüyor?

[eklenti yönetici tarafından silindi]

onparmakfklavye

uzun zaman önce benzer bişey yaşamıştım. Çağrı emerin cevabıyla sorunu bulabilmiştik
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37633.msg452039#msg452039

ekremsenturk

Çöp kutusunu boşalt. Bakalım ne kadar yer açılacak.

mehmetk1907

Alıntı yapılan: betseg - 14 Nisan 2016 - 19:50:41

biraz bekleyince oldu, epey uzun sürüyormuş çıktı vermesi.

mehmet@mehmet-Q330 ~ $ sudo du -ahx / | sort -rh | head -20
14G /
6,9G /home/mehmet
6,9G /home
4,6G /usr
2,6G /home/mehmet/Dropbox
2,4G /usr/lib
1,9G /usr/share
1,3G /home/mehmet/.thunderbird/mvv9hd9y.default
1,3G /home/mehmet/.thunderbird
1,3G /home/mehmet/.local/share/Steam
1,3G /home/mehmet/.local/share
1,3G /home/mehmet/.local
1,2G /home/mehmet/.thunderbird/mvv9hd9y.default/ImapMail
1,2G /home/mehmet/Dropbox/Türkçe  Kitaplar
910M /usr/lib/i386-linux-gnu
883M /home/mehmet/Dropbox/Camera Uploads
811M /home/mehmet/.local/share/Steam/ubuntu12_32
722M /root
625M /var
534M /home/mehmet/.thunderbird/mvv9hd9y.default/ImapMail/imap.gmail.com

Burada silmem gereken gereksiz görünen bir şey var mı anlamadığım için soruyorum klasör isimlerinden, steam falan dediği şey bildiğimiz steam mi ben kullanmıyorum onu burada ne işi olabilir?

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 14 Nisan 2016 - 21:30:08
Çöp kutusunu boşalt. Bakalım ne kadar yer açılacak.

çöp kutusu boş hocam silerken kalıcı siliyorum zaten.

grayloop

Steam kullanmıyorsanız kaldırın.

sudo apt-get autoremove

sudo apt-get autoclean

varsa kalıntılar da gitsin.
                                 H. Yavuz

mehmetk1907

@grayloop işte sorunum o steam kullanmıyorum ama kaldıramıyorum da çünkü yok  :) yüklü değil zaten. Burada ne arıyor anlamadım. Belki 1-2 meraktan sitesine girmişimdir ama yüklemedim. Bir de bu locale, lib, share vs gibi klasörleri bilmiyorum acaba onlardan silmem gereken birşeyler olabilir mi ?

grayloop

Onlara dokunmayın, sistemin kullandığı ayarlar vs. orada depolanır. Crl+H ile gizli klasör görünümünü açarak Steam klasörüne ulaşıp silebilirsiniz. Daha önceki iletimdeki komutları da uyguladınız mı?

H. Yavuz

mehmetk1907

@grayloop tamamdır hocam 1,3 gb daha alan kazandım şimdilik işimi görür ama kullandıkça böyle steam benzeri anlamsız dosyalar oluşacakmı ya da bunların kaynağı nedir? Verdiğiniz komutları da uyguladım herhangi bir kalıntı bulamadı. Teşekkür ederim ilgilenen arkadaşlara tekrar.

grayloop

Steam kullanıcı izni olmadan yüklenmez, siz olmasanız da bir başkası yüklemiştir. Linux'da o şekilde anlamsız dosya oluşmaz, artık kullanılmayan dosya kalıntıları olabilir onlar da temizlenir. Diisk kullanım çözümleyicisini açıp Home kısmına tıklayın, analiz zaman alacağından biraz beklersiniz. Oraya da bakın, isteğiniz dışında başka klasör veya dosyalar yüklenmiş olabilir.
                                 H. Yavuz

seron

mehmet hala buradaysan,

Benzer bir durum (hatırlamıyorum), bir hata sonucu benim de başıma gelmişti. Masaüstündeki "trash" boştu fakat, sistem sürekli diskte yereli yer kalmadı şeklinde uyarıp duruyordu.
Sorunun nedenini araştırırken, sistem dosyaları içerisinde bulunan "trash" isimli bir klasörün 20GB'dan fazla çöp veri içerdiğini görüp temizledikten sonra sorunum çözüldü.

(Bleachbit yazılımına hiç güvenme bi'defa, üzerine yazdığı falan yok. Güvenli silme yazılımı lazımsa yardımcı oluruz.)

Bir de mesela thunderbird'ü kaldırabilirsin. ofis yazılımı kullanmıyorsan onu da kaldır. Aynı şekilde kullanmadığın bir kaç yazılım varsa bunları kaldırıp, yukarıdaki "autoremove - autoclean" komutlarıyla atıkları yok et. En azından 300-500MB kazanırsın diye tahmin ediyorum. yukarıda dediğim trash olayını da kontrol et. Böyle gereksiz gördüğün yazılımları kaldır.

Bu başlıktan hareketle sistem bölümünü biraz daha büyük tutmamız gerekebileceğini de not düşmüş olalım biz de. 40GB sistem kurulumu için gayet yeterlidir.

mehmetk1907

Arkadaşlar çok teşekkürler yardımlarınız için steam olayına hiç anlam veremedim , başkası da yükleyemez çünkü benden başka kullananda yok ama neyseki bulduk da kaldırdık.
@seron arkadaşıma da katılıyorum yükleme yaparken 20 gb yeterli gelmiyor en az 40 olacak bir dahaki yüklememde, zaten işim gereği ofis programı harici bir şey kullanmıyorum, thunderbird de şimdilik kullanıyorum çok sıkışırsam silerim, gmail web üzerinden idare ederiz artık. Thrash klasörünüde bulamadım henüz yarın bir daha detaylı arayacağım ama kafama takıldı o da gece gece.

edit: bu arada dropbox un selective sync özelliği de canmış onu da öğrenmiş oldum ve boş alanım 3,3 gb a çıktı, kullanıcı dosyalarımı da diğer disk bölümünden kullanıyorum 3,3 gb bir süre götürür beni.

ata1

herhangi temizlık programı kullanıp işlemi başlatıp yarıda kestiğinizde bunu yapar. konuyla alakası olabilir mi acaba Bleachbit ve Sweeper gibi bir program kullandınız mı ?

mehmetk1907

Evet bleachbit temizleme esnasinda döndü ya da ben sabredemedim yarida kestim,  zaten ondan sonra anlamsiz bir şekilde alan düşmeye basladi.

grayloop

Ctrl+H ile gizli dosya göstermeyi etkinleştirdikten sonra bu programların kalıntıları olan klasörleri bulup silin (tarihe göre sıralama yaptırdığınızda yeni oluşturulanlara göre bakın), bende de benzer bir durum olmuştu (ah sabırsızlık) bu şekilde çözmüştüm. Sistem gözlemcinizden bu programların hala çalılıp çalışmadığını kontrol edin. Silinemeyen artık klasör olursa sudo -H nautilus komutuyla (Ubuntu'da dosya yöneticisi Nautilus olduğu için böyle yazdım, Mint'de kullanılan dosya yöneticisini yazarak) kalıntı klasörleri -ama kalıntı klasör olduğundan emin olduktan sonra- silebilirsiniz.
                                 H. Yavuz

mehmetk1907

@grayloop hocam dediğin yöntemle klasörleri inceledim yalnız gözüme çarpan çok büyük klasörler olmadı. Bende bugün tekrardan bleacbit çalıştırdım yalnız şöyle oldu; yarım saat kadar önizlemesi, yarım saat kadar da temizlemesi sürdü. 933 mb kadar daha yer boşalttı. şimdilik sorun görünmüyor gibi. İlerleyen bir kaç günde izleyip görmek istiyorum. Tekrar teşekkürler. Konuyu şimdilik etiketliyorum.

ata1

yeniden çalıştırıp işlemi bitmesini sağlarsanız sorun kalmayacaktır. Bir daha bu tür programları yarıda kesmemenizi öneririm  :o

neynefes

Başlığı kapatıyorum. Bir şeyler eklemek isterseniz tekrar açarız.