HDD'ye format attıktan sonra SSD'nin boot olmaması

Başlatan herbisey, 17 Nisan 2016 - 00:04:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

herbisey

Merhabalar,

Windows yüklü olarak, ve orijinalinde HDD ile birlikte 32 GB SSD ile gelmiş bir Casper Ultrabook'um var (CN TUB3317C). Yaklaşık 2 yıldır HDD'de Windows 8 ile ubuntu yanyana, SSD'de ise ubuntu 14.04 kurulu idi. Ufak sorunlar yaşasam da SSD'yi verimli bir şekilde kullanmaktaydım.

Yaşadığım sorunlardan birisi onlarca yöntem denememe rağmen Secure Boot'u disable edememekti. Her seferinde kendiliğinden tekrar açılıyordu bu da boot sırasında hata almama sebep oluyordu. Bugün bir çılgınlık yapıp zaten kullanmadığım Windows'u silmeye karar verdim. Bununla birlikte HDD'de bulunan ubuntuyu da silerek HDD'yi baştan formatladım. (Tüm bu işlemleri SSD üzerindeki Ubuntu ile yaptım.)

Her şey tam istediğim gibi olmuştu. Bir restart atıp başlangıçtaki boot menüsü gitmiş mi acaba diye bakmak istedim. Ancak bir türlü SSD'ye boot olmadı. Boot menu'de HDD, SSD, ubuntu ve hala windows boot manager görünüyor ancak hiçbirisine boot olmuyor. Setup'a girdiğimde hala Secure Boot seçeneği görünüyor. Disable ettim ancak bir şey değiştirmedi.

Forumlarda HDD'ye tekrar bir işletim sistemi kurup boot repair tarzı şeyler yapın diye yazmışlar. Denemek için USB'den bir ubuntu kurmak istedim ancak onda da boot error diye bir hata aldım. ( USB'den kurulumu daha önceden 4-5 defa yapmıştım, şu adımları izledim yine https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromUSBStickQuick)

Şu an bilgisayar hiçbir türlü açılmıyor ve boot menüde kalıyor. Önerebileceğiniz bir şeyler var mı acaba?

grayloop

hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

herbisey

#2
Hızlı yanıtınız için teşekkür ederim. Yaklaşık 3-4 saattir uğraşıyorum. İnternetten bir sonuç bulup sizi uğraştırmamak için ancak yine bir yerde takıldım.

USB'den Boot Repair'ı çalıştırdım (lubuntu diye bir sistemde açıldı) Boot Repair yapmaya çalıştığımda aşağıdaki yanıtı aldım.

"GPT detected. Please create a BIOS-Boot partition (<1MB, unformatted filesystem, bios_grub flag). This can be performed via tools such as Gparted. Then try again."

Denildiği gibi Gparted kullanarak 100 MiB boyutunda bir yer açtım diskte. unformatted ve bios_grub flag de ekledim. Hatayı vermeye devam ediyor.

Gparted ekran görüntüsünü alamadım ancak şu şekilde görünüyor yaklaşık olarak:

Partition        File System         Mount Point                Size             Used          Unused                  Flags
/dev/sda1     !(locked) fat32       /mnt/boot-sav/sda1     100.00 MiB    -                   -                      bios_grub
unallocated   unallocated                                             465 GiB        -                  -                         

Daha önce unallocated kısmı ext4 yapıp denemiştim. locked işaretini kaldırdım (unmount ettim) öyle denedim yine bir şey değişmedi.

Bu arada ünlem işaretinin anlamı için information kısmında şu yazıyor:

"The following list of software packages is required for fat32 file system support: dosfstools, mtools."

Sistemi kontrol ettim bu paketler yüklü. Hatta "sudo apt-get install" ile tekrar yüklemeyi denedim zaten yüklü diyor. Bunu da birkaç şey deneyerek çözmeye çalıştım ancak maalesef sonuç alamadım.

heartsmagic

Bu HDD ile SSD ayrı diskler olarak mı görünmekte? Makinede UEFI vardı sanırım?

Bu hata için alınan önerilerde oluşturulacak bölüm için dosya sistemi seçilmemesini ve biçimlendirilmeden bırakılıp, sadece ilgili bayrağın işaretlenmesi söylenmiş.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

herbisey

#4
Alıntı YapDenildiği gibi Gparted kullanarak 100 MiB boyutunda bir yer açtım diskte. unformatted ve bios_grub flag de ekledim. Hatayı vermeye devam ediyor.

Bahsettiğim gibi o şekilde yapmıştım zaten. Yine iş görmedi :(

Makine Windows 8 yüklü geldiği için UEFI mevcut sanıyorum. Windows 8'i silmeme rağmen secure boot duruyor.

HDD /dev/sda, SSD dev/sdb olarak görünüyor.

Bu arada live usb ile yaptığım boot-info şu sonucu veriyor: http://paste.ubuntu.com/15996676/

heartsmagic

Acaba bölümü diskin başında mı istiyor? Hani biraz uzak olduğum bir konu olduğu için net bir şey söyleyemiyorum. Diyeceğim ki yeniden kurulum yap, tüm bölümleri sil güzelce ve sonra da diski MBR'ye çevir, tercih eder misin bilemiyorum. İleride Windows düşünürsen haliyle UEFI ihtiyacın olabilir. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

herbisey

UEFI ile MBR arasındaki farkı bilmiyorum ancak dün 7-8 saat uğraştıktan sonra dediğinizi yaptım. SSD'deki ubuntuyu da silip tekrardan kurdum. "Something else" seçeneği yerine artık windowsun yanına kurmadığım için standart kurulumu seçtim. Sonrasında yine aynı sorun çıktı. Restart'tan sonra boot etmedi. Tekrar live boot-repair yaptım (bu sefer yapabildim) ve sorun çözüldü gibi. Boot repair bir program yükletti onun üzerinden bir şeyler yaptı ancak detaylarını tam hatırlamıyorum.

Sonuç olarak sorun çözüldü. Teşekkür ederim değerli zamanınız için. İyi günler. :)

grayloop

@herbisey
O detaylarını tam hatırlamadığınız kısım aslında benzer sorun yaşayan kullanıcılar için de bir çözüm olabilirdi. :) Hatırlayabilirseniz buraya aktarın ki başkaları da faydalansın.

Ek olarak, "Başka bir şey" seçeneğinden kurulum yapacak olanlar için; Ubuntu'yu doğrudan kurmak yerine dikkatli bir şekilde bölümleri kullanıcının ayarlaması daha sağlıklıdır. Sizin durumunuzdaki gibi, iki sabit diski olan bir kullanıcı birinci diske sistem kurulumu yapıp ikinci diski de Home için ayırırsa daha sonraki kurulum ya da yükseltmelerde çok rahat eder. Tek diski olan kullanıcılar ise diskin kök dizini için (sistem) kendilerince yeterli bir miktar ayırıp (20 Gb da olabilir 40 Gb da...) takas alanı için de yer ayırdıktan sonra Home kısmın için ayrı bir bölüm oluşturabilir.

Bir de şöyle bir uygulamamız var: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31789.0
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz