Ubuntu 8.04 hardy heronda konsoldan c programlama sorunu

Başlatan bkal26, 18 Haziran 2008 - 11:19:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bkal26

arkadaşlar ubuntu da konsoldan c kodlarını yazarak program yazabilirmiyiz.yoksa illede bir tane program yüklemek zorundamıyız.acaba?
konsoldan yazabiliyorsak hangi kodları yazmalıyız öncelikle.ben bilgisayarıma c compiler'larını indirdim ama bişey yapamıyorum.lütfen yardımcı olun...

MoMeNTuM

konsoldan da yazabilirsin.derleyicide yukleyebilirsin.
bana tavsiye edilen geany yi bende sana tavsiye ederim.icinde ne ararsan var.bunu da synaptic paket yoneticisinden yukleyebilirsin...
alt baslıklara bakarsan daha fazla bilgi sahibi olabilirsin...

heartsmagic

Derleyici indirmene gerek yok, kurman lazım onu da depodan yaparsın:
sudo aptitude install build-essential
derleyiciyle beraber bir iki başka lazım olan paketi de kuracaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

matafleur

Tam olarak anlamadım ama iki şey kafamda oluştu.

Eğer bir c dosyası derlemek istiyorsan en temizi nano veya görsel bir metin editörüyle bir c dosyası oluşturup gcc veya g++ ile onu derlemen.

eğer c sözdizimini konsoldan çalıştırmak istiyorsan cshell i kullanabilirsn.csh ile cshell e düşebiliyorsun

j1647

arkdaslar peki konsoldan caliştırabilmek için tam olarak neler yapmamız gerekiyor. yeni bi uucntu kullanıcıısıyım yardımcı olursanız sevinirim.
saygılar...

ufuk_k

gcc program.c program.c diye kaydettiğin C programını derler. Tam olarak neyi soruyorsun anlamadım ama.

j1647

terminali acıp orda c yazmayı sormustum yani. tam olarak neler yapmamız gerekir die. aslında bi link falan verebilirsen ordan bakabilirim. :$ sagol.

heartsmagic

Bağlantıya pek gerek yok.

1. build-essential paketini kur. Nasıl yapacağın sana bağlı ister Synaptic ile kur istersen terminalden.
2. Kullanabileceğin bir düzenleyici seç, forumda birkaç başlıkta tavsiye edilenler var. İstersen Gedit bile kullanabilirsin. Kodunu yaz.
3. İstersen bir derleyici seç, yine forumda bahsi geçiyor. Ancak terminalden @ufuk_k'nın anlattığı şekilde yapabilirsin.

benimadimneydi

merhabalar,
arkadaş herhalde terminali açıp kodları oraya yazdığımızda direk ordan kodların işlemesinden bahsediyor herhalde.yani printf("merhaba"); yadığımızda konsola direk ekranda yazılmasından.ama böyle bir şeyin olmadığını biliyorum.

kısaca daha öncede arkadaşların anlattığı gibi kod yazmak için:
-bir düzenleyici ile boş bir dosya oluşturulur "deneme.c" ve kodlar içine yazılır.bu düzenleyici nano,vim,emacs,gedit... ne olursa
-bir derleyiciyle kodlar çalıştırılır hale getirilir. buda gcc.
bu işlem için de en basit "gcc deneme.c" komutu verilir.
-ve çalıştırılabilir bir çıktı oluşturur gcc. buda yukardaki komutun çıktı dosyası "a.out" dır.
-konsoldan bu dosya çağrılır "./a.out" ve yazdığımız programımız işler.ve bize çıktılarını veya ne yapacaksa onları yapar.

umarım faydalı olabilmişimdir.iyi akşamlar.

raixu

sorunu bende tam olark anlamis degilim fakat yardimim dokunsun diye anladigim kadarini cevapliyim
eger hic bir grafiksel arabirim kullanmadan X ortaminin bulunmadigi sadece  siyah zeminli ve gri yazilarla bir terminal ekranin icinde programlama yapmak istiyorum diyorsan ctrl + ALT + F1 ile ucbirimi degistir login yap ardindan nano yazarak editoru calistir kodlarini yaz ctrl + X diyip cik cc program_adi.c ve ardindan ./a.out [bilgin vardir] diyip programi terminalde calistir
eger hep bu sekilde programlama yapacaksan editorunu nano yerine vi yapmalisin verimliliginin artmasi icin

Clayman

Alıntı yapılan: bkal26 - 18 Haziran 2008 - 11:19:28
arkadaşlar ubuntu da konsoldan c kodlarını yazarak program yazabilirmiyiz.yoksa illede bir tane program yüklemek zorundamıyız.acaba?
konsoldan yazabiliyorsak hangi kodları yazmalıyız öncelikle.ben bilgisayarıma c compiler'larını indirdim ama bişey yapamıyorum.lütfen yardımcı olun...

Merhaba,

C/C++ dili konusundaki bilgilerinizi belirtebilirseniz sanırım daha kolay yardım bulabilirsiniz. benimadimneydi'nin güzel bir biçimde açıkladığı gibi konsoldan daha önceden yazıp kaydettiğiniz kodu derlemelisiniz. Eğer İngilizceniz varsa http://www.cprogramming.com/begin.html adresinden okumaya başlayarak C/C++, kullanımı ve standartları ayrıca derleyici ve çalışma mantığı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Şimdiden kolay gelsin.

caglar.dursun

Eğer sorduğun eğer gui ile hiç uğraşmadan kod derlemekse.Şu adımları izlersen sorunsuz derlersin.

1 ) touch dosya_adi.c komutuyla önce dosyanı oluştur.

2 ) nano dosya_adi.c ile yada midnight commander yada vim ile dosyayı açıp yazacağın kodları yaz.

3 ) konsola geri dönüp gcc dosya_adi.c -o(executable_dosyanın_cikti_adi) I-(Include edeceğil kütüphanelerin pathi) L-(Bağlıyacağın librarylerin pathi)

ile hiç gui den tırmalamadan kodlarını derleyebilirsin.(Hatta SSH den bile :)).Daha sonra çıktı dosyasına çalıştırma hakkı vermek için chmod +x cikti_dosyasi demeyi unutma yoksa yemez :)

heartsmagic

Alıntı yapılan: caglar.dursun - 27 Kasım 2008 - 03:22:01
Daha sonra çıktı dosyasına çalıştırma hakkı vermek için chmod +x cikti_dosyasi demeyi unutma yoksa yemez :)

Bende derledikten sonra çalıştırılabilir oluyor :)

matafleur

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Kasım 2008 - 00:42:34
Alıntı yapılan: caglar.dursun - 27 Kasım 2008 - 03:22:01
Daha sonra çıktı dosyasına çalıştırma hakkı vermek için chmod +x cikti_dosyasi demeyi unutma yoksa yemez :)

Bende derledikten sonra çalıştırılabilir oluyor :)

Zaten binary dosya fırlatıyor.Mantıken executable olması lazım ve öyle de oluyor.Arkadaşın gcc sinde bir sorun var muhtemelen. (: