SSD Üzerine Win&Ubuntu

Başlatan freeman, 01 Nisan 2016 - 11:08:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

freeman

Merhabalar,

Dizüstü için SSD aldım. HDD yi tamamen çıkartıp SSD takıp kullanacağım. Yalnız bazı yerlerde gördüğüm bir iki konuyu sormak istiyorum;
Anakartımda SATA-3 bağlantısı var.

SSD 'yi nasıl kullanmam gerekiyor? Şu açıdan soruyorum klasik disklerde yaptığım gibi SSD 'yi önce Windows 'ta C, D diye ayırıp, sonra GParted ile D 'den Ubuntu için yer ayırmam doğru mu?

Bir de SSD ler için swap alanı ayırın deniyor ama SSD 240 gb zaten, 8 gb boş yere harcamak istemiyorum.

Sizin de aklınıza gelen başka tavsiye varsa verirseniz memnun olurum.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

freeman

Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

earas

Daha önce açılmış şu konuya da bir göz atabilirsin,

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=50356.msg576509#msg576509

SSD üzerinde Windows ve Ubuntu'yu aynı anda kullanabilirsin. SSD'yi partition olarak bölmenin zararlı olduğundan bahsetmiş biri ama 1 TB onlarca SSD var GPT olarak ve 4-5 parçaya bölüyoruz bir zararını görmedik.
SATA-3 olması da güzel SATA-2nin hız sınırlarına takılmayacaksın ve SSDyi tam olarak verimli kullanmış olacaksın.
HDD ile bu işlemi nasıl yapıyorsan SSD ile de aynı, bir ayrım yok diye biliyorum. Yani önce Windows'u kuruyorsun sonra Ubuntu'yu da yanına kuruyorsun ve Grubtan seçim yapıyorsun açılışta.

Şu wikiden yararlanabilirsin bu işlem için:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Windows%27un_yan%C4%B1na_Ubuntu_kurmak

UEFI destekliyorsa donanımın şu wikiye de bakabilirsin:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu

Swap alanı için 2 veya 4 GB de yeterliydi en son ama değişti mi bilmiyorum. Bu alanı daha büyük yapmanın anlamı yok zaten performansı değiştirmeyecek. RAM yetersiz kaldığında kullanıyor sadece...

freeman

Peki SSD yi ilk taktığımda Gparted ile Ubuntu ve Windows için gerektiği kadar yer ayırmalı mıyım?
Daha sonra önce Windows sonra Ubuntu 'yu ayırdığım yerelere kurayım. Klasik HDD ler ile yaptığım gibi.

Ubuntu 'da home alanı ayırmak istiyorum. Sakıncası olur mu?

earas

Öyle de olur da önceden yer ayırmana gerek var mı? SSD şuan zaten boş? Tak SSD'yi tak Windows yükleme diskini ve ayırmak istediğin alana misal 50 GB alana Windows kur kalan kısmı biçimlendirme bile. Sonra tak Ubuntu diskini geri kalan alana da istediğin şekilde bölümlendirme yaparak Ubuntu kur.

freeman

Alıntı yapılan: earasÖyle de olur da önceden yer ayırmana gerek var mı? SSD şuan zaten boş? Tak HDD'yi tak Windows yükleme diskini ve ayırmak istediğin alana misal 50 GB alana Windows kur kalan kısmı biçimlendirme bile. Sonra tak Ubuntu diskini geri kalan alana da istediğin şekilde bölümlendirme yaparak Ubuntu kur.
Evet mantıklı. :) :)

Ubuntu ve daha genelinde Linux dağıtımlarının SSD nin ömrünü azalttığı yönünde bir iki yorum okudum. Pek mantıklı gelmedi ama yine bir sorayım.

Son olarak trim vb. olaylar kolayca yapılabiliyor mu?

grayloop

Forumda trim yapılabildiği ile ilgili yorumlar okumuştum.

Diğer taraftan, 8 GB takas alanı zaten fazla, RAM yeterliyse 2 GB takas alanı da yeterli olacaktır. HOME kısmını ise ayrı bir disk bölümü olarak ayırmak ise kullanışlı olur; sürüm yükseltme vs. için ayarlarınız ve dosyalarınız düzgün bir şekilde saklanmış olur.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

heartsmagic

Alıntı yapılan: freemanUbuntu ve daha genelinde Linux dağıtımlarının SSD nin ömrünü azalttığı yönünde bir iki yorum okudum. Pek mantıklı gelmedi ama yine bir sorayım.

Bir rivayete göre Linux ekrandaki benekleri de yiyormuş :)

SSD diskler ilgilendiğim bir alan değil ama cidden neymiş arkasındaki sebep diye sorasım geliyor. Ancak biliyorum ki bu yöndeki hiçbir yorum doğru dürüst kaynak gösteremeyecektir.
"SSD disk kullanıyordum bozuldu, Linux yiyor kendisini!!!" tarzındaki yaklaşımlarsa haliyle kişisel olacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

freeman

Alıntı yapılan: heartsmagicAlıntı yapılan: freemanUbuntu ve daha genelinde Linux dağıtımlarının SSD nin ömrünü azalttığı yönünde bir iki yorum okudum. Pek mantıklı gelmedi ama yine bir sorayım.
Bir rivayete göre Linux ekrandaki benekleri de yiyormuş

SSD diskler ilgilendiğim bir alan değil ama cidden neymiş arkasındaki sebep diye sorasım geliyor. Ancak biliyorum ki bu yöndeki hiçbir yorum doğru dürüst kaynak gösteremeyecektir.
"SSD disk kullanıyordum bozuldu, Linux yiyor kendisini!!!" tarzındaki yaklaşımlarsa haliyle kişisel olacaktır.
İddia sahibi ben değilim. :):)

Şimdi sadece trim özelliğini mi açmam gerekiyor? Başka yapmam gereken bir şey var mı?

7hr33l3t73r

Bazi SSD'ler kendi trim uygulamakta. Herhangi birsey yapmaniza gerek yok. Bu konu da arch wiki aciklayicidir. Tabi ubuntu wiki'ye hic bakmafin ama oradi da aciklayicidir.
dc -e '[q]sa[ln0=aln256%Pln256/snlbx]sb207356256404211981204295703670388snlbxq'
https://www.getgnu.org/gnulinux/gnulinux-ipuclari/nasil-akillica-soru-sorulur.html

meda

Her elektronik aygıt kullanıldıkça ömründen yer aynı bizim gibi :) SSD parçalara ayrıldıkça performansı düşer. Bi anlamda bizi de parçalara bölseler muhakkak yaşamımız daha da zorlaşır.
Ayrıca Linux dosya sistemleri Windows gibi değil ki Ext4, Btrfs ... gelişime, değişime çabucak ayak uydurur onun içindir ki süper bilgisayarlarda Linux kullanır. Hani dedim ya bölüm sayısı artışı SSD performansı düşürür bilindiği üzere UEFI gibi son teknoloji geliştirildi Windows 10 GPT bölümlendirmesiyle UEFI kurulum yapacaksan ayrı ayrı 3 bölüm oluşturur bir de Windows'un kendisi 4 bölüm yukarıda  parça sayısı artışı zararlı diye :) Bugün 4 GB RAM bile Windows 10 için yeterli gelmiyor azı arkadaşlar itiraz edebilir sistemi 5-6 defa uykudan uyandırdıktan sonraki ya da 10  saatlik kullanımlar sonrası takılma ve yavaşlamasını saymıyorum. Daha çok şey anlatırım ama Windows düşmanı ilan ederler. OSX'e bile kendi SSD'lerinin dışında bir SSD kulanımında Trim desteği 5 ay önceki güncellemeyle geldi. :) Galiba kullanıcıları biraz baskı yaptı 3 parti araçlarla Trim aktif ediyoruz diye. Kendi SSD'leri bi 850 Evo olamıyor kendileride biliyor ama para işte. RAM olayı ise OSX'de bile var. Şu an bilgisayarı USB'ye Elementary OS kurdum yaklaşık 1 haftadır öyle kullanıyorm.  ;D
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

earas

Alıntı YapSSD parçalara ayrıldıkça performansı düşer. Bi anlamda bizi de parçalara bölseler muhakkak yaşamımız daha da zorlaşır.

Bu bilginin doğru olduğunu düşünmüyorum. SSD'nin depolama alanının bölünmesinin, SSD hızını etkileyecek faktörler yaratmasının bir nedeni var mı? Hatta bir HDD üzerinden konuşacaksak bile bu sonuca tamamen mekanik olmasından ve okuma yazma kafasının yapacağı tam dönüşlerin oluşturacağı zaman kaybından varabiliriz. Ancak SSD için bunu neye dayanarak diyoruz?
Bir SSD'yi hızlı yapan, değerlerine baktığında kullanım amacına göre performansını belirleyen açık ara farkla en etkili şeyler nedir? IOPS, acces time, sequential ve random erişim. Peki diski böldüğümüzde bunlardan birini etkiliyor mu? Hayır. O halde neye dayanarak performansını düşürüyor?

meda

Keşke dediğiniz gibi olsa ama milisaniyelik farklar oluyor. Bu milisaniyelik farklar donanım kullanıldıkça daha da artar. Teori her zaman gerçek hayatta yaşananla uyuşmuyor.  :) Yani biraz da hayaller ve hayatlar meselesi gibi. 4.5G konusunda operatörler internet bağlantı hızı olarak uçar kaçar ama gerçek hayatta öyle olmuyor. SSD depolama alanını tam kullanmaya yakın deneyin boş sayılabilecek durumdayken ki performans elde edilmiyor.
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

freeman

@meda
Yazdıklarını ben okuyamıyorum. Cümle düşmeleri çok var ve ne kast ettiğinden tam emin olamıyorum.

Neyse SSD geldi, şimdilik Windows üzerinde kullanıyorum. HDD 'den SDD 'ye geçtiğim için attan inip F-16 'ya bindim zaten. Bundan sonra milisaniyelik, 5-10 MB lık farkların bir önemi yok. :)

Ubuntu 16.04 tam olarak ne zaman çıkacak? Onu bekliyorum.

Son olarak bir sorumu tekrar sorayım;
Ubuntu 'da yapmam gereken tek şey TRIM özelliğinin açık olup olmadığına bakmak ve kapalıysa açmak mı? SSD nin ömrü için yapmam gereken başka bir şey var mı?

meda

Düşük cümle sebebi cep telefonundan cevaplamaya çalıştığımdan; önceki iletimi düzenledim. :)  Yanlış hatırlamıyorsan Ubuntu, İntel ve Samsung markaların SSD'sine otomatik trim desteği sağlıyordu. Yöntemler için: http://www.getgnu.org/gnulinux/gnulinux-ipuclari/ssd-solid-state-drive-uzerinde-trimi-etkinlestirmek.html

heartsmagic

@freeman, iddia senin demedim zaten :) Diyenlerin kaynağı ne, sor gösteremezler doğru dürüst bir yer dedim. Hani iddia sahibi kimse verdiği bağlantıları paylaşabilirsin burada. Bakar ve değerlendirmeye çalışırız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

freeman

Alıntı yapılan: heartsmagic@freeman, iddia senin demedim zaten Diyenlerin kaynağı ne, sor gösteremezler doğru dürüst bir yer dedim. Hani iddia sahibi kimse verdiği bağlantıları paylaşabilirsin burada. Bakar ve değerlendirmeye çalışırız.
Boşver hiç gerek kalmadı. :) Ubuntu 16.04 daily build kurdum kullanıyorum. Diskin durumunu sık sık kontrol ediyorum. Bakalım ne olacak. :D