Arch Kurulum bir kaç soru

Başlatan mevsimsizay, 06 Mart 2016 - 20:53:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mevsimsizay

Archlinux kurarken karşılaştığım ve/veya yapamadığım bir kaç şey var. Bu konularda fikrinizi almak istiyorum.

1. Kurulum esnasında wifi-menu ile internete bağlanabiliyorum. Fakat kurulumdan sonra bağlantım gitmişti. mnt bağlama işleminden sonra ayarları kopyalamama rağmen. Masaüstü olarak minimal Gnome-Shell düşünüyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

2. Disk bölümlemesi olarak aşağıdaki gibi bir yapılandırma izlemeyi düşünüyorum. Fakat Özellikle LVM kullanarak nasıl yapabileceğimi bulamadım/beceremedim. (116 SSD + 1 TB mekanik diskim var)
1GB EFI
1GB /boot ext4
6GB swap
50GB /root ext4
Geri kalan /home ext4

NOT: Nasıl yapacağım hakkında en ufak bir fikrim yok fakat. Aklımdaki ideal sistemim. SSD diski tamamen encryptlemek. Fakat Ubuntudaki gibi ilk önce encrypt şifresi sonra kullanıcı şifresi gibi 2 şifre girmek yerine kullanıcı şifresi ile giriş yaptığımda açılsın istiyorum. (Otomatik giriş istemiyorum. Zira hibernate ve suspend'ten sonra da şifrelenmesini istiyorum.
NOT2: Yukarıdaki özelliklik olursa güzel olur olmazsa önemli değil dediğim bir şey.

3. set 1 boot on / set 2 boot on Hangisini yapmamız gerekiyor? Yoksa ikisini de mi? Kısaca hem EFI bölümü hemde boot bölümünü bootable olarak işaratlememiz gerekiyor mu?

4. Mount işlemi sırasında EFI bölümünü /boot/EFI alanına boot bölümünü ise /boot alanına mount etmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Doğru mu?

5. Bootloader yüklemesi için bootctl install dememiz yeterli değil galiba. EFI olduğunu düşünürsek ne yapmamız gerek?
5.1 Sadece Arch kurulu olacak sistemimde. Ayrıca os-prober yüklemem gerekir mi?

6. Kurulumdan sonra minimal Gnome-shell wayland kurulumu yapmak istiyorum. Dokümantasyonda aşağıdaki ifade var. Yani gnome paketini kurarsam wayland'ı sürümde otomatik yüklenecek ve ben GDM ekranından seçim yapabilecek miyim? Ayrıca gnome-shell diye bir paket te mevcut.
GNOME on Wayland runs GNOME Shell using the new Wayland protocol. Traditional X applications are run through Xwayland.

ata1

örnek olarak veriyorum değerleri kendiniz ayarlayın bu temel kurulumdur

/dev/sda1        2048    1048576    1046529   511M EFI System
/dev/sda2     1050624 1447034880 1445984257 689.5G Linux filesystem
/dev/sda3  1447036928 1465149134   18112207   8.7G Linux swap

mkfs.vfat -F32 /dev/sda1

mkfs.ext4 /dev/sda2 -L ARCH_ROOT

mkswap /dev/sda3

mount /dev/sda2 /mnt

mkdir /mnt/boot

mount /dev/sda1 /mnt/boot

swapon /dev/sda3

Grub kurulumu için; bu komutları arch-chroot'ta çalıştırıyorsunuz.

pacman -S grub efibootmgr

grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=boot --bootloader-id=arch_grub

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

mkinitcpio -p linux

exit
umount -R /mnt
reboot

kurulum sonrası yapılandırma yine size aittir