linux deposu oluşturmak

Başlatan enesutku07, 07 Şubat 2016 - 14:57:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kartal

Biraz uç bir örnek olacak ama;
Acaba Linus Torvalds, çevresindekilere bir işletim sistemi yazıcam dediğinde ne tepki almıştı?Büyük olasılıkla çok zor şekildendir heralde...
Zorluk ta kişinin bilgi, deneyim, ve azmine göre değişir.Bana zor gelen başkasına çocuk oyuncağı gelebilir yada tam tersi.

sayz

Alıntı yapılan: kartal - 11 Şubat 2016 - 00:24:54
Biraz uç bir örnek olacak ama;
Acaba Linus Torvalds, çevresindekilere bir işletim sistemi yazıcam dediğinde ne tepki almıştı?Büyük olasılıkla çok zor şekildendir heralde...
Zorluk ta kişinin bilgi, deneyim, ve azmine göre değişir.Bana zor gelen başkasına çocuk oyuncağı gelebilir yada tam tersi.

ya hu bu nasıl bi eleştiri yağmuruna tutmadır tamam arkadaşım demez olaydık ya hu dilim kopsaydı da demeseydim vallahi billahi pişman oldum ya. ne demişiz biz böyle bu derece tepki verilecek ne demişiz ya? yok işletim sistemi yapılacakmış kadarmış da biz tepki vermişiz de. yazıktır günahtır ya. sanki çocuğun boğazına bıçak dayadık ya hu. hiç mi görüşümüzü dile getirmeyeceğiz biz bu ortamda? konuşmaya hakkımız yok mu? akşamda beri önüne gelen tepki tepki tepki... yapın ya tüm depoları siz yapın yarın da açın telefonu canonical işi gücü bıraksın tamam. tüm depoları adamlar oluşturacakmış da biz engel olmuşuz vay anasını sayın seyirciler! gelen tepkilere bak.

kartal

Sayz;
Sakin ol yahu, ortada bir sorun yok herkes doğal olarak görşünü söylüyor
Ki en güzeli böyledir

sayz

Alıntı yapılan: kartal - 11 Şubat 2016 - 01:03:20
Sayz;
Sakin ol yahu, ortada bir sorun yok herkes doğal olarak görşünü söylüyor
Ki en güzeli böyledir
Ben de onu diyorum işte.  İyi ki görüşümüzü paylaştık yemediğimiz laf kalmadı. Engel koymuşuz, önüne set çekmişiz, tepki vermişiz. Bu kadar tepki alacak ne demişiz çok merak ediyorum doğrusu.

kartal

Tamam işte aynı şeyi söylüyoruz :)
Herkes fikrini söylüyor
Açık kaynak topluluğunda ki herkesi kendime yakın görüyorum bununla birlikte tornadan çıkmadık tabi ki farklı fikirler *olacak
Yazılanları şahsileştirmemek gerekir hepsi bu

ekremsenturk

Linus Torvald bilişim okuyordu ve Avrupa ve Amerika da araştırma ve geliştirme işleri çoğunlukla Üniversitelerde yapılır. bilim insanlarının çoğu Üniversitelerde görevliler. (Bizde eski eserler ezberlenir) Dolayısı ile Linus Torvald'ın böyle bir girişimi normal bir şeydi. Bill Gates de Üniversite arkadaşları ile Microsoft'u kurdu. Google ve Facebook için ilk adımlar da yine Üniversitede atılmmıştı. Unix bir Üniversite işbirliği ile geliştirildi. BSD Kaliforniya Berkeley Üniversite'sinin işletim sistemi. Bütün başarılı projelerin ilk fikirleri Üniversite yıllarında üretildiler ve daha sonra ticarileştiler. Bizde ise MineCraft oynarken çocuğun aklına oyun yapmak geliyor. Ve tabii ki nasıl yapacağını araştırmak için İnternette bir yere soruyor. Linus Torvald'dın bir forum'da nasıl işletim sistemi yaparım diye bir soru açtığını hiç sanmıyorum.

enesutku07

bizde maalesef arşatrma yok. araştırdığım vakit ise bunu (http://wiki.pisilinux.org/tr/index.php?title=Kategori%3APisi%2FDepo) buldum. sizce faydalı olur mu?

heartsmagic

@enesutku07, Linux tecrübeni göz önüne alarak ben de biraz daha vakit harcaman gerektiğini düşünüyorum. Hani bunu da, bu başlıkta yanlış ipuçlarını aldığını düşünmenden anlıyorum :) Sen yine @ekremsenturk'e teşekkür et tabi ama bu işi yapacaksan araştırman gereken şeyleri başka biri söyledi sana. Şu aşamada cidden yolun çok başında gibisin. Biraz daha Linux bilgini pekiştir, işlerin nasıl olduğunu öğren. Ardından paketleme nasıl yapılır bunu araştır, sonrasında depo oluşturma işine bakınırsın.

Linus, çekirdek yazmaya kalkıştığında muazzam bir programlama bilgisine sahipti, bu nedenle başarılı oldu. Linux ve paketleme bilgisi olmadan bir insana "Sen de depo yapabilir ve yönetebilirsin" demek yüzme bilmeyen bir insanı can simidi olmadan suyun içine atmaya benzer. 100 kişiden biri çok fazla efor sarf ederek, kan ter içinde kalıp belki yüzmeyi anlık olarak öğrenebilir, ancak 99'u ne yazık ki boğulacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ekremsenturk

Alıntı yapılan: enesutku07 - 11 Şubat 2016 - 18:36:25
bizde maalesef arşatrma yok. araştırdığım vakit ise bunu (http://wiki.pisilinux.org/tr/index.php?title=Kategori%3APisi%2FDepo) buldum. sizce faydalı olur mu?

Bilginin faydasızı olmaz.

enesutku07

başkan ne yapalım. mebte çalışıyorum. ancak daha sistemlerini linuxa geçiremediler. 2. bilgissayarı alınca yeniden başladım.

heartsmagic

@enesutku07, yanlış anlama burada azıcık da olsa olumsuz yorum yapanları :) Şu an yapacağın şey Linux'u kullanmak, bol bol bulduğun makaleleri okumak, uçbirim neymiş, nasıl komutları varmış diye bilgi edinmek. Sonrasında kullandığın dağıtım üzerinde özelleşmeye başla, .deb paketleri nasıl bir şeymiş, ne şekilde hazırlanıyorlarmış falan. Sonrasında da depo yapma işlerine bakarsın. Her şey sırayla yani. Şimdi sana @cagriemer yol göstermiş bir önceki sayfada ama emin ol paketleme yapmayı bilmeden anlamı yok onlara bakmanın. Paketleme yapma işine girişince de temel meseleler çıkacak karşına. Demem o ki, tersten başlama, düz yoldan devam et :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

seron

Son olarak ben şunu ekleyeyim: Ben çeşitli kaynaklardan edindiğim .deb kurulum dosyalarını arşivliyorum. Hatta internete bağlı olmadığım zamanlarda da kullanabilmek için böyle bir format sonrası DVDsi oluşturdum kendime. Sende böyle birşey yapabilirsin; .deb dosyalarından tabii.

Elimdeki DVD'de;
-Adobe Reader
-B1 Arşiv yöneticisi
-Peazip arşiv yöneticisi
-Loonstar İngilizce-Türkçe sözlük
-Nemo-Secure Erase eklentisi
-R-studio Güvenli veri kurtarma yazılımı
-WPS Kingsoft Office Ofis ikamesi
-teamviewer
-maxthon
-AMD(diğer) bilgsayarımın sahipli sürücüleri
...
gibi yazılımlar mevcut. İstersen sen de böyle bir depo oluşturabilirsin. (ilaveten sourgeforge.net sitesinden edindiğim yazılımları da ayrıca arşivliyorum)

Tabi sistemler güncelendikçe bu depo da eskiyecek ve sorunlar çıkarabilecektir...