Ubuntu 14.04 Lts Masaüstü Dosyalarım Silindi

Başlatan flamencoduende, 31 Ocak 2016 - 02:13:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

flamencoduende

Arkadaslar, bugun bilgisayarimi actigimda masaustunde bulunan dosyalarimin hicbirinin olmadigini ve daha otomatik wifi agina baglanirken simdi wifi simgesinin oldugu yerde bluetooth simgesinin oldugunu gordum. internet bağlantısı o kadar önemli degil belki ama masaustunde cok emek verip hazırladığım araştırmalar vardi. masaustundeki dosyalari nasil geri getirebilirim? Teknik olarak cok bilgim yok sistemle ilgili yapmam gerekenleri basitlestirerek yazarsaniz sevinirim.

jrrah

Acaba gerçekten silindi mi? Siz hiçbir şey yapmadıysanız kendiliğinden silinmesi gibi bir olayla daha önce karşılaşmamıştım.
Gizli dosyaları göster şeklinde bir deneme yapabilir ya da terminal ekranından masaüstünüze geçip
ls -l komutunun çıktısını kontrol edebilirsiniz.
Belki sistem hatasıyla dosyalarınız gizlenmiş ya da doğrulamadan geçmediği/ geçemediği için görünmüyordur.
Farklı bir durum olduysa kurtarma yazılımlarıyla şansımızı deneyebiliriz.
Kurtarmak istediğiniz veri ne tür uzantılara sahip?
Hayat bir oyundur, hayat sanattır. M.Duchamp

flamencoduende

gizli dosyalar goster dediğimde .kde .config vb. klasörler gorunur hale geliyor ama yine masaüstü, indirilenler vs. bos. ls -l komutunu uygulayınca drwxr-xr-x 2 ozgur ozgur 4096 oca 30 20:47 belgeler, 4096 deja-dup, 560 desktop vb degerler çıkıyor. Masaüstünde tez calimam ve onunla ilgili arastirmalar vardi. Ne yapmam gerekiyor? tesekkurler.

seron

Eğer hiç çare bulamazsanız veri kurtarma ile ilgili başlıklarımız var. Şahsen Photorec yazılımı ile veri kurtarabilmişliğim var. Şİmdi zamanım olmadığından detaylı yazamıyorum. İlgili başlıklardan muhakkak faydalı birşeyler edinebilirsiniz. Ben size şu linki de sunup gideyim:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=PhotoRec_ile_veri_kurtarma

flamencoduende

Yaklasik 7 saattir uğraşıyorum ama ne kablosuz aga baglanmayi basarabildim ne de dosyalari gorebilmenin (eger silinmedilerse) bir yolunu bulabildim. Servise gitmekten baska care kalmadi. Yine de tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin...

jrrah

Eğer servisiniz size gerekli çözümü sağlayabiliyorsa konuyu daha fazla genişletmeye gerek yok.
Kablosuz ağınız için ayrı kurtarma yöntemleri için ayrı yöntemlerden bahsetmek gerekiyor.
Sanırım şimdilik ethernet ile bağlantı kuruyorsunuz. Bu yüzden öncelikli olarak verilerinizi kurtarma yöntemiyle ilgilenilebilir.
Aynı zamanda önemli olarak kurtarmak istediğiniz verinin uzantısını bilmeniz birçok dosya arasında kaybolmanızı engelleyecektir. Örneğin uzantı docx veya doc ise sadece bu verilerin kurtarılmasını istemekle işimizi kolaylaştırabiliriz.
Örnek bir parametre vererek tercihi size bırakıyorum.
Terminal ekranında yetkili olun ve denemeye başlayın.
sudo su
foremost /dev/sda1 -t doc,docx -o /Home
foremost kurulu değilse;
sudo apt-get install foremost
*(sda1) bu sizin kurtarmak istediğiniz hdd bölümü olarak atanır ve değişkenlik taşır. (Örneğin sda1 ya da sdb1 ya da sda2 vs.) Öğrenmek için
fdisk -l
Dosyalarınız harddiskinizin neresinde bulunuyorduysa orayı belirleyin. (Eğer tam anlamıyorsanız yardımcı olması bakımından, takılı usb varsa çıkarın, belirleme açısından daha kolay olur.)
Ya da GParted programıyla değerlendirin tercih sizin.
-t parametresine kurtarmak istediğimiz dosya uzantılarını atadık. İşimiz kolaylaşsın.
-o parametresine, kurtarılan dosyaların kaydedileceği yolu gösterdik.

flamencoduende

Ethernet kablosuyla da baglanamiyorum internete. Telefondan baglanarak muhtemel cozumleri arastiriyorum. Bu yüzden bahsettiginiz programı yukleme sansim da olmuyor. Home uzantisi içerisindeki (masaustu, indirilenler, genel vs) klasorler tamamen bos. Firefox gecmisi de ayni sekilde silinmis. Sadece yuklu programlar duruyor ve daha once de yazdığım gibi wireless simgesinin yerinde bluetooth simgesi var.

jrrah

Bu sorunun üzerinden çok kolay bir biçimde live cd ile gelebilirsiniz. Orada gerekli internet bağlantısını kurup işlemleri yapabilirsiniz.
Örneğin bu konuda Kali'yi tercih edebilirsiniz. Bahsedilen forensic toolları içerisinde mevcut ve aynı zamanda live cd de forensic modda açmanız daha doğru.
Olur ya belki live cd ile şansızın da artabilir. (Dosyaları bulursunuz belki kim bilir :) )
Bu sefer gizli dosyaları da görebilmek için -a parametresini de kullanın.
ls -a -l
Bahsettiğiniz olaya benzer bir durum daha birkaç gün öncesinde başıma geldiği için merak ediyorum acaba şöyle bir komut mu dosyalarınızı sildi veya başka biri mi kurcaladı bilgisayarınızı. :/
rm -r ~/
Eğer dosyalarınız vipe ile silinmediyse ya da buna benzer üzerine başka bir veri yazılmadıysa kurtarma şansımız yüksek. Moralinizi yüksek tutun. Ve böyle önemli verilerin mutlaka bir yedeğini başka biryerde saklayın. (usb, cd vs.)

Ozmo

son gelen güncelleme de sorun bende baglanamiyordum ama yedek vardı neyse bana ip addr
çıktısını verirmisin

cagriemer

Terminale asagidaki komutu yazip ciktisinin gercekten ev dizininizi gosterdiginden emin olur musunuz?

echo $HOME

Bu komutun "/home/kullaniciAdi" gibi bir cikti vermesi gerekiyor. Eger farkli bir cikti donuyorsa problem bundan kaynaklaniyor olabilir.

flamencoduende

ls -a -l yazdığımda home klasörüne bash history vb. birkaç klasör görünür oluyor ama yine dosyalar yok.  rm .* -rf diye bir kod var bash historyde ama dediğiniz kodu girdiğimi hatırlamıyorum. Aslında bu durum olmadan önce program yükleme ve güncelleme kodlarından başka bir kod kullanmadım. En son 1mb bile olmayan bir güncelleme yapmıştı sistem. Sonra bilgisayarı açtığımda durum bu malesef.

ip addr çıktısı:
1: lo: <LOOPBACK, UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
valid_lft forever preffered_lft forever
inet6 :1/128 scope host
valid_lft forever preffered_lft forever
2: eth0 <BROADCAST, MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 1000
link/ether 70:54:d2:7a:ee:29 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wlan0: BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 1000
link/ether c0:d9:62:10:48:95 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

İkinci komut yani echo $home yazınca home/ozgur sonucunu veriyor.

mendirec

@flamencoduende, sistem ayarları kısmından ağ simgesine tıkladığınız zaman bağlantıları görebiliyor musunuz?

ahmet_matematikci

Alıntı yapılan: flamencoduende - 01 Şubat 2016 - 09:33:56
ls -a -l yazdigimda home klasörüne bash history vb. birkac klasor gorunur oluyor ama yine dosyalar yok.  rm .* -rf diye bir kod var bash historyde ama
Hocam sen her şeyi silmişsin eğer historyde çıkıyorsa bence acilen verikurtarma işlemine bak. Live cd yada live usb ile nete bağlan @seron un dediği programı kur ve çalıştır.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

flamencoduende

Ozmo

bilgisayarına ethetnet kablosunu bağla sudo dhclient eth0
şu komutu ver ubuntu ağa bağlansın 

sonra 

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install testdisk
su komutları ver sistem güncellensin sonra testdisk ile kurtarmaya çalışalım birde bana cd /home/$USER/
ls -al 
çıktısını ver

seron

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 01 Şubat 2016 - 10:17:58
Alıntı yapılan: flamencoduende - 01 Şubat 2016 - 09:33:56
ls -a -l yazdigimda home klasörüne bash history vb. birkac klasor gorunur oluyor ama yine dosyalar yok.  rm .* -rf diye bir kod var bash historyde ama
Hocam sen her şeyi silmişsin eğer historyde çıkıyorsa bence acilen verikurtarma işlemine bak. Live cd yada live usb ile nete bağlan @seron un dediği programı kur ve çalıştır.
Tamam tamam, arkadaşların önerileri yanlış değil; onları bir denesin, en son benim önerdiğim uzun yolu dener. Benim önerimle milyonlarca dosya kurtarır ve bunların arasından aylarca dosya ayıklamak zorunda kalabilir. Ben de konuyu takip ediyorum, bana da lazım bunlar. Yol gösteren arkadaşlara teşekkür ederim.

jrrah

Alıntı yapılan: flamencoduende - 01 Şubat 2016 - 10:34:45
Kurtarmanin bir yolu var mi peki?
Yukarıda anlattım :/
Bana kurtarmak istediğiniz dosya uzantılarını söyleyin. Bir de Kali Live Cd edinin, başka bir live cd de olabilir elinizde varsa onun üzerine forensic toollarını yüklersiniz.

cagriemer

Dosyalarin kayboldugundan tam olarak emin olamadim. Ev dizininizdeki gizli olan .config dosyasini sildiginizde cesitli uygulamalara ait ayarlarinizi kaybediyorsunuz. Sorun bundan kaynaklaniyor olabilir mi acaba?

mkdir ~/.config
nano ~/.config/user-dirs.dirs

Ikinci komutla nano acilir. Acilan yere sunlari kopyalayin.

Alıntı YapXDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Desktop"
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/Downloads"
XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/Templates"
XDG_PUBLICSHARE_DIR="$HOME/Public"
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/Documents"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/Music"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/Pictures"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/Videos"

Bu islem sonrasinda Ctrl+X ile kaydedip kapatabilirsiniz. Simdi oturumunuzu kapatip bir daha acin lutfen. Dosya icerigi Turkce kullananlarda farkli olabilir. Bir arkadas teyit edebilirse iyi olur.

flamencoduende

@mendirec sistem ayarlarından ağa girdiğimde "sistem ağ yöneticisi bu sürümle uyumlu değil" diyor ve herhangi bir bağlantı da oluşturmak için seçenekler aktif değil.

@Ozmo sudo dhclient eth0 yaparak ethernetten bağlandım sonra

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install testdisk dedim

Sonrasında cd /home/$USER/ dedim, çıktısı;

'cd' komutu bulunamadı, şunu mu demek istediniz:
'mcd' paketinden 'mtools' komutu (main)
'bcd' paketinden 'bsdgames' komutu (universe)
'hcd' paketinden 'hfsutils' komutu (main)
cd: komut bulunamadı

ls -al dedim ve çıktısı;

toplam 48
drwx------  9 root root 4096 Oca 30 23:37 .
drwxr-xr-x 23 root root 4096 Oca 26 10:01 ..
-rw-------  1 root root  719 Şub  2 16:45 .bash_history
-rw-r--r--  1 root root 3106 Şub 20  2014 .bashrc
drwx------  4 root root 4096 Oca 30 23:04 .cache
drwxr-xr-x  7 root root 4096 Oca 31 21:26 .config
drwx------  3 root root 4096 Ara  4 19:45 .dbus
drwxr-xr-x  2 root root 4096 Oca 25 01:18 Desktop
drwx------  2 root root 4096 Oca 30 23:07 .gvfs
drwx------  3 root root 4096 Oca 25 01:18 .local
-rw-r--r--  1 root root  140 Şub 20  2014 .profile
drwx------  3 root root 4096 Oca 31 01:35 .synaptic

@cagriemer

"mkdir: `/root/.config' dizini oluşturulamıyor: Dosya var" diyor

Bahsettiğin dirs.dirs dosyasının içinde bunlar yazıyor. Bunları nano ~/.config/user-dirs.dirs komutunda açılan pencereye de kaydetmem mi gerekiyor?

This file is written by xdg-user-dirs-update
# If you want to change or add directories, just edit the line you're
# interested in. All local changes will be retained on the next run
# Format is XDG_xxx_DIR="$HOME/yyy", where yyy is a shell-escaped
# homedir-relative path, or XDG_xxx_DIR="/yyy", where /yyy is an
# absolute path. No other format is supported.
#
XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Masaüstü"
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/İndirilenler"
XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/Şablonlar"
XDG_PUBLICSHARE_DIR="$HOME/Genel"
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/Belgeler"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/Müzik"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/Resimler"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/Videolar"

@jrrah 

Foremostu yükledim.

sda7 de kurtarmam gereken veriler

foremost /dev/sda7 -t doc,docx -o /Home
ERROR: /Home is not empty
   Please specify another directory or run with -T.

Böyle bir çıktısı var komutun.

Tüm bunlardan sonra PhotoRec'i denemenin zamanı geldi mi sizce arkadaşlar ne dersiniz?

jrrah

Alıntı Yap
Foremostu yükledim.

sda7 de kurtarmam gereken veriler

foremost /dev/sda7 -t doc,docx -o /Home
ERROR: /Home is not empty
   Please specify another directory or run with -T.

Böyle bir çıktısı var komutun.

Tüm bunlardan sonra PhotoRec'i denemenin zamanı geldi mi sizce arkadaşlar ne dersiniz?
Ben /Home dizinini örnek olarak verdim. Foremost için açıklamaları yaptım. -o parametresine dosyalarınızın kaydedileceği yolu göstermelisiniz dedim(Örneğin Usb belleğinizde bir klasör oluşturun ardından terminal ekranına -o dan sonraki kısma sürükle bırak yöntemiyle yolu gösterin. Kurtarılan dosyalarınız Usb belleğinize kaydedilecektir.). Dolayısıyla o da /Home dizinini bulamadığı için -T parametresini kullanın demiş ama bu sefer nereye kaydedecekti acaba. Lütfen dikkatli okuyun. Aynı zamanda diskinizi şuan aktif olarak kullanıyor olduğunuz için verileriniz risk taşıyor. Bir de doc ve docx örnek olarak verildi. Siz bu uzantıları neyi kurtarmak istediğinize dair değiştirme yapacaksınız. Örneğin rar, zip, pdf vs. vs.
Ya da en iyisi siz yakınınızda anlayan birilerine danışın.

cagriemer

Sizin kullaniciniz ozgur degil miydi? Islemleri root olarak gerceklestirmissiniz.

heartsmagic

Neden kullanıcı root olarak görünüyor? Tarif edilen işlemleri root olarak mı yaptın?

Şimdi, bir kere eğer kayıtlarda görünen rm komutunu ilgili dizinde verdiysen muhtemelen silinmiştir dosyaların. Fakat emin olmak için çalışan sistemle değil de, CD ile veya USB ile çalışan canlı bir sistem ile makineyi aç, ilgili bölümü bağla ve bak. Dosyaların yoksa silmişsindir, daha fazla vakit kaybetmeden tarif edildiği şekilde veri kurtarma dene.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

flamencoduende

PhotoRec'i kurup calistirdim. Bazi dosyalari buldum ayikladim. Bu sabah bilgisayari actim bu sefer de masaustunde, masaustu resminden baska hicbirsey yok ve fare sag tik calismiyor.

heartsmagic

Ne yapmışsın bilemiyoruz ancak haliyle sistemi bozmuşsun. Hatırlamıyorum diyorsun ama örneğin rm komutu kayıtlarda var :) Sen dosyalarını bir kurtar, sonra tekrar kurulum yap. Ardından ne olduğunu bilmediğin her komutu sistem üzerinde uygulama. Önce araştırıp sonra uygularsın eğer öğrenmek istiyorsan.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.