SSD mi HDD mi ?

Başlatan ethem578, 04 Ocak 2016 - 09:26:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ethem578

Laptobumda ölü sektörlerle dolu bir harddiskim var. 320 gb lık diskin son 160 gb ını kullanabiliyordum ancak orası da miadını doldurdu. Grub kendi kendine uçmaya başladı. Şuan mobilden yazıyorum. Yeni bir disk alacağım ancak SSD ve linux uyumu trim vb işlemler kafamı karıştırdı. Bir de elektrik olmazsa bilgiler kendiliğinden siliniyormuş galiba. Laptop un bataryası yok. Ssd ile uyum ve veri kaybı sıkıntısı yaşar mıyım yoksa yeniden HDD ile yoluma devam mı etmeliyim ? Pek fazla bir  bütçem yok max 150 TL. SSD olursa Sandisk SSD Plus 120GB 520MB-180MB/s Sata3 2.5" SSD (SDSSDA-120G-G25) modelini dusunuyorum.

iskenderoguz

Elektrik gidince yada doğru ifadeyle bilgisayar kapanınca ram deki bilgiler silinir. ssd ise bir harddisk türüdür.  yani veri kaybı olacağını sanmıyorum. Bunun yanı sıra ssd kullanırsanız dosya işlemleri gözle görülür sşekilde hızlanır. örneğin ben sanal bilgisayarları ssd de tutuyorum. eskiden açılması 1dk. suren ssanal windows 7 şimdi 10 sn. de açılıyor.

dexter

elektrikler gidince ssd üzerindeki bilgiler silinecek olsa ssd'nin hiçbir anlamı olmazdı. Ayrıca o zaman harici ssd'lerde hiç bir bilgi depolanamazdı.

naklov

Diğer arkadaşların yorumlarına katılıyorum ayrıca eğer ssd yanında hdd kullanmıyacaksan (kullanman performans düşüklüğü olur ) imkanın var ise en azından bütçeyi yükseltip 256 lik bir şey almak disk belleği açısından seni daha rahat ettirir.
Peşinden Gidecek Cesaretin Varsa Bütün Hayaller Gerçek Olabilir..

ethem578

SSD yı sistem için kullanmayı düşünüyorum. Veri depolama işlemleri için 1 terabaytlık taşınabilir harddiskim var. Bu nedenler 120 yeter diye düşünmüştüm. Ayrıca model olarak Sandisk Z400s daha iyi şeklinde bir öneri geldi. Farklı önerilere de açığım.

naklov

Laptopumda 128'lik sandisk var genelde yer problemi yaşıyorum ve senin yapmak istediğin gibi bendede 1TB'lık harici var bütün bilgilerimi oraya depoluyorum. O yüzden biraz yükseltmeni önerdim ssd markalarına gelirsek;

  • Samsung EVO
  • Consair
  • SandDisk Ultra II
  • Kingston HyperX 3K

Sana bu markaları önerebilirim diğer markalardan kalite açısından daha iyidir.
Peşinden Gidecek Cesaretin Varsa Bütün Hayaller Gerçek Olabilir..

seron

Şunları da bilmelisiniz:

SSD lerin ömrü HDDlere kıyasla daha kısadır. SSD'ler, içeriğinde hafıza hücreleri barındıran çiplerden oluşur ve bu hafıza hücreleri zamanla veri yazma-silme durumları karşısında hızla yıpranarak zamanla ölmeye başlar. bu nedenle depolama amaçlı kullanımı önerilmez.

SSD'lerin yapısı USB parmak belleklere çok benzer. aradaki tek fark, çalışma hızları ve eskiyen hücreleri kontrol edip, veri kaybı oolmasın diye yeni hücrelere aktaran bir kontrolör devresi içermesidir.

sadece sistem kurulacağına göre çok büyük bir SSD almaya gerek yoktur. çünkü bilindiği gibi işletim sisteminin kurulacağı alan ile yazılımların kurulacağı alanın toplam değerini dikkate alırsak, aslında 80GBlik bir alan bile çok fazladır. ola ki dual boot(çift işletim sistemli) bir bilgisayar edinmek istiyorsak bu değer 120GBnin üzerine çıkmasına gerek yoktur; SSD'yi depoama amaçlı kullanmayacağımıza göre.

İlle de SSD isteniyorsa en uygun karar, küçük kapasiteli bir ssd edinip, yanında uygun kapasiteli bir harici disk edinmektir. tabi harici diskin taşımasının yarattığı sorunları dikkate almak gerekebilir.

eğer SSD olması şart değil deniyorsa ihtiyaca göre 500GB ile 1TB cvarında bir disk edinilerek; ilk 50GB Windows, ikinci 50GB Linux geriye kalan kısım da arşiv(E diski) olacak şekilde ayarlanırsa bu diskten en yüksek verim alınır. hangi sistemin hızlı çalışması isteniyorsa, diskin ilk bölüntsüne bu sistem kurulmalıdır. bunun nedeni, sabitdisk plakasının çevresel-açısal hızın, merkeze kıyasla daha hızlı olmasından dolayı, veri aktarımının da yüksek olması ve bunun bilgisayarın performansına etki etmesidir. Bu kural sadece HDD için geçerlidir.

Bir bilgisayarın hızına etki eden etkenlerden en önemlilerinden birinin harddisk olduğunu çoğu kişi bilmez. sabitdiskler belli başlı amaçlar için çeşit çeşit, özellik özellik üretilirler. alırken bunlara dikkat edilmelidir. ayrıca yukarıda anlatıldığı üzere bölüntülerin konumları ve alan genişlikleri de sistem hızlarını etkileyen unsurlardır. daha sonra işlemci ve anakart veriyolları ile, ram miktarı ve ekran kartı özellikleri gelir. zannedildiği gibi ramlar bilgisayarın hızını doğrudan etkilemez; birinci sırada işlemci, sonra o işlemciye tam uyumlu ve yüksek veriyolu hızına sahip anakart/çipset, sonra harddisk, sonra ekrankartı ve ram gelir.

... :o

üleeeee!.. dalmışım yazdıkça yazıyorum. Dürtsenize akadaş! ;D

plazma

Ssd ve hdd beraber kullanmak performans kaybı yaratmaz, sizin depolama için harici diskiniz varmış zaten yedek olayı tamam oluyor bu durumda linux ile kullanacaksanız trim olayı için intel ve samsung markalarında trim ön tanımlı aktif olarak geliyor. Onun dışında başka marka alacaksanız trim aktifleştirilebilir çok zor bir durum değil, 120 bende önermem günümüzde yetmiyor malesef alabilirseniz 240,250,256 gb modelleri tercih edin.

ahmet_matematikci

Zaten soylemis arkadaslar ama tekrarluyalum. İsletim sistemi ssd ye kurulur her zaman kullanilmayan veriler hdd atilirsa diger kombinasyinlara nazaran hizli calisir
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

ata1

hhd home olarak bağlanırsa yavaşlama oluyor. ben sdd me arch kurdum ve home olarak hdd bağladım hdd yavaş olduğundan açılacak dosya boyutuna göre süre alıyor .
bu nedenle sistem sdd ye kurup kullanılırsa daha verimli oluyor hdd nizi ya yedek dosya bölümü yada farklı sistem veya dosyalama için kullanmak daha verimli olacaktır .haa süre çok uzun mu derseniz hayır ama hissedilir.