[Çözüldü] Bir işletim sistemininn kernelini başkasında kullanma.

Başlatan MuhammedOzby, 15 Mayıs 2015 - 01:16:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MuhammedOzby

Herkese merhaba tamam biraz direk girdim başlığa. Şimdi benim elimde orange pi mini adlı şu mini kartlardan var ve biraz kaynak bakımından kısıtlı neden raspery pi gibi kaynağı çok olan seçmedin derseniz bununle arduino kullandığımda 3A güç kaynağı olduğundan besleme konusunda geri tepme olmaz (Raspi 2A ile çalışır ve arduinodan fazla güç alırsanız o da USBden çeker ve fazla çekmesi sıkıntı olur).

Konuya gelelim buna ait çıkarılan işletim sistemleri var fakat lubuntu, android gibi büyük sistemler ve ben ise buna porteus ve ya daha düşük tiny core kurmak istedim ama uygun birtane bulamadım ve haliyle  olmadı şimdi ben lubuntudaki kerneli alıp bu tiny ve ya porteusa nasıl işlerim sürücüleri ile şu makaleyi (http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Kernel_derleme) okudum ama orada bilgisayara yüklü olanları anlatmış ben ise .img imaj dosyalarındakileri düzenleyip değiştirmek istiyorum bunun için indirebileceğiniz neler var bu arada programlama ile uğraşsam da daha demin kerneli ve mantığını nasıl çalıştığını okudum.

Tavsiyeleriniz var ise başka bununla uğraşma onları al şurada anlatılanı oku düzenle-değiştir gibi o da olur. Gerçek manada bu kartla çalışmaya zaten 1-2 ay sonra başlıyorum ki o zamana kadar baya bir şey öğreniriz. Umarım ...

Not: Raspi için çıkardıkları var fakat dediğim gibi uyumlu olmadıkları için kart çalışmamakta.

siberoloji

Sanırım siz Ubuntu Core arıyorsunuz.
Ubuntu Core veya Snappy Ubuntu olarak aratabilirsiniz. Veya
http://developer.ubuntu.com/en/snappy/start/
adresine bakabilirsiniz.

MuhammedOzby

#2
Benim aradığım ubuntu tabanından da bağımsız olucak işte. Olmadı porteus (Sürücüler ile toplam 264MB) kadar düşük bir ubuntu sistemi var mı ki _?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Mayıs 2015 - 11:32:48

Kerneli araştırdıkça bir şeyler daha buldum ve şu u-boot konusunu gördüm ben bir ona da bakınıyorum.

Reverser

kerneli modlayıp tekrar derlemeniz gerekecektir o kadar basit bir işlem olmaz diye tahmin ediyorum.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



MuhammedOzby

#4
Bu olabilir ama sorunda şu ki bir çok kaynak sistem içindekini derlemeyi anlatıyor ben ise bir imaj dosyasındakini derleyip kullanıcam şurada (http://www.igorpecovnik.com/2015/01/18/orange-pi-debian-sd-image/) bir kernel daha verilmiş ama şu var ki bunları nasıl kullanabiliceğimide bilmiyorum. Aslında image dosyasındaki paket ve sürücüleri kullanarakta bir şeyler çıkarabilirim belki çünkü kaynakta zaten hazır bir kernel var.

Tamam o zaman bu kartta (Lubuntu) bulunan istediğim paketler ile yeni bir tane yazılabilir mi ?

Bana gerekenlar
Terminal
SSH
XFCE
TightVNC
Python 2.7.9 ve pyserial ile pyqt kütüphaneleri dahil
Arduino sürücüsü sadece
Firefox
Sürücüler

Çünkü dediğim gibi bu kartı sadece elektronik programlama için kullanıyorum.

Kendi bilgisayarımda yazdıklarımı bu kartta denemek istiyorum ama şu anki olan sistem gereğinden fazla harcıyor.

Son olarak donanım bilgilerinde bazıları :

Soc
Allwinner® A20(sun 7i)

CPU
ARM® Cortex™-A7 Dual-Core1GHz (ARM v7 instruction set)

GPU
Mali400MP2 Complies with OpenGL ES 2.0/1.1 (hardware acceleration support)

SDRAM
1GB DDR3 (shared with GPU)

Eğer isteyen olur ise şu anda üzerinde olan SSH bağlantıları ile daha ayrıntılı bilgiler verebilirim.

heartsmagic

Bahsedilen diğer konulara yorum yapamayacağım, ancak eğer taşıma yapılacak platform ve mimari benzer ise vmlinuz-falanca-filanca dosyası yani çekirdeğin kendisi, initrd-img-falanca yani initrd dosyası ve modüller için de /lib/modules/çekirdek-sürümü dizini taşınabilir diğer tarafa. Sonrasında Grub veya bir başka önyükleyici kullanılıyorsa gerekli şekilde düzenlenir. Teoride böyle, pratikte ne olur bilemiyorum zira denediğim bir şey değil.

Fakat ben amacı anlayamadım. Lubuntu var ama meselâ Porteus yok demişsin bu aygıt için. Çekirdeği taşımanın mevcut sorunları çözeceğini mi düşünüyorsun? Bence çözmeyecektir, hatta daha kötü olacaktır muhtemelen. Zira bu şekildeki aygıtlar için özel olarak hazırlanıyor bu dağıtım kalıpları.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

MuhammedOzby

Bunu istememin en temel nedeni kendi ihtiyaçlarıma yönelik bir şeyler oluşturmak başkasının verdiği her kişiye göre olduğundan istemediğim ve ağırlaştıran şeyler var (Grub ve ya önyükleyici olmadığından direk ondan sonraki kernele geçtim). Aslında bunların hepsinin dışında kernel ve daha alt tabaka üzerine olan merakımda yok değil bu kernelli ilk gördüğüm yer ise tuhaftır ki nokiada bir CFW yazısı oradan beri bunun ne olduğunu merak ettim ama tam olarak kendim geliştirmedim, böyle bir mini bilgisayarda bir şeylere başlamak istemem.

O zaman şu amaca giden yolumu biraz daha değiştirmek daha iyi olur dediğin gibi bilmeden bir çekirdekle oynamak pek iyi değil. Lubuntudaki gelen LXDE yerine XFCE ve belli başlı paket ve fazladan bir de chromium falan eklenmiş bunları kaldırıp yeni bir imaj nasıl yaparım yani istediklerimi kökten ziyade yüzeysel düzenleme diyelim ardından bunu da * tabi ki son halini imaj çeker bozdukça da o imajı tekrardan yüklerim ve bir şey daha gelen güncellemeleri denetlemeyi ve benzeri ubuntuya ait olayları nasıl kapatabilirim _?


Onun haricinde bir de ubuntudan değil debiandan bir kurulumda denenebilir aslında zorlamanın alemi yok ve daha iyi düşününce evet debiandan yola çıkmak iyi. Burada nasıl olsa alternatiflerim var denemek içinde zamanım ama cidden tek olmuyor tavsiye içinse iyi ki bu forumlar var:
http://www.igorpecovnik.com/2015/01/18/orange-pi-debian-sd-image/

He bu arada son bir şey daha bütün herşeyi 4 GBlik bir SD kartta olmasına rağmen o alan başka bir sistem biçimi kullandığından imaj dosyasını aynı sistemde çıkarıcam. Leptoptaki linuxte çıkaramıyorum. Daha doğrusu gparted ve ya tanıtma yöntemiyle olmuyor.

MuhammedOzby

#7
Bir başkası tarafından hazırlanmış bir tane buldun kurdum ve şu anki hali ile sadece 30-80 arası RAM kullanmakta. Bundaki kernel ile gene oynadım (Kendi üzerinden) ama pek * bir şey yapmadım bir kaç şeye bakıp paketlerle (İstediklerimi ekledim) oynayıp çıktım. Bunun bir yedeğini nasıl alabileceğime dair bir şey bulamazsam da konu açarım.