[Çözüldü] Ubuntu'dan Mint'e Geçiş

Başlatan cahittemel47, 27 Kasım 2015 - 20:59:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cahittemel47

Merhabalar,
Bilgisayarı kısa süre önce formatlayıp windows 10 ile devamında ubuntu yükledim.Ancak şimdi ubuntunun yerine mint yüklemek istiyorum.Normal kurulum yapacak olsam bu grub ekranı ile ilgili bir sıkıntı çıkarır mı?Usb ile kurulum yapacağım da mint yükleyeyim derken windowstan da olmak istemiyorum açıkçası :D

ata1

cahittemel47

Kurulum yapmayı biliyorum o konuda sıkıntı yok.Birçok linux dağıtımını zamanında kurmuştum zaten.Asıl sormak istediğim mint yükledikten sonra grub ekranı ile ilgili bir sıkıntı yaşayıp yaşamayacak olmam.

ata1

kurulum doğru yapıldığında sorun yaşamamanız gerekir . olaki bir sorun olursa grub onarılabilir yada boot repair uygulanabilir . fakat doğru yükleme tam ve eksiksiz yapıldığında.
yeniden başlatmada grub açılıp size seçim yapma imkanı sunacaktır

seron

Eğer kurulum aamalarında soruna neden olup windowsu açılamaz hale getirmekten korkuluyorsa en garantili yol, windows üzerinden MBRfix yapılması ve linuxlu partisyonun silinmesidir.

http://www.langturk.com/linux-isletim-sistemi-nasil-kaldirilir-mbr-fixmbr-grub-lilo/

Sitede anlatılan işlem harfiyyen yapıldıktan sonra linux mint kurulursa daha sağlıklı olur. En azıdan aklınızda birşey kalmaz. Kurulumda da "windows'un yanına kur" seçeneğini işaretlerseniz sıkıntı yaşamazsınız. Yüzde yüz güvenli bir yoldur.

Daha açıklayıcı olalım:

-MBRfix yazılımını indirip C:'ye konur ve MS-DOS'da linkte anlatılan işlem yapılır.
-Sistem yeniden başlatılarak dual boot özelliği (GRUB) silinmiş mi, sadece windowsla açılıyor mu, kontrol edilir.
-Sorun yoksa disk yöneticisinden linux'un kurulu olduğu partisyon (bilgisayarımda gözükmez, disk yöneticisinde formatlanmamış partisyon olarak görünür) formatlanır.
-Ardından mint dvdsi takılarak sistem yeniden başlatılıp kuruluma geçilir ve seçeneklerde windowsun yanına kur denilerek kuruluma devam edilir, tamamlanır.

-DıLgEş-

Kurulumda ubuntuyu kurdugunuz disk alaninin uzerine minti kurun, sorun yasamazsiniz..
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

seron

Alıntı yapılan: nurullahisrgan - 27 Kasım 2015 - 21:51:30
Kurulumda ubuntuyu kurdugunuz disk alaninin uzerine minti kurun, sorun yasamazsiniz..
Bak bunu hiç denemedim. :D Dur, kurcalaya kurcalaya bu sistemi de bozarım nasılsa; o zaman denerim.

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: seronAlıntı yapılan: nurullahisrgan - Bugün, 21:51:30Kurulumda ubuntuyu kurdugunuz disk alaninin uzerine minti kurun, sorun yasamazsiniz..Bak bunu hiç denemedim. Dur, kurcalaya kurcalaya bu sistemi de bozarım nasılsa; o zaman denerim.
Ben manjarayu da oyle kurdum, daha sonra yanina ayri bir disk bolumu ile ubuntu kurdum..
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

ata1

Alıntı yapılan: seron - 27 Kasım 2015 - 21:47:31
Eğer kurulum aamalarında soruna neden olup windowsu açılamaz hale getirmekten korkuluyorsa en garantili yol, windows üzerinden MBRfix yapılması ve linuxlu partisyonun silinmesidir.

http://www.langturk.com/linux-isletim-sistemi-nasil-kaldirilir-mbr-fixmbr-grub-lilo/

Sitede anlatılan işlem harfiyyen yapıldıktan sonra linux mint kurulursa daha sağlıklı olur. En azıdan aklınızda * bir şey kalmaz. Kurulumda da "windows'un yanına kur" seçeneğini işaretlerseniz sıkıntı yaşamazsınız. Yüzde yüz güvenli bir yoldur.

Daha açıklayıcı olalım:

-MBRfix yazılımını indirip C:'ye konur ve MS-DOS'da *bağlantıda anlatılan işlem yapılır.
-Sistem yeniden başlatılarak dual boot özelliği (GRUB) silinmiş mi, sadece windowsla açılıyor mu, kontrol edilir.
-Sorun yoksa disk yöneticisinden linux'un kurulu olduğu partisyon (bilgisayarımda gözükmez, disk yöneticisinde formatlanmamış partisyon olarak görünür) formatlanır.
-Ardından mint dvdsi takılarak sistem yeniden başlatılıp kuruluma geçilir ve seçeneklerde windowsun yanına kur denilerek kuruluma devam edilir, tamamlanır.
yanına kur dediğinde ne olduğunu daha açık anlatırmısın .

seron

Alıntı yapılan: nurullahisrgan - 27 Kasım 2015 - 21:55:31
Alıntı yapılan: seronAlıntı yapılan: nurullahisrgan - Bugün, 21:51:30Kurulumda ubuntuyu kurdugunuz disk alaninin uzerine minti kurun, sorun yasamazsiniz..Bak bunu hiç denemedim. Dur, kurcalaya kurcalaya bu sistemi de bozarım nasılsa; o zaman denerim.
Ben manjarayu da oyle kurdum, daha sonra yanina ayri bir disk bolumu ile ubuntu kurdum..
O halde arkadaşımıza, var olan linuxun üstüne kurulum yapma yönteminin de geçerli olabileceğini belirtelim. Zaten onun sıkıntısı "üzerine kurarsam grub'a * bir şey olur mu? windows açılmaz mı olur?" şeklindeydi. Açılmasa da nasıl olsa linux windows partisyonunu okuyabiliyor; gider oradan verilerini kurtarır. 8) :D

Alıntı yapılan: eral - 27 Kasım 2015 - 21:57:21
yanına kur dediğinde ne olduğunu daha açık anlatırmısın .
Beni düzeltme! beni düzeltme! ;D
Bu sorunun tuzak olduğunu biliyorum. Aslen "yanına kur" seçeneği sağlıklı bir seçenek olmayıp, kolaya kaçma tekniğidir.
Bir sistem kurulumu, diskin açısal hızının en yüksek olduğu yere ve minimum boyutta ayrılmış bir partisyona uygulanmalıdır.
Şimdi birçok kişinin kafası karışabilir. Yakında başlık açıp anlatım yapacağım...

cahittemel47

Herkese yanıtları için teşekkür ederim.Birazdan deneyimleyip buradan geri bildirim yapacağım :D

Reverser

@cahittemel47, geri bildirimini bekliyoruz. Ek olarak, eğer sorun çözülürse şu [1] şekilde bir uygulamamız var hatırlatmakta fayda var.
[1] cozuldukonusu

XFCE ROCKS !