[Çözüldü] Debian neden bu kadar önemli?

Başlatan ahmet_matematikci, 26 Ocak 2016 - 15:32:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ahmet_matematikci

Gördüğüm kadarı ile linux dağıtımları içinde Debian ayrı bir öneme sahip ama nedenini anlayamıyorum?
Birileri çıkmış çekirdek yazmış , üstüne de gnome-kde-unity giydir al sana dağıtım. Milyon tane linux dağıtım ve geliştiricisi ekip var. Bunlar içinde debianın ve Ian Murdock ın farkı yada önemi ne?
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

jrrah

Sanırım son kullanıcıya hitap edebilecek Debian altyapısını kullanan linux türevleri Debian'ın popülerliğini arttırıyor olabilir. Bir de birçokları için Debianın kurulumu, türevlerine göre daha zahmetli olabilir.
Hayat bir oyundur, hayat sanattır. M.Duchamp

heartsmagic

Önce reklam :)
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29598.0

Debian, çıkıp da yaşayan en eski ikinci dağıtımdır. En eskisi Slackware. Çıkıp da hayatta kalanlar arasında ama, en eski dağıtım değil. Slackware'in kendi yapısı var, şimdilik ondan bahsetmeyelim. Debian ise hem geniş çapta ilgi görmesi, destek bulması, hem .deb gibi bir paketleme sistemini hayatımıza kazandırması açısından önem arz ediyor. Depoları konusundaki sistematik yapısı da kendisini ön plana çıkartan bir başka husus. Hepsinin ayrı bir seviyesi var ve ince eleyip sık dokunduktan sonra belirli bir noktaya geliyor paketler. Kararlı sürümleri geriden gelir ama cidden adı üzerinde kararlıdır. Hiç sorun yaşanmaz demiyoruz, her sistemde sorun olabilir fakat genel kararlılıktan bahsetmek her zaman mümkün. 

Bizim dünyamızda üç farklı dağıtım vardır:

1. Kendi yapısını oluşturan dağıtım.
2. Bir başka dağıtım tabanıyla devam eden dağıtımlar.
3. Bir başka dağıtımı tabana alıp sonradan kendi yapısını kuranlar.

Debian kendi yapısını kuran ve günümüze kadar gelen, birçok dağıtıma da taban sağlayan büyük bir dağıtımdır. Bizlerin kullandığı Ubuntu da bunlardan biri. Gerçi Ubuntu daha çok üçüncü maddedeki dağıtımlara örnek verilebilir. Paket sistemi, paketlerin alındığı yer bakımından hâlâ Debian kullanılıyor fakat işleyiş olarak başka bir yerde Ubuntu. Üçüncü maddedeki dağıtımlara en güzel örnek OpenSUSE'dir. Zamanında Slackware ile çıkıp sonradan RPM'yi bünyesine katıp kendi yolunda devam etmiştir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmet_matematikci

@heartsmagic makaleyi çok beğendim ve ilk defa bu kadar detaylı linux camiasını tanıdım. Bu yazıyı daha önce görsem bu başlığı açmazdım. Sudo dergilerinin 30. sayısına kadar konu başlıklarına baktım ancak 30. sayının aşağısına inmedim.(Makale 8. sayıda) Konu benim için çözülmüştür.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)