[Çözüldü] ubuntu lts neden eski paketleri kullanıyor ?

Başlatan iskenderoguz, 02 Kasım 2015 - 10:32:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

iskenderoguz

şirkette bir bilgisayara ubuntu yuklemek gerekti. bende xubuntu 14.04 LTS sürümünü yükledim. Fakat sonra farkettim ki bazı yazılımlar çok eski. örneğin git'in 1.9.1 versiyonu yuklu. 1.9 'un çıkış tarihi şubat 2014. yani dağıtım çıktığından beridir hiç güncellenmemiş. LTS sürümlerin eski yazılımlar kullanması mantıklı ama ben daha çok kernel gibi sisteme müdahale eden yazılımların eski olmasını bekliyordum. Bneim sormak istediğim LTS politikası bu şekilde mi ? yani sağlam bir dağıtım çıkarıp 2 sene onunla mı gidilmeli. bu tarz yazılımları LTS sürümde güncellemek mümkün mü? Yoksa 16.04'e kadar beklemek mi gerekecek?

heartsmagic

Evet, LTS politikası bu şekilde. Ancak bu şekilde çok ama çok kararlı bir sistem sağlanabilir. Evet, senin de söylediğin gibi bazı paketler çok geride görünüyor ancak istisna yapmaya çalışılsa ya da her paket daha güncel hale getirmeye çalışılsa LTS'nin bir anlamı olmaz ve bu kadar uzun süre destek verilemez. Eğer paketlerin günceli kullanıcı tarafından isteniyorsa bir şekilde kendisi edinmeli. Git gibi genel kullanımı olan olan uygulamalar zaten bir şekilde PPA'ya sahiptir. Güncel sürümleri şuradan edinebilirsin:

https://launchpad.net/~git-core/+archive/ubuntu/ppa?field.series_filter=trusty

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

iskenderoguz

meda

Depo ekleyerek yazılımları güncellemek mümkün ancak kararlılık sıkıntıya girer. Fark edenler bilir Linux sistemlerde yazılımların büyüklüğü Windows, OSX gibi değildir. X,Y ... paketini 3-4 yazılım ortak kullanır. Bu ortaklık sonucunda X paketi tekrar sisteme yüklemeden hem yükleyeceğiniz yazılımın MB, GB cinsinden büyüklüğü düşer hem de sistem gereksiz yere bu türlü durumlarla şişme veya yavaşlama yapmaz. Kısacası sistemde gereksiz hiçbir paket bulundurulmadığı için kararlı kalır. Zaman içinde kullandığınız yazılım güncelleme alabilir o sürümdeki hataları gidermek için olur. Ubuntu LTS kalitesi korunma amaçlı var olan sürümün yenisi çıkınca hemen güncelleme gelmez amaç LTS kalitesini korumaktır.

Ek olarak Linux öyle böyle diyenler olur onun sebebi donanım uyumsuzluklarından kaynaklıdır arka plan yani motor kısmında sistem hatalı olan kısma bakıp bu hatalar giderilince en az sınırlı sayıda çalışan OSX yüklü makineler gibi kararlı çalışır. Hiçbir sistem sorunsuz değildir Windows tamam ama OSX bile elit havasında olup yükseltme ve güncelleme sonucunda şikayet edip çözüm arayanlardan geçilmiyor hele ki donanım sorunlarından şikayet edenlerin sayısı azımsanmayacak durrumda. OSX formatı bile 50 TL sanırım.

Yukarıda saydığım şeyleri bilince iyi ki varsın GNU/Linux iyi ki varsın açık kaynak. :)  Biraz uzun bir yorum oldu aklıma gelmişken yazmak ve edindiğim bilgileri paylaşmak istediğim. :)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

Ufak bir ekleme yapayım @meda'nın açıklamasının üzerine :) Sistem temel bileşenleri haricinde PPA eklenmesine ben pek karşı değilim. Örneğin Git gerekiyorsa eğer PPA ile güncellenebilir. Fazlaca bir sıkıntı yapmaz LTS sürüm üzerinde. Ancak temel bileşenler için kesinlikle @meda gibi düşünüyorum.

@iskenderoguz, rica ederiz. Eğer soracağın farklı bir soru yoksa ve mesele senin için çözüldüyse şöyle bir uygulamamız var: http://kb.ubuntu-tr.net/cozulen-basliklarin-etiketlenmesi
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: iskenderoguzşirkette bir bilgisayara ubuntu yuklemek gerekti. bende xubuntu 14.04 LTS sürümünü yükledim. Fakat sonra farkettim ki bazı yazılımlar çok eski. örneğin git'in 1.9.1 versiyonu yuklu. 1.9 'un çıkış tarihi şubat 2014. yani dağıtım çıktığından beridir hiç güncellenmemiş. LTS sürümlerin eski yazılımlar kullanması mantıklı ama ben daha çok kernel gibi sisteme müdahale eden yazılımların eski olmasını bekliyordum. Bneim sormak istediğim LTS politikası bu şekilde mi ? yani sağlam bir dağıtım çıkarıp 2 sene onunla mı gidilmeli. bu tarz yazılımları LTS sürümde güncellemek mümkün mü? Yoksa 16.04'e kadar beklemek mi gerekecek?
Bunun nedeni çıkan her yeni yazılımın kendisi için başka bağımllıkları istemesidir. Bazı yazılımlar sistemi kompile değiştirecek kadar yazılıma sahip. 15.04'lük süreme 15.10'luk bir program yüklemeye kalktım. Bir bağımlılıkla neredeyse tüm sistemi silecekti.
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..