[Çözüldü] Sıfırdan temiz bir kurulum için format

Başlatan Suat, 14 Ekim 2015 - 06:11:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Suat

Merhaba.

Asus N55SF dizüstü bilgisayarımda Windows 7 Home Premium 64 bit ve Ubuntu 14.04.2 LTS işletim sistemlerine sahibim.

Her iki işletim sistemini de kaldırıp temiz bir kurulum için öncelikle windows 7, hemen sonrasında Ubuntu 15.04(sanırım son sürümü) kurmak istiyorum.

Nereden başlayacağımı ve neyi nasıl yapacağımı bilmiyorum. Yardım ederseniz sevinirim.

heartsmagic

Neden temiz kurulum düşünüyorsun? Windows tarafını yorumlayayım ancak Linux tarafı için temiz kurulumu gerektirecek çok az durum vardır. Kaldı ki kullandığın sürüm uzun süreli desteğe sahip, ta 2017 yılına kadar desteklenmeye devam edecek. Kısacası neden temiz kurulum düşünüyorsun?

Yok, illa yapacağım diyorsan silersin bütün bölümleri, Windows için bölüm ayırırsın, geriye kalan disk boşluğundan Linux için bir kök bölüm, bir takas alanı ayırırsın. Geri kalan bölümü uzatılmış yapıp altından mantıksal bölüm açarsın, NTFS yapar her iki sistem için depo alanı olarak kullanırsın. 15.04 değil, 14.04 veya çok yakın zamanda kararlı sürümü çıkacak olan 15.10'u kur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Suat

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Ekim 2015 - 10:36:31
Neden temiz kurulum düşünüyorsun? Windows tarafını yorumlayayım ancak Linux tarafı için temiz kurulumu gerektirecek çok az durum vardır. Kaldı ki kullandığın sürüm uzun süreli desteğe sahip, ta 2017 yılına kadar desteklenmeye devam edecek. Kısacası neden temiz kurulum düşünüyorsun?

Yok, illa yapacağım diyorsan silersin bütün bölümleri, Windows için bölüm ayırırsın, geriye kalan disk boşluğundan Linux için bir kök bölüm, bir takas alanı ayırırsın. Geri kalan bölümü uzatılmış yapıp altından mantıksal bölüm açarsın, NTFS yapar her iki sistem için depo alanı olarak kullanırsın. 15.04 değil, 14.04 veya çok yakın zamanda kararlı sürümü çıkacak olan 15.10'u kur.

Ubuntu'dan memnunum. Windows 7 ye format atmak istiyorum. Bu arada Ubuntu'yu da kaldırıp baştan yüklemek istiyorum. Hem windows 7 için format atmış olacağım hem de bir işletim sistemin yanına Ubuntu'yu kendi başıma kurup gerekli yazılımları yükleyebilecek miyim ? Kendimi sınama amacım da var. 

Demek istediklerinizi anlayamadım. Flash bellek windows 7 iso dosyası kurdum ancak biosta göremiyorum. Şu an için hiçbir şey yapamadım maalesef.

Bios çok karışık :)

İlaveten şu ekran görüntülerinden de bir şeyler çıkarılabilir diye paylaşıyorum. Sadece tek işletim sistemi görebiliyorum.

heartsmagic

Öncelikle tüm disk silinecek mi? Silinmeyecek bölüm var mı?
İkinci olarak, Windows bellek meselesi için fazlaca tecrübeli değilim. Fakat forumdan gördüğüm insanların bizim tarafta WinUSB kullandığı. Sende ise zaten Windows var, güzel bir program bulup onunla hazırla belleği. BIOS'ta göremedim derken tam olarak nereye baktın? BIOS yerine makinenin başlangıç sıralamasını değiştirebildiğin menüde de görünmedi mi?

İlla tüm diski sileceğim, önce Windows sonra Ubuntu kuracağım diyorsan Windows kurulumunu bir şekilde başlat, tüm diski sil ardından Windows için gerekli miktarı ayırıp kendisini kur. Diskin geri kalanını elleme, sonra Ubuntu kurulumunu konuşalım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Suat

Alıntı yapılan: heartsmagic - 16 Ekim 2015 - 02:07:36
Öncelikle tüm disk silinecek mi? Silinmeyecek bölüm var mı?
İkinci olarak, Windows bellek meselesi için fazlaca tecrübeli değilim. Fakat forumdan gördüğüm insanların bizim tarafta WinUSB kullandığı. Sende ise zaten Windows var, güzel bir program bulup onunla hazırla belleği. BIOS'ta göremedim derken tam olarak nereye baktın? BIOS yerine makinenin başlangıç sıralamasını değiştirebildiğin menüde de görünmedi mi?

İlla tüm diski sileceğim, önce Windows sonra Ubuntu kuracağım diyorsan Windows kurulumunu bir şekilde başlat, tüm diski sil ardından Windows için gerekli miktarı ayırıp kendisini kur. Diskin geri kalanını elleme, sonra Ubuntu kurulumunu konuşalım.

Flash belleği format atmak için hazır hale getirdim. Ancak bilgisayara format atamıyorum. Biosa girdiğimde boot bölümünde göremiyorum. Sadece boot bölümünün resmidir.

Not: Bios ekran görüntüsünün excel ortamında elle yazılıp gerekli kırpmalar yapılarak paint ortamına aktarılmış hali.

Bilgisayardaki tüm verilerimi yedeklemiş bulunmaktayım. Format atmak için hazır haldedir.

Tüm diski bu kısımdan(disk yönetimi) mı silip kaldırmam gerekiyor ? Değilse tüm diski nasıl silip geri kalan işlemleri yapacağım ? Diskin geri kalanını elleme derken neyi kastediyorsunuz ? Kısacası ben nasıl format atıcam?  :)

Not: 2. işletimin sistemini başka biri kurdu. Bunun iki farklı sonucunu fark ettim.
Asus F9 ile format atabiliyorken, şu anda bu fonksiyon çalışmıyor.
Bios içeriği değişti.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Ekim 2015 - 05:57:39

Bios içendekiler :o

Sırasıyla;

mendirec

Hard Drive BBS Priorities bölümünün içinde USB bellek gözüküyor mu?

Suat

Alıntı yapılan: mendirec - 16 Ekim 2015 - 08:32:42
Hard Drive BBS Priorities bölümünün içinde USB bellek gözüküyor mu?

''Eski sürücülerin yerini belirleme kısmında''

Boot Option #1 [P0 : ST9750423AS ...]
Boot Option #2 [Lexar USB Flash Dr...] bulunuyor.

Flash belleği 1. sıraya alıp kaydettim. Bu sorun çözüldü. Şimdiki sorun ise formatı nasıl atmam gerektiği.

Bilgisayarda şu anda Ubuntu ve Windows 7 olmak üzere iki işletim sistemi mevcut. Şu anda sadece windows 7 istiyorum bilgisayarda. ( Daha sonra kendi başıma Ubuntuyu yüklemeye çalışacağım )

mendirec

Bundan sonra kuruluma devam edebilirsiniz. Kurulum ekranında disk bölümleme kısmı gelecektir. Burada iken tüm bölümleri sildikten sonra bir tane bölüm oluşturun. Bu oluşturacağınız kısım Windows'un yükleneceği kısım olacaktır. Boyutunu belirledikten sonra kuruluma devam edin. Daha sonra da Ubuntu'yu kurabilirsiniz.

Suat

Alıntı yapılan: mendirec - 16 Ekim 2015 - 08:57:13
Bundan sonra kuruluma devam edebilirsiniz. Kurulum ekranında disk bölümleme kısmı gelecektir. Burada iken tüm bölümleri sildikten sonra bir tane bölüm oluşturun. Bu oluşturacağınız kısım Windows'un yükleneceği kısım olacaktır. Boyutunu belirledikten sonra kuruluma devam edin. Daha sonra da Ubuntu'yu kurabilirsiniz.

Disk bölümlendirme böyle:

Bundan sonra nasıl ilerlemem gerekiyor ?

mendirec

Bağlantıda kurulum ekranı gözüküyor.
http://1.bp.blogspot.com/-nuvMZ1zmaBU/UMiM9J1mCFI/AAAAAAAAV6Q/b-YLvbnVY_M/s1600/GPT+Windows+8+Kurulumu.png

Bu kısımda bölümleri tek tek silin. Daha sonra yeni kısmına tıklayarak bölüm oluşturun. İsterseniz diskin tamamını kullanın, isterseniz de boyutlandırma yapın. En son olarak ileri bölümüne basıp kuruluma devam edin.

Bu işlemleri yaptığınızda diskteki bütün bilgileri silinecektir. Ubuntu'da dahil. Tüm verileri yedeklediğinizden emin olun lütfen.